Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Metalen ramen: mogelijkheden & prijzen

Zoek je naar nieuwe ramen met een elegante en tegelijk robuuste uitstraling? Dan zijn metalen ramen iets voor jou. Deze ramen in staal of aluminium passen bij elke woningstijl en zijn ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk en sterk. Ben je benieuwd naar de mogelijke uitvoeringen en prijzen voor metalen ramen? Of wil je extra inspiratie opdoen voor jouw project? Dan zit je hier goed!

Ga snel naar:
Soorten metalen ramen
Mogelijke uitvoeringen
Kostprijs metalen ramen
Onderhoud metalen raamwerk
Vergelijking: metaal of ander materiaal?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor ramen in metaal?

Of je nu een moderne of landelijke woning hebt, er zijn metalen raamprofielen op maat voor elke bouwstijl dankzij de vele uitvoeringen (kleur, vorm, structuur, …). Naast die tijdloze, slanke uitstraling hebben metalen profielen ook de volgende voordelen:

  • Stevig & sterk: door hun grote mechanische sterkte kan je met slanke metalen profielen grote overspanningen creëren. Naast die grote raampartijen zijn met deze profielen ook verschillende vormen mogelijk.
  • Lange levensduur: ramen in staal en aluminium gaan erg lang mee. Ze halen makkelijk een levensduur tot wel 50 jaar zonder verkleuring door zonlicht, roest, kromtrekkingen, … (afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing).
  • Amper onderhoud: metalen profielen vergen weinig tot geen onderhoud. Het volstaat om je ramen in staal of aluminium een paar keer per jaar schoon te maken met een neutraal reinigingsmiddel, lauw water en een zachte spons.
  • Goede isolatiewaarden: metalen ramen halen goede isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Zo ben je zeker van een lagere energiefactuur en een optimaal wooncomfort. Het is uiteraard belangrijk om je metalen profielen te combineren met kwalitatieve isolerende beglazing.
  • Inbraak- en brandwerend: zowel staal als aluminium hebben een hoge brandwerendheid. Daarnaast zijn deze 2 metaalsoorten ook goed bestand tegen inbraak en vandalisme door hun grote sterkte en stevigheid. Zo vallen beide metalen bv. niet geluidloos te doorboren.

 


Soorten metalen ramen

Metaal omvat verschillende mogelijke materialen. Bij metalen raamprofielen gaat het in de eerste plaats om staal en aluminium. We zetten beide soorten metalen profielen kort op een rij:

 

metalen raamwerk 1. Stalen ramen

Bij metalen raamprofielen denk je wellicht eerst aan de tijdloze klasse van staal of smeedijzer. Metalen ramen in staal spannen de kroon qua sterkte en duurzaamheid. Daartegenover staat wel een hoger prijskaartje. Stalen ramen zijn gemiddeld duurder dan ramen in hout, PVC of aluminium.

Zwarte stalen ramen komen het meest voor, maar je kan deze metalen profielen laten poedercoaten in tal van kleuren. Daarnaast kan je met staal ook grote ramen indelen in kleinere vlakken (zie foto). Naast deze populaire uitvoering zijn ook nog vele andere vormen mogelijk (bv. gebogen profielen voor een landelijke look).

Prijs: € 325 à 2.000 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing)

 

metalen ramen 2. Aluminium ramen

Naast staal kan je ook kiezen voor metalen ramen in aluminium. Dit lichte, maar tegelijk erg sterke metaal is gemiddeld zo’n 30% goedkoper dan staal. Vanwege die betere prijs-kwaliteitsverhouding komen aluminium ramen vaker voor dan ramen in staal.

Hou je van die typische look van staal, maar vormt het prijskaartje een obstakel? Dan kan je ook kiezen voor aluminium ramen met een steellook. Deze uitvoering is erg in trek. Je geniet namelijk van de tijdloze, klassevolle uitstraling van stalen ramen, maar tegen een goedkopere prijs. Vraag er dus zeker naar bij een plaatser actief in je buurt.

Prijs: € 250 à 1.500 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Advies op maat nodig? Voor een doordachte keuze tegen een correcte prijs vraag je best verschillende voorstellen aan bij plaatsers actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden van metalen ramen en kan je de uitvoeringen gericht vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gespecialiseerde installateurs via onze offerteservice.

 


Mogelijke uitvoeringen van metalen ramen

Zowel stalen als aluminium ramen zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen. Zo vind je ongetwijfeld een metalen raam op maat van jouw woning en persoonlijke wensen. Welke verschillende keuzes kan je allemaal maken? Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Kleur, structuur, …

Ramen in aluminium en staal zijn verkrijgbaar in verschillende RAL-kleuren. Je kan bv. de metalen profielen laten poedercoaten in je gedroomde tint. De verf zit dan in het metaal gebakken. Wil je aluminium profielen laten afwerken in die typische stoere steellook? Dan kan je het aluminium ook laten behandelen in een chemisch bad onder elektrische spanning. Naast dat brede kleurenpalet zijn ook nog verschillende structuren (glad of grover) en glansgraden (mat, geborsteld, hoogglans, …) mogelijk.

