Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Laadpaal plaatsen

Volledig elektrisch rijden is de toekomst. En aangezien het aantal laadpunten in België beperkt is, laat je dus best een laadpaal plaatsen thuis. Maar hoe gaat een installateur te werk bij die montage van je laadstation? Hoeveel bedragen de kosten voor het laten plaatsen van zo’n laadpunt? En met welke mogelijke valkuilen moet je zeker rekening houden? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe laadpaal plaatsen?
Kosten laadpaal plaatsen
Mogelijke valkuilen
Zelf laadpaal plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer is een laadpaal plaatsen een goed idee?

Heb je net een elektrische wagen gekocht of overweeg je zo’n aankoop? Dan is het ook tijd voor het plaatsen van een laadpaal. Met zo’n laadpunt thuis kan je je wagen snel en efficiënt opladen wanneer jij dat wil. Bovendien is thuis laden ook een pak goedkoper dan aan een publieke laadpaal. Je betaalt geen extra tarief aan de uitbater én je kan ook stroom aan het daltarief en groene energie van je zonnepanelen gebruiken.

Wil je een laadpaal plaatsen thuis? Een gecertificeerde installateur komt bij je langs en informeert je vrijblijvend over de mogelijkheden op maat van jouw situatie. Contacteer meteen meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

laadpaal plaatsen thuis

 

Hoe laadpaal plaatsen?

Een laadpaal plaatsen thuis is een secure klus die de nodige kennis van elektrotechniek vergt. Laadpaal installateurs hebben dan ook een speciale opleiding gevolgd bij een erkende organisatie. Zo’n expert gaat doorgaans als volgt te werk:

 1. Plaatsbezoek + analyse

  Eerst en vooral komt een installateur bij je langs na je offerte-aanvraag. Hij bekijkt waar je doorgaans je wagen parkeert, waar je zekeringkast hangt, wat het laadvermogen van je wagen is, … Op basis van die analyse geeft hij je dan gericht advies over het meest geschikte laadpunt voor jouw situatie met een laadcapaciteit op maat.

 2. Kabels trekken

  Is de precieze locatie van je laadstation bepaald (in je garage, aan je oprit, …)? Dan breidt de installateur je zekeringkast uit met een extra stroomkring en trekt hij de nodige kabels om je laadpunt aan te sluiten. Hoe langer die afstand tussen je laadpaal en je elektriciteitskast, hoe hoger de kosten vanwege extra graafwerken en kabels, boringen, …

 3. Laadpaal installeren

  In een volgende fase monteert de vakman je laadstation op de gekozen locatie. Dat kan een wandmodel zijn in je garage of tegen je buitengevel, maar ook een vaste laadpaal aan je oprit. Na de montage krijg je nog een helder woordje uitleg over de werking van je laadpaal en kan je beginnen met laden.

 4. Elektriciteitskast herkeuren

  Niet te vergeten: bij elke uitbreiding of verzwaring van je elektriciteit is een herkeuring door een erkend keuringsorganisme nodig (net zoals bij zonnepanelen bv.). Bespreek die herkeuring zeker met je installateur. In de meeste gevallen vraagt zo’n specialist die keuring aan in jouw plaats. Zo moet je zelf geen stappen ondernemen.

Op zoek naar een laadpaal installateur in je buurt? Zo’n specialist plaatst je laadpaal thuis op minder dan 1 dag. Wil je de adviezen, prijzen, … van meerdere experts vergelijken? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere installateurs via onze offerteservice.

 

Kosten laadpaal plaatsen

Wat kost een laadpaal plaatsen nu ongeveer? Gemiddeld moet je rekening houden met een prijs van 1.000 à 3.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Die kosten voor het plaatsen van een laadpaal hangen vooral af van je laadpaal zelf, de complexiteit van de plaatsing, een eventuele verzwaring van je elektriciteit, … We zetten de verschillende factoren van deze prijsopbouw kort op een rij:

Benieuwd naar een prijsberekening op maat van jouw situatie? Ontvang hier vrijblijvend offertes.

Kosten laadpaal plaatsenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal zelf€ 500 à 1.200
Installatie laadpaal € 300 à 2.000
Verzwaring elektriciteit€ 150 à 1.200
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

Een precieze prijs voor jouw laadpaal thuis? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs in je buurt. Zo kan je hun totale eindprijs vergelijken, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier! Benieuwd naar meer info over de prijs van laadpalen, de factoren die de kosten beïnvloeden, tips om te besparen, …? Lees er alles over op https://www.laadpaal-expert.be/prijs.

 

laadpaal plaatsen

Mogelijke valkuilen

Bij het plaatsen van een laadpaal is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Zo kan je je wagen zo goedkoop mogelijk laden met een optimaal gebruiksgemak. Wat zijn dan de valkuilen die je zeker moet vermijden? Een kort overzicht:

 • Niet de juiste laadcapaciteit voor je laadpunt: zorg er zeker voor dat het laadvermogen van je laadstation goed is afgestemd op het laadvermogen van je wagen. Heeft je auto bv. een lagere laadsnelheid? Dan is investeren in een laadpaal met een groter vermogen weggegooid geld. Hou daarnaast ook rekening met je elektriciteitsaansluiting. Wil je bv. het grote laadvermogen van je wagen optimaal benutten? Dan is mogelijk een verzwaring van je elektriciteit naar een 3-fasige aansluiting nodig.
 • Laadpaal zonder smart opties: er bestaan goedkopere, basic uitvoeringen van laadpalen zonder smart opties. Toch overweeg je best gebruik te maken van die technische snufjes. Ze kunnen je op termijn namelijk veel geld besparen. Denk bv. aan een laadpunt met programmeerbare laadsessies om te laden met zonne-energie of stroom aan het daltarief. Of een laadpaal waarmee je de stroom van je autobatterij ook kan gebruiken voor je huishouden.
 • Verkeerde locatie van je laadpaal: samen met je installateur bespreek je best grondig waar je laadpunt precies komt te hangen of te staan. Twee factoren zijn daarbij van belang: de afstand tot je zekeringkast en waar je doorgaans je wagen parkeert. In de meeste gevallen gaat het bij particulieren om een wandmodel in de garage of tegen de buitengevel. Maar ook een laadpaal op de oprit is zeker mogelijk.
 • Onnodige verzwaring van je elektriciteit: je leest vaak dat een verzwaring van je elektriciteit door Fluvius nodig is voor het plaatsen van een laadpaal. Dat is echter enkel nodig als je je wagen zo snel mogelijk wil opladen en je een 1-fasige elektriciteitsaansluiting hebt. Heeft je wagen bv. een lagere laadsnelheid? Dan is die grote investering helemaal niet nodig.

 

TIP: vraag advies op maat aan een gecertificeerde installateur!

Wil je 100% zeker zijn van een laadpaal op maat van jouw situatie? Vraag dan eerst uitgebreid advies aan een gespecialiseerde installateur actief in je buurt. Zo’n expert informeert je gericht over de meest aangewezen laadcapaciteit, de beste locatie van het laadpunt, welke smart opties de meeste meerwaarde hebben, … Zo maak je een doordachte keuze en kan je rekenen op een optimaal eindresultaat tegen een correcte prijs.

Laadpaal installateurs in je buurt contacteren? Dat kan snel en volledig vrijblijvend via onze offertepagina. Start hier je aanvraag!

 

Zelf laadpaal plaatsen of vakman inschakelen?

Je kan ervoor kiezen om zelf je laadpaal te monteren en aan te sluiten, maar je kan uiteraard ook een beroep doen op een gecertificeerde installateur. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf laadpaal plaatsen

Wil je de arbeidskosten van een installateur uitsparen? En heb je zelf veel verstand van elektrotechniek? Dan is het een mogelijkheid om je laadpunt zelf te installeren. Let op, want je moet dan wel rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten om onaangename verrassingen achteraf te vermijden: laadcapaciteit op maat, optimale locatie, herkeuring van je elektriciteit, … Als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om daar correct over te oordelen, wat ook een invloed heeft op de efficiëntie van je laadpaal.

LET OP: ga je zelf aan de slag? Vergeet dan ook niet dat je 21% btw betaalt op je laadstation. Als je werkt met een vakman en je woning minstens 10 jaar oud is, geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Zo blijven de arbeidskosten toch beperkt.

 

2. Laadpaal laten plaatsen

Zelf weinig expertise rond elektrotechniek? Dan schakel je sowieso best een ervaren installateur in. Dankzij hun opleiding beschikken zulke specialisten over de vakkennis om je optimaal te begeleiden. Met een vakman kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Advies op maat: na een plaatsbezoek en een analyse van jouw situatie geeft een installateur je uitgebreid advies over de meest geschikte laadpaal. Hij houdt daarbij rekening met jouw budget, het laadvermogen van je wagen, je elektriciteitsaansluiting, …
 • Correcte en veilige plaatsing: een installateur heeft veel verstand van elektriciteitswerken en plaatst je laadpaal dus veilig en volgens de regels van de kunst. Dankzij zijn gespecialiseerde gereedschap gaat die montage ook snel. Doorgaans duren de werken minder dan 1 dag.
 • Hoogwaardige laadpaal: een vakman werkt enkel met laadpalen van kwalitatieve merken. Zo ben je zeker van een lange levensduur, een optimale werking zonder storingen, …
 • Persoonlijk aanspreekpunt: heb je nog vragen over de smart opties van je laadstation? Of hoe zit het met het eventuele onderhoud van zo’n laadstation? Met een gespecialiseerde installateur heb je altijd een laagdrempelig aanspreekpunt.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Dat scheelt een flinke slok op de borrel op je eindfactuur!

CONCLUSIE: wil je een elektrische laadpaal plaatsen? Dan loont het duidelijk meer om samen te werken met een gecertificeerde installateur. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en een kwalitatieve laadpaal op jouw maat. Bovendien duren de werken niet lang en profiteer je van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning 10 jaar of ouder is. Contacteer vrijblijvend laadpaal installateurs actief in je buurt!

Lees ook
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming