Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Zwarte ramen: mogelijkheden & inspiratie

Zwarte ramen zijn dé trend van het moment. Of je nu gaat voor een landelijke, moderne of industriële look voor je woning, zwarte ramen passen bij verschillende woonstijlen. Benieuwd naar de eigenschappen, aandachtspunten en mogelijkheden? Of ben je gewoon op zoek naar leuke inspiratievoorbeelden? Je vind het in dit artikel.

Ga snel naar: MaterialenAandachtspuntenInspiratie

 

Geschikt voor elke bouwstijl

Zwarte ramen zijn ideaal om jouw woning een stijlvolle en tegelijkertijd stoere look te geven, ongeacht de bouwstijl. Zo sluiten ze perfect aan bij de industriële woonstijl die tegenwoordig erg populair is. Ook bij een moderne baksteen of bij gevels in beton zijn zwarte ramen een geslaagde keuze. Wil je het stoere karakter van je woning extra in de verf zetten? Kies dan voor een matte afwerking van de zwarte kozijnen in combinatie met grote glaspartijen.

Zwarte ramen bij een landelijke stijl? Ook dat is perfect mogelijk. Een mooi voorbeeld zijn de pastorijwoningen. Daarbij staan zachte kleuren, zowel voor de gevel als het buitenschrijnwerk, normaal centraal. Kiezen voor zwarte kozijnen daarentegen is de manier om je woning een stoere en moderne touch te geven terwijl het geheel er toch elegant en stijlvol blijft uitzien.

Ook bij klassieke woningen kunnen zwarte kozijnen voor een vleugje moderniteit zorgen. Kiezen voor kozijnen in een zwarte kleur is bovendien de perfecte manier om contrast te creëren. Zo steken ze bijvoorbeeld mooi af tegen een rode bakstenen gevel of witte gevel in crepi.

 

Mogelijke materialen voor zwarte ramen

Het maakt niet uit welk materiaal je kiest, zwarte ramen kunnen zowel uitgevoerd worden in hout, aluminium als pvc.

 

1. Zwarte houten ramen

Hou je van een natuurlijk en warme uitstraling, dan spreken houten ramen je zonder twijfel aan. Houten ramen kunnen worden uitgevoerd in verschillende houtsoorten zoals meranti, eik of merbau. De houtsoort bepaalt voor een groot deel de basiskleur van je ramen. Door ze te vernissen kan je ze wel enkele tinten donkerder of lichter maken. Volledig zwarte houten ramen kan je bekomen door ze zwart te schilderen of zwart te laten lakken.

Gemiddelde prijs draaikiepraam in hout: € 250 – 400 per m² (Ontvang vrijblijvend offertes)

 

2. Zwarte aluminium ramen

Aluminium is een licht maar toch erg sterk materiaal. De grote draagkracht zorgt ervoor dat grote glaspartijen en slanke profielen mogelijk zijn. Aluminium ramen zijn mogelijk in alle RAL-kleuren, ook verschillende zwarttinten, zowel mat als glanzend. Bovendien is er ook een uitgebreide keuze in structuurlak waardoor je een korrelig oppervlak krijgt.

Gemiddelde prijs draaikiepraam in aluminium: € 400 – 550 per m² (Ontvang vrijblijvend offertes)

 

Steellook ramen in aluminium

Stalen ramen zien er prachtig uit maar zijn erg duur. Een populair alternatief voor deze metalen ramen zijn steellook ramen. Deze hebben de look van staal maar zijn gemaakt uit aluminium. Doordat aluminium extra sterk is en niet vervormt, kunnen ultrafijne profielen (die erg kenmerkend zijn voor stalen ramen) vervaardigd worden.

 

3. Zwarte pvc ramen

Ramen in pvc zijn beschikbaar in de meest uiteenlopende kleuren en stijlen. Het kleuren van pvc ramen kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Coating: hierbij worden de pvc ramen voorzien van een hoogwaardige gekleurde laag. De coatinglaag geeft het raam een korrelige en matte satijnlook waardoor de plastic, blinkende look van de kunststof verdwijnt.
 • Folie: hierbij krijgen de pvc ramen en UV-bestendige toplaag. je kan daarbij kiezen voor een gladde folie of folie met structuur.
 • Gekleurd in de massa: bij deze techniek wordt het volledige raam gekleurd, niet enkel de toplaag. Het voordeel daarvan is dat krassen minder zichtbaar zijn. Bij pvc ramen gekleurd in de massa is de kleurkeuze meestal wel beperkt tot licht kleuren. Pvc ramen in zwart kunnen dus enkel via een coating of folie.

Gemiddelde prijs draaikiepraam in pvc: € 150 – 300 per m² (Ontvang vrijblijvend offertes)

 

zwarte ramen pvc

Veel gestelde vragen

 • Zijn zwarte ramen vormvast?

  Hout is een natuurlijk product en krimpt en zet uit onder invloed van temperatuurschommelingen. Donkere kleuren zoals zwart trekken bovendien meer warmte aan. Als gevolg daarvan is het risico op kleine kromtrekkingen en vervormingen bij zwarte houten ramen groter dan bij zwarte ramen uit andere materialen.

  Natuurlijk zijn de houten ramen tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat bovengenoemd nadeel tot een minimum beperkt wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Aluminium en pvc ramen zijn sowieso erg vormvast.

 • Zijn zwarte ramen kleurvast?

  Het is vooral het materiaal van een raam en niet de kleur ervan dat de grootste invloed heeft op de kleurvastheid. Pvc en aluminium ramen zijn over het algemeen erg kleurvast en bovendien goed bestand tegen weersinvloeden en UV-straling. Van pvc ramen wordt gezegd dat ze 100% kleurvast zijn. Bij ramen uit aluminium zouden pas na 15 à 20 jaar kleine kleurverschillen kunnen optreden.

  Houten ramen daarentegen zijn gevoeliger voor verkleuring. Bovendien bestaat het risico dat de verf of vernis na verloop van tijd afbladdert en scheurt. Het voordeel van houten ramen is natuurlijk dat je ze makkelijk kan herschilderen waardoor ze er snel terug als nieuw uitzien.

 • Vragen zwarte ramen meer onderhoud?

  Op zwarte ramen zie je sneller vuil. Om ze proper te houden zal je ze dus iets vaker moeten schoonmaken dan ramen in een andere kleur. Zowel bij houten, aluminium als pvc ramen kan dat erg eenvoudig met een zeepsopje en spons. We zeiden het al, houten ramen vragen door hun natuurlijk karakter net iets meer onderhoud. Om ze te beschermen en verkleuring en houtrot tegen te gaan, zal je jouw houten ramen om de paar jaar moeten behandelen met een speciale olie.

 

Tip: wil je zwarte ramen plaatsen? Dan doe je best een beroep op een vakman. Deze kan je niet alleen verzekeren van een correcte plaatsing. Hij kan je ook gepast adviseren over de mogelijke materialen, beglazing en het onderhoud. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen en advies op maat aanvragen bij professionele plaatsers van ramen. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

Inspiratievoorbeelden zwarte ramen

De 2 onderstaande foto’s bewijzen dat zwarte ramen perfect passen bij een moderne bouwstijl. Het zwarte schrijnwerk werkt de stijlvolle en strakke look van de woningen in de hand en zorgt daarbij voor een stoere touch. Door de combinatie van zwarte ramen met een witte gevel wordt bovendien een contrasterend effect bereikt, wat de strakke vormgeving van deze moderne woningen extra benadrukt.

zwarte ramen

zwarte ramen modern

Zwarte ramen komen ook perfect tot hun recht in combinatie met beton. Zoals je hieronder kan zien zetten ze het industriële karakter van het beton extra in de verf.

zwarte aluminium ramen

Zwarte ramen passen bij verschillende bouwstijlen. De 2 onderstaande foto’s zijn daar een mooi voorbeeld van. Ook hier worden de zwarte ramen gecombineerd met een lichte gevel. De raamverdelingen houden daarbij de elegante look van de woningen in stand, terwijl de zwarte kleur voor een vleugje moderniteit zorgt.

zwarte pvc ramen

pvc ramen zwart

 

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
voordeuren met hout
Voordeuren kiezen: prijzen, materialen & inspiratie
deur pvc
Pvc deuren
voordeur prijs per materiaal
Voordeur prijs: overzicht per materiaal
witte aluminium ramen
Witte ramen: mogelijkheden & prijzen
Moderne aluminium ramen
Aluminium ramen en hun soorten afwerking
gepantserde deuren voordeur
Gepantserde deuren: prijzen en mogelijkheden
houten voordeuren
Houten voordeur
ramen plaatsers vergelijken
Ramen plaatsers vergelijken