 

2. Stijl & vorm

Of je nu een strakke, moderne woning hebt of een landelijke woning in pastorijstijl: metalen ramen bieden voor elk wat wils. Elke schrijnwerker biedt verschillende stijlen en vormen aan: strak en rechtlijnig, decoratief met gebogen vormen, grote raampartijen of ingedeelde raamvlakken, … Zo’n installateur houdt rekening met jouw smaak en stijlvoorkeuren. Zo ben je zeker van een metalen raam dat aan al je vereisten voldoet.

 

3. Raamtype

Er bestaan verschillende types metalen ramen. De goedkoopste optie is een vast metalen raam. Dat raamtype kan je namelijk niet openen. Een metalen draaikiepraam kan je dan weer op verschillende manieren openen, wat zich vertaalt in een hoger prijskaartje. Ten slotte zijn er ook nog de metalen schuiframen. Vanwege hun omvang en complexe constructie zijn die het duurst. Je kan kiezen voor verschillende systemen: 1 of meerdere rails, verzonken of met een overstap, …

 

4. Beglazing

Wil je zeker zijn van een lagere energiefactuur en een optimaal woon- en warmtecomfort met je nieuwe metalen ramen? Dan investeer je naast die metalen profielen best ook in kwaliteitsvolle, isolerende beglazing. Tegenwoordig is hoogrendementsglas de standaardkeuze. Die glassoort isoleert tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas. Heb je energiezuinig gebouwd (bv. een passiefhuis)? Dan kan je ook kiezen voor driedubbel glas. Dit zware type beglazing biedt de beste isolatiewaarden.

 

Vergelijken loont: vraag gratis verschillende voorstellen aan!

Wil je metalen ramen laten ontwerpen? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Niet elke plaatser biedt namelijk dezelfde uitvoeringen van metalen raamprofielen aan. Door meerdere vakmannen te contacteren, krijg je een breed zicht op de mogelijkheden. Zo kan je gericht uitvoeringen en prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken en de beste keuze maken voor jouw project.

Op zoek naar schrijnwerkers actief in je buurt? Kom vrijblijvend in contact met verschillende professionals via ons gratis offerteformulier. Start hier je aanvraag.

 


Prijs metalen ramen

De prijs van metalen ramen is sterk afhankelijk van het gekozen metaal (staal of aluminium), het raamtype, de beglazing en de vormgeving van het metalen raam. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen op basis van het raamtype en het materiaal:

Soort metaalRaamtypePrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
AluminiumVast raam€ 250 - 400
Draaikiepraam€ 400 - 550
Schuifraam€ 1.100 - 1.500
StaalVast raam€ 325 - 520
Draaikiepraam€ 520 - 700
Schuifraam€ 1.400 - 2.000

Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw project? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen aan bij gespecialiseerde installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook uitvoeringen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen

Nieuwe metalen ramen plaatsen is een groot project. Gelukkig kan je de kosten behoorlijk inperken met tal van premies en financiële voordelen. Zo kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een premie voor hoogrendementsglas, de overkoepelende renovatiepremie, een gemeentelijke premie, … Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

LET OP: je maakt enkel aanspraak op deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een professionele installateur. Die geeft je ook de nodige uitleg rond de voorwaarden en bezorgt je alle documenten voor een vlotte aanvraag.

 

metalen raamprofielen

 


Hoe metalen ramen onderhouden?

Metalen ramen zijn kleurvast en ook roest- en krasvrij. In tegenstelling tot houten ramen is na verloop van tijd dus geen onderhoud nodig om verkleuring tegen te gaan of de levensduur te verlengen. Wat omvat het onderhoud van metalen ramen dan wel? Het volstaat om ze enkele keren per jaar schoon te maken met een neutraal reinigingsmiddel, lauw water en een zachte spons. Stalen raamprofielen kan je eventueel ook om de 2 à 3 jaar inwrijven met een waslaagje voor een fraaie glans.

 


Vergelijking: metalen ramen of ander materiaal?

Naast metaal zijn er ook nog andere materialen voor je raamprofielen. Zo kan je ook kiezen voor hout of PVC. Welk materiaal is voor jou de beste keuze? En wat zijn de voor- en nadelen van metaal ten opzichte van hout en PVC? We zetten het kort op een rij:

 

1. Constructiemogelijkheden (beste keuze = metaal)

Metalen profielen hebben de grootste draagkracht. Daardoor kan je zowel met staal als aluminium grote glaspartijen creëren met slanke en elegante raamprofielen. Met staal kan je zelfs voor complexere ontwerpen met gebogen vormen kiezen. Bij hout en PVC zijn de constructiemogelijkheden voor je raampartijen minder groot. Al bestaan er tegenwoordig ook stevigere PVC-profielen met een metalen kern die een groter gewicht kunnen dragen.

 

2. Onderhoud (beste keuze = metaal/PVC)

Samen met PVC vergen metalen profielen het minste onderhoud. Om verwering en verkleuring tegen te gaan, moet je houten ramen na verloop van tijd oliën, beitsen of vernissen. Dat is bij metalen ramen niet het geval. Enkel 2 à 4 keer per jaar je ramen schoonmaken is al voldoende. Dat vuil verwijder je best met een neutraal schoonmaakmiddel, lauw water en een zachte spons.

 

3. Prijs (beste keuze = PVC)

Ramen in PVC bieden nog altijd de beste prijs-kwaliteitsverhouding (afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof). Ramen in aluminium en staal zijn respectievelijk gemiddeld 30% en 60% duurder. Tegenover die meerkost van metalen ramen staan natuurlijk wel grote troeven als de grotere stevigheid, langere levensduur, grotere constructiemogelijkheden, …

 

4. Isolatiewaarden (beste keuze = hout)

Doorgaans haalt hout de beste isolatiewaarden, gevolgd door PVC, aluminium en staal. Dat verschil is echter relatief. Fabrikanten investeren namelijk meer en meer in de isolerende kwaliteiten van hun raamprofielen, ongeacht het materiaal. Ook met metalen raamprofielen kan je dus rekenen op een goede thermische en akoestische isolatie. Het komt er gewoon op aan om goed te kijken en te vergelijken.

 

Welk materiaal kies ik best?

Die keuze hangt vooral af van jouw woning, persoonlijke wensen en vooropgestelde budget. Voor de meest budgetvriendelijke oplossing kom je meestal bij PVC-ramen uit. Wil je iets meer investeren in sterke, duurzame ramen met grotere overspanningen? Dan zijn metalen ramen duidelijk de beste keuze.

Zeker zijn van de juiste keuze? Laat je dan zeker adviseren door meerdere schrijnwerkers. Zo krijg je een goed overzicht van de verschillende mogelijke raamprofielen voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt.

 


 

Voorbeelden van metalen raamprofielen

Wil je graag metalen ramen plaatsen, maar twijfel je nog aan de uitvoering? Vraag de installateurs die je contacteert dan zeker naar hun vorige realisaties. Ook de onderstaande voorbeelden van metalen profielen kunnen je vast inspireren:

 

INSPIRATIE: vouwraam in aluminium

metalen profielen

Dit stijlvolle, moderne vouwraam bestaat uit aluminium profielen. Je kan dit raam volledig open en dicht vouwen (zonder een vast gedeelte). Bovendien is het onderste raamprofiel weggewerkt in de vloer. Dat oogt strakker en je vermijdt ook valpartijen over een drempel. Kortom, met zo’n luxe metalen raam haal je het buitengevoel moeiteloos naar binnen.

 

 

INSPIRATIE: klassieke luxe met stalen ramen

raam zwart staal

Deze zwarte stalen ramen met klassieke kruisverdeling passen goed bij de statige uitstraling van deze slaapkamer. Samen met de klassieke aankleding, bv. de goudkleurige spiegel en het barokke bed, heeft de ruimte die typerende look van een luxueus herenhuis.

 

 

INSPIRATIE: minimalistische aluminium ramen met steellook

metalen raam

De bovenstaande afbeelding illustreert de realistische staallook die je met aluminium kan imiteren. Voor de realisatie van deze veranda kozen de eigenaars voor plafondhoge ramen. In combinatie met de slanke, elegante raamprofielen krijg je een optimale lichtinval en een prachtig zicht op de tuin.

 

 

INSPIRATIE: landelijke veranda in aluminium

ramen in metaal

De bovenstaande veranda is een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van aluminium. Dankzij de bruingrijze kleur en de traditionele vormgeving bekom je een stijlvol, landelijk geheel. Het rustieke interieur zet de elegantie van deze metalen ramen nog extra in de verf.

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
witte aluminium ramen
Witte ramen: mogelijkheden & prijzen
deur pvc
Pvc deuren
zwarte ramen woning
Zwarte ramen: mogelijkheden & inspiratie
zwarte binnendeuren
Zwarte binnendeuren
pvc voordeuren
Buitendeur prijs
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen
raam vervangen
Ramen vervangen
steellook ramen in zwart
Steellook ramen