Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Gevel reinigen: info & prijzen

Wil je je gevel reinigen? Belangrijk om weten is dat hier veel uiteenlopende technieken voor bestaan. Daarom doe je er goed aan een reinigingsexpert in te schakelen, die de gepaste methode kan bepalen. In dit artikel vind je alvast een overzicht van de voornaamste methodes en hun prijzen. Daarnaast lees je nog enkele belangrijke tips.

 

Reinigingstechnieken en hun prijzen

ReinigingstechniekRichtprijs per m²Wanneer toepassen?
Zandstralen€12 - €15Ernstige vervuiling
Nevelstralen€15 - €20Milde tot middelzware vervuiling
Vochtstralenv.a. €12Ernstige vervuiling (bv. graffiti of roetaanslag)
Stoomreinigingv.a. €5Milde tot middelzware vervuiling
Chemische reinigingv.a. €15Ernstige vervuiling
Laserreiniging/Vooral bij (kunst)historische gebouwen

 

① Zandstralen

Wanneer men een gevel zandstraalt, worden kleine zandkorrels tegen de gevel gespoten onder hoge druk. Deze methode is aangewezen wanneer de gevel zwaar vervuild is (bijvoorbeeld graffiti). Het is een milieuvriendelijke techniek, die weliswaar niet voor elke ondergrond geschikt is. Het gaat om een vrij agressieve en harde methode waartegen enkel harde ondergronden bestand zijn. Poreuze of zwakke gevelmaterialen zouden schade oplopen.

» Prijs: vanaf 12 euro per vierkante meter. Ontvang offertes op maat.

 

② Nevelstralen

Nevelstralen is een mildere vorm van gevelreiniging: onder lage druk wordt een straalmiddel op de gevel gespoten. Het straalmiddel is een mix van zand en water, waardoor dit eigenlijk een zachtere variant van zandstralen is. Matige tot middelzware vormen van vervuiling (zoals mos of verf) op elke soort ondergrond kunnen goed worden behandeld via nevelstralen. Vakmannen kunnen de druk zeer nauwkeurig instellen, net zoals de korrelgrootte. Deze techniek past men vaak toe bij monumenten en historische gebouwen.

» Prijs: vanaf 15 euro per vierkante meter. – Ontvang offertes op maat.

 

gevel reinigen

 

③ Vochtstralen

Vochtstralen is dan weer een zware reinigingstechniek die vooral handig is voor het verwijderen van roet, graffiti en oude verflagen. Men gebruikt een straalmiddel op basis van water met zand, kalk of glasparels. Belangrijk is dat de ondergrond is opgebouwd uit een sterke steensoort. Ook de voegen moeten in goede staat zijn. Daarom is het steeds belangrijk dat de gevel op voorhand geïnspecteerd wordt om de juiste techniek te bepalen.

» Prijs: vanaf 12 euro per vierkante meter.  – Ontvang offertes op maat.

 

④ Gevel reinigen met stoom

Gevels die regelmatig reiniging behoeven maar niet zwaar vervuild zijn (bv. mos of algen), kunnen goed gereinigd worden met stoom. Is je gevel in vrij goede staat en niet bekleed met oude of fijne (poreuze) materialen? Dan is deze techniek een prima keuze. Oppervlakkige vervuiling wordt op een milieuvriendelijke manier (enkel met water!) verwijderd tegen een lage prijs. De druksterkte hangt af van de watertemperatuur, die tussen 100 en 150 graden ligt.

» Prijs: vanaf 5 euro per vierkante meter.  – Ontvang offertes op maat.

 

⑤ Chemische reiniging

Last van hardnekkige vervuiling op de gevel? Dan is chemische reiniging een efficiënte oplossing. Een biologisch of chemisch reinigingsproduct wordt dan met behulp van een borstel of vernevelaar op de gevel aangebracht. Welk product precies gebruikt wordt, hangt af van de gevelsteen en aard van de vervuiling. Dankzij deze methode kan men grote oppervlakken op korte tijd behandelen.

» Prijs: vanaf 15 euro per vierkanter meter.  Ontvang offertes op maat.

 

⑥ Laserreiniging

Tot slot is ook laserreiniging een optie. Deze methode wordt vooral toegepast wanneer andere technieken niet mogelijk of niet efficiënt zijn. Laserreiniging is niet schadelijk voor de gevel, noch voor het milieu. Het is een erg arbeidsintensieve methode: plek per plek moet gelaserd worden. Daartegenover staat een duur kostenplaatje. In de praktijk komt deze methode daarom vooral voor bij kunsthistorische gebouwen.

» Prijs: onbepaald (geheel afhankelijk van het type gevel en de bereikbaarheid) Ontvang offertes op maat.

 

gevelreiniging

 

Nog enkele belangrijke weetjes

Hydrofoberen is essentieel na reiniging

Nadat je je gevel hebt laten reinigen, is het aangewezen een transparante beschermingslaag te laten aanbrengen. De gevel is na reiniging meestal poreuzer geworden. Daardoor kunnen vocht en vuil gemakkelijker de gevel indringen. Dit wil je uiteraard vermijden! Door de gevel te hydrofoberen of impregneren zal ze langer schoon blijven: vocht, vuil en mos worden dan beter afgestoten door deze bescherming.

Hydrofoberen is een veelgebruikte techniek waarbij een doorzichtige en beschermende vloeistof op de buitenmuur gespoten wordt. Deze kost is niet inbegrepen in de meegedeelde prijzen. Reken hiervoor op een meerkost van ongeveer 8 à 12 euro per vierkante meter. Indien je de gevel elke 10 jaar laat impregneren, zal de gevel reinigen zelfs niet meer nodig zijn in de toekomst.

 

Factoren die de totale kostprijs bepalen

De vernoemde prijzen voor gevelreiniging zijn slechts richtprijzen. Het totale prijskaartje wordt namelijk door verschillende factoren bepaald, die van situatie tot situatie verschillen. Daarom is het belangrijk dat de gevel vooraf geïnspecteerd wordt. Zo speelt niet alleen de oppervlakte van de gevel een rol, maar bijvoorbeeld ook de bereikbaarheid ervan. Rijhuizen en hoge gebouwen vragen doorgaans meer zorg dan lagere en vrijstaande woningen.

Daarnaast zijn uiteraard de hardnekkigheid van het vuil en de toegepaste reinigingstechniek prijsbepalend. Ook eventuele beschadigingen en renovatiewerken kunnen de prijs beïnvloeden. Denk maar aan kapotte voegen of beschadigde gevelstenen. Indien je dat wenst, kunnen deze beschadigingen eerst hersteld worden. De prijs zal dan vanzelfsprekend hoger liggen.

 

De gevel reinigen is een gespecialiseerd werk dat je aan een professional moet overlaten. Zo ben je zeker van een snel resultaat en een gevel die er weer als nieuw uitziet! Via onze online offerteservice kan je offertes op maat ontvangen van verschillende erkende vakmannen in jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

gevel reinigen

Lees ook
gevelreiniging en impregneren
Gevelreiniging en impregneren
gevelreiniging- crepi reinigen
Crepi reinigen: methode & prijs
gevel hydrofoberen
Hydrofoberen gevel
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel