Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Dikte vloerisolatie

Bij een optimale vloeropbouw hoort ook een naadloze laag vloerisolatie. Zo bespaar je op je energiekosten én win je aan woon- en warmtecomfort. Zeker als je verwarmt met vloerverwarming. Maar wat is nu de meest aangewezen dikte voor vloerisolatie? De isolatienormen en mogelijke opbouwhoogtes zijn verschillend voor nieuwbouw en renovatie. Een overzicht van de vloerisolatie diktes voor beide situaties!

Ga snel naar:
Dikte vloerisolatie bij renovatie
Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw
Vloerisolatie prijs per m²
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Vloerisolatie dikte bij renovatie of nieuwbouw: welk verschil?

Hoe dik moet vloerisolatie zijn? Het antwoord op die vraag hangt af van meerdere factoren. Denk maar aan de isolatiewaarde van het gekozen materiaal, of je met vloerverwarming verwarmt of niet, … Ook tussen nieuwbouw- en renovatieprojecten is er doorgaans een verschil qua vloerisolatie dikte:

 • Vloerisolatie dikte bij renovatie (vanaf 5 à 8 cm): bij renovaties hou je best rekening met een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 2 m²K/W voor je vloerisolatie. Die isolatiewaarde moet je halen om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie. Daarnaast verschilt de mogelijke opbouwhoogte natuurlijk van project tot project. Breek je bv. je vloer eerst uit of isoleer je bovenop je huidige vloer?
 • Vloerisolatie dikte bij nieuwbouw (vanaf 10 à 15 cm): bij nieuwbouw is de situatie anders dan bij renovaties. Hier komt het er vooral op aan dat de architect een voldoende dikke vloeropbouw voorziet. Elke nieuwbouwwoning moet namelijk Bijna EnergieNeutraal (BEN) zijn. En een voldoende dikke laag vloerisolatie is nodig om te voldoen aan die strenge BEN-normen.

Benieuwd naar de meest aangewezen dikte voor jouw vloerisolatie? Laat je dan grondig adviseren door 1 of meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de opties, gemiddelde prijzen, … Start je aanvraag hier!

dikte vloerisolatie

 

Dikte vloerisolatie bij renovatie (vanaf 5 à 8 cm)

Met de Mijn VerbouwPremie kan je de kosten voor je vloerisolatie flink drukken. Om in aanmerking te komen, moet je een R-waarde van 2 m²K/W halen. Hoe dik moet je vloerisolatie zijn om te voldoen aan deze norm? We zetten de vloerisolatie diktes per materiaal kort op een rij:

 • Dikte gespoten PUR (vanaf 6 cm): PUR-schuim heeft een goede isolatiewaarde en valt bovendien te plaatsen op slechts 1 dag. Isoleer je je vloer langs boven? Dan heb je ook geen aparte uitvullaag voor je leidingen nodig.
 • Dikte PUR- of PIR platen (vanaf 5 cm): deze harde, drukvaste vloerisolatie platen hebben de beste isolatiewaarde. Daardoor volstaat ook een dunnere isolatielaag. Let op: als je zulke platen wil gebruiken, moet de ondergrond wel mooi egaal zijn.
 • Dikte XPS- of EPS-platen (vanaf 7 cm): naast PUR en PIR kan je ook EPS- of XPS-platen gebruiken voor je vloerisolatie. Die zijn budgetvriendelijker, maar de isolatiewaarde ligt lager. Daardoor heb je dus ook een iets dikkere laag vloerisolatie nodig. Deze isolatieplaten zijn dus vooral geschikt als je voldoende opbouwhoogte hebt.
 • Dikte minerale wol (vanaf 8 à 9 cm): gaat het om een tussen- of zoldervloer? Dan zijn minerale wollen als glaswol of rotswol ook erg geschikt. Om de vereiste isolatiewaarde te halen, heb je wel een minimale dikte van 8 à 9 cm nodig. De isolatiewaarde van minerale wol ligt namelijk iets lager dan bij kunststof isolatie. Daartegenover staat wel een betere geluidsisolatie bij glas- en rotswol.

 

Hoe isoleer ik mijn vloer het best?

Bij een renovatie kan je die laag vloerisolatie op 2 manieren laten aanbrengen: tegen het plafond van je kelder of langs boven. En bij die laatste methode zijn er ook meerdere opties. Je kan bv. je vloer eerst volledig uitbreken voor meer opbouwhoogte of je kan de isolatie en de nieuwe vloerafwerking op je oude vloer laten plaatsen. Ben je benieuwd hoe jij het best te werk gaat voor jouw vloerrenovatie? Laat je dan gericht informeren door een erkende specialist!

Advies op maat nodig? Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere isolatiespecialisten in je buurt. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van je project!

 

Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw (vanaf 10 à 15 cm)

Bij een nieuwbouwwoning is het belangrijk dat de architect voldoende ruimte voorziet voor een dik vloerpakket. Verwarm je bv. met vloerverwarming? Dan heb je minstens een totale opbouwhoogte van 20 à 25 cm nodig. Zo’n dikke vloeropbouw is onder meer belangrijk om te voldoen aan de strenge BEN-normen voor nieuwbouwwoningen. Hoe dik moet vloerisolatie dan zijn bij nieuwbouw? Een kort overzicht:

