Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Badkamerrenovatie: tips & prijzen

Bij een badkamerrenovatie komt nog heel wat kijken en het is altijd meer werk dan je denkt. Met een goede voorbereiding kun je jezelf een hoop tijd besparen waardoor de klus soepel kan verlopen en je niet al te lang zonder douche of bad hoeft te zitten.

 

Voorbereiding

voorbereiding badkamerrenovatie Maak een grondplan

Iedere geslaagde renovatie begint bij een goed plan. Begin daarom met een vel papier en teken de badkamer uit op een schaal van 1 op 50. Een muur van 5 meter lengte (500 cm) wordt op papier dus 10 cm. Vind je dit wat te klein, houd dan een schaal aan van 1/25.

Wanneer je de omtrek van de badkamer hebt uitgetekend kun je verder gaan met de losse onderdelen van de badkamer (bad, meubelen, wastafel, enz.) Teken deze op schaal op een vel gekleurd papier.

Knip alle elementen uit en geef ze een naam. Je kunt ze nu in het grondplan leggen. Door op deze manier te werken kun je makkelijk variëren met verschillende indelingen en kun je net zolang puzzelen en schuiven totdat je het gewenste resultaat hebt.

 

Enkele standaardmaten:

  • Enkele wastafel: 80 tot 90 cm breed, 60 cm diep
  • Dubbele wastafel: 130 cm breed, 60 cm diep
  • Kolomkast: 40-60 cm breed, minimaal 34 cm diep
  • Toilet: 90 cm breed, 130 cm diep (inclusief ruimte aan de voorzijde voor je benen)
  • Inloopdouche: 120-200 cm breed, 90-110 diep
  • Bad: 170×70 (klein bad) of 190×90 (groot bad)

TIP: Hou je niet van knippen en plakken en ben je handiger met de computer? Niets weerhoudt je ervan om een 3D ontwerp op de computer te maken of een simpele schets in een tekenprogramma.
Het voordeel van werken op papier (of karton) is dat je snel kunt schuiven met de verschillende elementen en dat andere leden van het huishouden ook makkelijk aanpassingen kunnen doen.

 

Voorbereiding badkamerrenovatie Koop zoveel mogelijk op voorhand

Als je eenmaal bent begonnen met de badkamerrenovatie dan kun je tijdelijk geen gebruik van je badkamer maken. Om de renovatie zo vlot mogelijk te laten verlopen is het handig dat je alle benodigde materialen zoveel mogelijk op voorraad hebt.

Dat geldt niet alleen voor je installatiematerialen en gereedschap maar ook voor de tegels, meubels, het bad en de kranen. Op meubels (en soms ook tegels) zit vaak een levertijd van enkele weken en het is natuurlijk lastig als je hier tijdens de renovatie op moet wachten.

 

Badkamerrenovatie leidingen controleren Controleer de leidingen en afvoerbuizen

Wanneer de badkamer eenmaal is uitgebroken kun je de leidingen, toevoerkranen en afvoerbuizen eens goed inspecteren. Draaien de kranen nog goed of zie je sporen van lekkage? Dan is nu het moment om ze te vervangen.

Check ook de afvoerbuizen op kalkvorming en andere vormen van verontreiniging. Je kunt er nu nog goed bij. Maak eventueel wat foto’s zodat je later goed kunt zien waar alle leidingen, koppelingen en kranen zich bevinden.

 

 

Kostprijs badkamerrenovatie

De prijs van een badkamerrenovatie hangt voornamelijk af van je materiaalkeuze en het soort meubels dat je verkiest. Daarnaast hangt het ervan af of je zelf gaat renoveren óf dat je bepaalde zaken overlaat aan een installateur.

Houd er wel rekening mee dat veel installateurs vereisen dat je het sanitair dat je wil laten plaatsen ook via hen aanschaft. Dat is overigens alleen maar een voordeel omdat je dan later, mochten er zich problemen voordoen, je altijd kunt beroepen op garantie. De installateur staat dan immers borg voor de kwaliteit van de materialen en kan bijvoorbeeld bij lekkage nooit beweren dat het probleem veroorzaakt wordt door inferieur materiaal.

Gangbare renovatie prijzen:

  • Keramische tegels: reken voor een goede kwaliteit keramische tegels op een prijs van €40 tot €60 per vierkante meter. Laat je ze plaatsen, dan moet je rekening houden met een meerkost van €35 tot €45 per vierkante meter.
  • Badkamermeubel: de prijs van een badkamermeubel schommelt meestal ergens tussen 700 en 2000 euro. Laat je zo’n meubel installeren dan betaal je hiervoor 15 – 20% van de aankoopprijs.
  • Bad / douche / toilet renoveren: het is lastig om hier een prijsindicatie voor te geven. Afhankelijk van de gebruikte materialen betaal je hiervoor al gauw € 2500 voor een eenvoudige badkamer tot €7500 voor een wat luxere uitvoering.

 

Benieuwd naar wat de renovatie van jouw badkamer zou kosten?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend een prijs op maat bij gespecialiseerde vakmannen

 

Totale kostprijs badkamerrenovatie

Wil je de badkamer totaal laten vernieuwen, reken dan op een budget van minimaal €10.000 voor een eenvoudige standaard badkamer. Wil je wat extra’s en wat meer luxe dan moet je meer in de richting van 20 000 tot 25 000 euro denken. Let wel, dit is een all-in prijs, dus alles wordt netjes voor je gedaan. Ga je zelf renoveren dan kun je voor 5000 tot 7000 al klaar zijn voor een eenvoudige badkamerrenovatie. Lees hier meer over de prijs voor een badkamerrenovatie.

 

Kostprijs badkamerrenovatie

 

 

Badkamerrenovatie en AREI regelgeving

Wil je een stopcontact aanbrengen of een bestaand contact verplaatsen? Verdiep je dan goed in alle regelgevingen zoals die in het A.R.E.I. (algemeen reglement elektrische installatie) is vastgelegd. Zo dien je de badkamer in verschillende zones IP zones in te delen. IP staat voor: International Protection. Het is een getal dat aangeeft hoe bestendig een elektrisch apparaat is tegen indringing van een vaste stof of vocht.

Voorbeeld:
In zone 1 (ruimte boven de badkuip) mag je alleen elektrisch materiaal gebruiken dat op een lage spanning werkt. De voeding van dit toestel moet zich buiten zone 1 en 2 bevinden. Contactdozen moeten zich in zone 2 bevinden (op min. 60 cm afstand van zone 0 en 1).

Denk ook aan de verplichte differentieelschakelaar en aan de aarding (equipotentiaalverbinding) van metalen onderdelen zoals: waterleiding, metalen badkuip, douchebak en radiatoren. Dit is belangrijk in verband met je eigen veiligheid. Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet samen en door je te houden aan de wettelijke voorschriften voorkom je gevaarlijke situaties.

 

Lees ook
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
overzettreden trappen
Traprenovatie met overzettreden: mogelijkheden & prijs
trap renovatie
Trap renovatie: 4 mogelijkheden & prijzen
Bordestrap woonkamer
Soorten trappen: voor- en nadelen
keuken renovatie
Keuken renoveren
traprenovatie of nieuwe trap
Nieuwe trap of traprenovatie?
steenstrips binnen plaatsen
Binnen- en buitenmuren afwerken met steenstrips
Spanplafond plaatsen in woning
Spanplafond plaatsen