Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolerende vloerplaten: materialen & plaatsing

Je vloer isoleren met het oog op lagere energiekosten en een hoger wooncomfort? Dat kan onder meer met isolerende vloerplaten. Voor elk project is er wel een geschikte vloerplaat met isolatie. Maar uit welke materialen en diktes kan je kiezen? Hoe gaat een erkende isolatiespecialist te werk? En welke alternatieven zijn soms meer geschikt? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Materialen voor vloerisolatieplaten
Hoe isolerende vloerplaten leggen?
Isolerende vloerplaten: prijs
Vloerplaten met isolatie: welke dikte?
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor isolerende vloerplaten?

Naast PUR-schuim zijn harde, drukvaste isolatieplaten de meest gekozen optie voor het isoleren van benedenvloeren, tussenvloeren en zoldervloeren. Waarom zijn die zo populair bij isolatiespecialisten en doe-het-zelvers? De belangrijkste troeven op een rij:

  • Hoge isolatiewaarde: met platen voor vloerisolatie ben je zeker van een goede isolatiewaarde. Die verschilt wel per type materiaal. Daarom is het vooral belangrijk om je materiaalkeuze goed af te stemmen op de beschikbare opbouwhoogte voor de vloerisolatie.
  • Snel te leggen: isolatieplaten voor vloeren zijn vaak uitgerust met een handig tand-en groefsysteem. Zo kan een vakspecialist zulke platen snel én naadloos leggen. Bovendien zijn zulke isolerende vloerplaten drukvast en dus ook direct beloopbaar na de plaatsing.
  • Vochtbestendig: minerale wol verliest deels zijn werking als het nat wordt. Gelukkig zijn isolerende platen uit kunststof wel vochtbestendig. Die kan je dus ook perfect gebruiken in vochtige ruimtes als de kelder.
  • Verschillende uitvoeringen: er zijn niet alleen meerdere materialen om uit te kiezen. Daarnaast zijn vloerisolatieplaten ook verkrijgbaar in meerdere groottes, diktes en vormen. Er bestaan ook platen die al voorzien zijn van een dampscherm.
  • Ideaal voor vloerverwarming: isolatieplaten zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming. Zo kan de warmte niet naar onder ontsnappen en ben je zeker van een optimaal rendement van je verwarmingsinstallatie. Met zulke platen heb je ook direct een vlakke ondergrond om de buizen van de vloerverwarming op te plaatsen.

Isolerende vloerplaten gebruiken voor jouw project? Goed idee, maar vraag zeker eerst advies aan een erkende isolatiespecialist in je buurt. Zo ben je zeker van het meest aangewezen materiaal, de juiste isolatiewaarde, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

isolerende vloerplaten

 

Materialen voor vloerisolatieplaten

De ene vloerplaat met isolatie is de andere niet. Die zijn namelijk verkrijgbaar in meerdere materialen, elk met hun eigen kenmerken en prijs. Om welke materialen gaat het dan? Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Isolerende vloerplaten uit PUR of PIR

Deze platen hebben de hoogste isolatiewaarde. De laatste jaren gebruiken isolatiespecialisten vooral PIR-isolatie. Deze verbeterde versie van PUR heeft nog een hogere isolatiewaarde en is bovendien ook nog drukvaster. Beide types platen zijn ideaal om te leggen op een uitvulchape.

Geschikt bij… een beperkte opbouwhoogte, een betonnen draagvloer, …

 

2. Isolerende vloerplaten uit EPS of XPS

EPS staat ook bekend als piepschuim of tempex. Deze platen zijn budgetvriendelijker, maar de isolatiewaarde ligt wel iets lager. XPS is dan weer een variant van EPS, maar dan met een schuimstructuur in plaats van een bolletjesstructuur. Daardoor zijn XPS-platen iets drukvaster en beschikken ze ook over een hogere isolatiewaarde.

Geschikt bij… voldoende opbouwhoogte, een betonnen draagvloer, …

 

3. Isolerende vloerplaten van minerale wol

Minerale wol komt vooral voor in de vorm van flexibele dekens, maar er bestaan ook halfstijve platen. Die zijn milieuvriendelijker dan kunststof isolatie en ook nog makkelijker te plaatsen. Vanwege hun lagere isolatiewaarde is het wel belangrijk om voldoende dik te isoleren met platen van glas- of rotswol.

Geschikt bij… houten benedenvloeren, tussenvloeren of zoldervloeren

 

Welke isolatie vloerplaten kies ik het best?

Dat hangt helemaal van jouw project af. Als het om een houten vloer gaat, kies je bv. sowieso het best voor platen van minerale wol. Anders loop je het risico dat je met houtrot te maken krijgt. Voor platen op een uitvulchape of onder een betonnen draagvloer is kunststof dan weer beter geschikt. Daarnaast bepaalt ook de vereiste laagdikte van de isolatie in grote mate welk materiaal je het best neemt.

Advies op maat nodig? Een erkende isolatiespecialist komt graag bij je langs om je project te bespreken en een offerte op maat op te maken. Achteraf beslis je zelf of je met die vakspecialist samenwerkt of niet. Kom nu vrijblijvend in contact met erkende vakbedrijven!

 

Hoe isolerende vloerplaten leggen?

Wil je isolatieplaten gebruiken voor je vloer? Dan adviseert een isolatiespecialist je graag over het meest geschikte type, materiaal, dikte, … Bovendien legt zo’n vakbedrijf die platen ook erg snel en efficiënt. Voor die plaatsing zijn er 2 grote opties:

 

OPTIE 1 = isolerende platen langs onder plaatsen

Is je kelder voldoende toegankelijk? Dan is het zeker en vast een goede optie om de isolerende platen tegen de onderkant van je kelderplafond te verankeren. Let op: het is ook belangrijk dat er geen buizen of leidingen over dat plafond lopen. Als dat wel het geval is, kies je beter voor spuitisolatie als PUR-schuim. Bovendien moet je bij deze methode je vloer niet uitbreken. Praktisch én budgetvriendelijk!

Richtprijs: 20 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = isolerende platen langs boven plaatsen

Gaat het om een nieuwbouw? Of wil je graag je volledige vloer renoveren? Dan plaatst een vakbedrijf de isolerende vloerplaten op de draagvloer. Daarbovenop komt dan de eventuele vloerverwarming, een chape en de vloerafwerking. Bij de materiaalkeuze zal een vakbedrijf vooral rekening houden met je totale opbouwhoogte voor het vloerpakket. Is die beperkt? Dan is PIR-isolatie bv. een logische keuze.

Richtprijs: 10 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Isolerende vloerplaten: prijs

Hoeveel vloerisolatieplaten kosten? Dat hangt af van de werkwijze, het materiaal en de laagdikte van de vloerisolatie. Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs tussen 15 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Zo zal je vloer isoleren met EPS bv. iets goedkoper zijn in vergelijking met isoleren met PIR.

Een totaalprijs voor jouw vloerisolatie? Simpel, vraag gewoon prijsoffertes aan bij meerdere erkende vakbedrijven actief in je buurt. Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice. Zo vergelijk je meerdere totaalprijzen, maar ook werkwijzen, adviezen, … Start je aanvraag hier!

 

isolerende vloerplaat

 

Vloerplaat voor isolatie: welke dikte?

De isolatiewaarde van vloerisolatieplaten verschilt volgens het materiaal. Het concrete gevolg? Met sommige platen moet je dikker isoleren dan met andere om dezelfde isolatiewaarde te halen. Welke vloerisolatie diktes zijn dan nodig met zulke platen? We sommen het kort op:

 

  1. PIR/PUR-platen = vanaf 5 à 10 cm

    Deze platen hebben de hoogste isolatiewaarde, waardoor je dunner kan isoleren. Ideaal dus als je opbouwhoogte beperkt is. Om te voldoen aan de BEN-norm (bijna energieneutraal) voor nieuwbouw heb je een laag nodig vanaf 9 à 10 cm. Bij een renovatie volstaat een laagdikte vanaf 5 cm.

  2. EPS/XPS-platen = vanaf 7 à 14 cm

    Speelt de laagdikte van je vloerisolatie geen rol? Bv. omdat je je kelderplafond isoleert en er genoeg vrije ruimte is? Dan kan je ook voor een budgetvriendelijker materiaal als EPS of XPS kiezen. Voor een nieuwbouw moeten die minstens 14 à 15 cm dik zijn. En om aan de voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie te voldoen, begint de laagdikte met EPS of XPS vanaf 7 cm.

  3. Minerale wol platen = vanaf 8 à 15 cm

    Gaat het om de renovatie van een houten vloer? Dan zijn kunststof isolatieplaten geen goed idee. Om schimmels en houtrot te voorkomen, kies je beter voor platen van minerale wol. Om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie moet die isolatie tussen de houten balken minstens 8 à 9 cm dik zijn.

De juiste dikte voor jouw vloerisolatie berekenen? Een erkende isolatiespecialist neemt die taak graag op zich. Zo ben je 100% zeker dat je voldoet aan de normen voor je nieuwbouw of renovatie. Doe nu een beroep op een erkend vakbedrijf in je buurt!

 

Mogelijke alternatieven

Isolatieplaten voor vloeren zijn een goede keuze bij veel projecten. Maar in sommige gevallen is een alternatieve isolatiemethode meer aangewezen. Wanneer kies je beter niet voor isolerende vloerplaten? En om welke andere opties gaat het dan? Een kort overzicht:

 

ALTERNATIEF 1 = spuitisolatie

Is er minder manoeuvreerruimte in je kelder of ligt het plafond vol met leidingen? In dat geval is het beter om je kelderplafond te isoleren met spuitisolatie. Bij een betonnen draagvloer is PUR-schuim het meest geschikt en bij een houten draagvloer kiest een vakbedrijf doorgaans voor icynene. Ook bovenop je draagvloer spuitisolatie plaatsen, is een optie. Zo heb je onmiddellijk een isolatie- én uitvullaag in 1.

Richtprijs: 25 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = isolatiechape

Ook werken met een isolerende chape is een mogelijkheid. Zo’n speciale dekvloer bevat ook isolatiemateriaal in de vorm van PUR-granulaten, EPS-parels, … Let wel op: enkel en alleen een isolatiechape levert je een te lage isolatiewaarde op (tenzij die dekvloer heel dik is). Daarom is het slimmer om zo’n chape te combineren met een aparte isolatielaag in de vorm van platen. Zo krijg je een optimaal geïsoleerde vloer!

Richtprijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Hoe isoleer ik mijn vloer het best?

Een isolatiespecialist gaat het graag voor je na. De belangrijkste factoren zijn ongetwijfeld de opbouwhoogte en de isolatiemethode (langs boven of langs onder). Vloerplaten voor isolatie zijn bv. eerder geschikt om je vloer langs boven te isoleren. En voor het kelderplafond kiest een vakbedrijf in vele gevallen voor spuitisolatie.

Zeker zijn van de beste keuze voor jouw vloer? Vergelijk dan zeker de adviezen, werkwijzen, … van meerdere erkende isolatiespecialisten in je buurt. Zo weet je waaraan je toe bent en welke vloerisolatie voor jou het meest geschikt is. Ontvang nu vrijblijvend meerdere offertes!

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een ervaren isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren isolatiespecialisten