 • Dikte gespoten PUR (vanaf 10 à 11 cm): PUR spuitisolatie is erg geschikt voor vloerisolatie bij nieuwbouw. Je kan namelijk zelf de vloerisolatie dikte kiezen op basis van de beschikbare opbouwhoogte. Lopen er veel leidingen over je vloer? Dan is PUR-schuim de ideale keuze.
 • Dikte PUR- of PIR-platen (vanaf 9 à 10 cm): werk je met een uitvulchape als isolatiebeton om je leidingen uit te vullen? Dan kan je daarbovenop harde vloerisolatie platen uit PUR of PIR plaatsen. Die kan je verkrijgen in verschillende vormen, groottes én diktes. Door de hoge isolatiewaarde volstaat al een dikte vanaf 9 cm bij zulke vloerisolatie platen.
 • Dikte XPS- of EPS-platen (vanaf 14 à 15 cm): heb je voldoende opbouwhoogte? Dan kan je ook voor vloerisolatie platen uit EPS of XPS kiezen. Bij deze kunststof heb je een laag van minstens 14 cm nodig voor een optimale isolatie, maar deze platen kosten wel iets minder.
 • Dikte minerale wol (vanaf 15 à 16 cm): wil je een optimale geluidsisolatie bereiken met je vloerisolatie? Dan kan je voor je verdiepings- en zoldervloer ook gebruik maken van glas- of rotswol. Let op: om aan de BEN-normen te voldoen, heb je dan wel een minimale vloerisolatie dikte van 15 à 16 cm nodig.

 

TIP: laat de vloerisolatie dikte berekenen door een expert!

Wil je 100% zeker zijn dat je aan de BEN-normen voldoet met je nieuwbouwwoning? En dat je vloerpakket correct is opgebouwd? Schakel dan zeker een erkende isolatiespecialist in. Die geeft je advies op maat over je project en zorgt voor een correcte, vlotte plaatsing. Bovendien berekent die de dikte voor de isolatie van de vloer volgens de regels van de kunst.

Op zoek naar isolatiespecialisten in je buurt? Via onze offertedienst kom je vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

Vloerisolatie prijs per m²

De dikte van de vloerisolatie speelt zeker een rol bij de kostprijs van je isolatieproject. Daarnaast hangen de uiteindelijke kosten ook af van het gekozen isolatiemateriaal, het aantal m² aan vloeroppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een overzicht van de richtprijzen:

Soort vloerisolatiePrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vloerisolatie dikte
Gespoten PUR€ 25 à 35Renovatie: vanaf 6 cm
Nieuwbouw: vanaf 10 à 11 cm
PUR- of PIR-platen€ 20 à 25Renovatie: vanaf 5 cm
Nieuwbouw: vanaf 9 à 10 cm
XPS- of EPS-platen€ 20 à 25Renovatie: vanaf 7 cm
Nieuwbouw: vanaf 14 à 15 cm
Minerale wol€ 20 à 40Renovatie: vanaf 8 à 9 cm
Nieuwbouw: vanaf 15 à 16 cm

BELANGRIJK: een dikkere laag vloerisolatie kost meer, maar je verdient je investering ook sneller terug. Hoe dikker de isolatielaag, hoe lager namelijk je energiekosten. Wil je de kostprijzen, adviezen over vloerisolatie diktes, … vergelijken bij meerdere isolatiespecialisten in je buurt? Start je aanvraag hier!

 

vloerisolatie dikte

 

FAQ vloerisolatie dikte

Twijfel je nog over de meest aangewezen dikte voor jouw vloerisolatie? Wat de minimum dikte van PUR-isolatie is bij vloerverwarming? Of je je vloer best langs boven of langs onder isoleert? Met al je vragen kan je terecht bij een isolatiespecialist actief in je buurt. Ook hieronder geven we al het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dit thema: • Wat is de meest aangewezen dikte van vloerisolatie bij vloerverwarming?

  Laat je vloerverwarming leggen? Dan kies je best voor een nog dikkere laag vloerisolatie om warmteverlies naar beneden tot een absoluut minimum te beperken. Je hebt minstens een isolatielaag van 8 cm nodig, maar alles hangt natuurlijk af van het gekozen materiaal én de beschikbare opbouwhoogte. Bij een beperktere opbouwhoogte kies je bv. best voor het materiaal met de hoogste isolatiewaarde.

  Advies op maat nodig? Een vakspecialist staat je graag bij met raad en daad om je vloerverwarming optimaal te isoleren. Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten in je buurt! • Wat is de minimale isolatiechape dikte?
  Eerst en vooral: een isolerende chape is geen volwaardige vloerisolatie. Daarom combineer je zo’n isolatiechape best met een aparte laag vloerisolatie. Gebruik je zo’n chape als uitvullaag voor je leidingen? Dan is de minimum dikte van de isolatiechape 3 cm, maar idealiter ga je voor een laag van 5 cm.


 • Wat is de gemiddelde dikte van bodemisolatie?
  Wil je je vloer niet uitbreken? En is je kruipruimte lager dan 35 à 40 cm? In dat geval kies je beter voor bodemisolatie dan voor vloerisolatie. Een vakspecialist brengt dan een isolatielaag aan op de bodem van je kruipruimte in plaats van tegen het plafond. Afhankelijk van het materiaal bedraagt de dikte van bodemisolatie gemiddeld 25 à 35 cm.


 • Kan ik mijn vloer nog dikker isoleren dan de vereiste normen?
  Dat kan zeker. Je hoeft je niet te beperken tot de minimale isolatienorm voor jouw situatie. Heb je dus voldoende ruimte voor een nog dikkere laag vloerisolatie? Dan loont het op lange termijn om je vloer extra dik te isoleren. Hoe hoger de totale isolatiewaarde, hoe minder warmteverlies en dus ook hoe minder energiekosten. Zo verdien je je investering in vloerisolatie nog sneller terug!
Lees ook
vloer pur spuitisolatie
PUR vloerisolatie: voor- en nadelen & prijs
vloerisolatie tempex
Soorten vloerisolatie
tempex vloerisolatie
Tempex vloerisolatie
isolerende vloerplaten
Isolerende vloerplaten: materialen & plaatsing
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel