Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Gevel isoleren: beste methode per situatie

Je gevel isoleren zorgt ervoor dat het in de winter in je woning minder koud is en in de zomer minder warm. Hierdoor moet je minder verwarmen waardoor je energie zal besparen. Je kan je gevel isoleren langs binnen, buiten of via de spouwmuur. Lees hier per situatie welke isolatiemethode de interessantste is en ontdek de prijzen ervan.

Ga direct naar: gevelbekleding en isolatiebinnenmuren isolerenspouwmuurisolatiezelf of laten isoleren

 

A) Ik wil een nieuwe gevelbekleding en isolatie

Wanneer je je gevelbekleding wenst te vernieuwen, is het ideaal om van deze werken gebruik te maken en meteen isolatie te plaatsen. Afhankelijk van de situatie zal je huidige gevel behouden kunnen blijven. Er wordt dan isolatie tegen de bestaande gevel geplaatst die vervolgens afgewerkt wordt. De meest voorkomende afwerkingsmethodes zijn crepi of spuitkurk maar ook steenstrips en hout zijn hier perfect bij mogelijk. De meeste gevelbekledingen kunnen direct op de isolatieplaten geplaatst worden en genieten zelf ook van goede isolerende waarden.

De gevel isoleren langs buiten is de meest efficiënte isolatiemethode omdat je woning dan gehuld is in een isolerende schil en je zo geen last hebt van koudebruggen. De andere methodes worden eerder toegepast wanneer isoleren langs de buitengevel niet mogelijk is en de gevelbekleding behouden moet blijven.

 

Prijs gevel isoleren langs buiten

De prijs voor het isoleren van de gevel langs buiten ligt tussen €100 en €160 per vierkante meter. De gekozen gevelbekleding zal de prijs natuurlijk erg beïnvloeden. De terugverdientijd is hier zo’n 13 à 15 jaar. Voor een prijs op maat kan je op onze offertepagina terecht waar je in één klik in contact komt met gespecialiseerde vakmannen uit jouw buurt. Dit is helemaal gratis en vrijblijvend en dus ideaal om de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

gevel isoleren gevelbekleding

 

B) Ik wil mijn gevel behouden maar wel de muur isoleren

Als je je gevelbekleding wilt behouden zal je de gevel niet langs buiten isoleren, maar langs binnen of via de spouw. De buitenmuur langs binnen isoleren gebeurt meestal met een voorzetwand of met geïsoleerde gipsplaten.

Voorzetwand: Hier wordt een houten of metalen rooster tegen de draagmuur geplaatst. Er ontstaat zo een vrije ruimte tussen de oude muur en de voorzetwand. Deze ruimte wordt met isolatie opgevuld. De rooster wordt met gips- of spaanplaten afgewerkt die vervolgens beschilderd of behangen kunnen worden.

Gipsplaten met isolatie: Dit is een snelle en efficiënte isolatiemethode. Er worden gips- of spaanplaten, die reeds voorzien zijn van een laag isolatie, rechtstreeks op de muur aangebracht. Deze platen zijn net als bij een voorzetwand direct schilder – en behangklaar.

Let bij het isoleren langs binnen steeds op dat je een dampscherm gebruikt tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het vocht gaat condenseren tegen de koude kant van de muur. Dit heet een koudebrug.

Hou er wel rekening mee dat je met deze isolatiemethode ruimte in je kamer zal verliezen. Je zal voor deze methode kiezen wanneer je je gevelbekleding wenst te behouden en je geen spouwmuur hebt. Indien je wel een spouwmuur hebt, kies je beter voor spouwmuurisolatie omdat er dan binnen geen plaats verloren gaat.

 

Prijs buitenmuur isoleren langs binnen

Je gevel isoleren langs binnen met een voorzetwand of met geïsoleerde gipsplaten kost gemiddeld €40 à €50/m². Deze investering verdien je gemiddeld na 15 jaar terug.  Je kan gratis en vrijblijvend prijzen op maat ontvangen van verschillende vakmannen uit jouw buurt. Dit kan in één klik via de offertepagina.

 

gevel isoleren binnenmuur isoleren

 

C) Ik wil mijn gevel behouden & binnen geen plaats verliezen

Wanneer je je huidige gevelbekleding onaangetast wilt laten en je binnen geen ruimte wilt verliezen, is er nog een oplossing om je buitenmuur te isoleren: via de spouwmuur.

Je moet natuurlijk wel eerst zeker zijn dat jouw woning een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is. Een spouw is de open ruimte tussen je binnen- en buitenmuur. Dit komt vooral voor in huizen gebouwd tussen de jaren 20 en 90. Om na te gaan of jouw woning een spouwmuur heeft kan je gratis een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren. Dit kan je vrijblijvend hier aanvragen.

Hoe spouwmuur isoleren: Om je spouwmuur na te isoleren worden er kleine gaatjes in de voegen gemaakt waar de isolatie doorheen wordt gespoten en zo de open spouw vult. Na de isolatie worden deze gaatjes weer dichtgemaakt en opnieuw gevoegd. Je spouwmuur isoleren is een zeer interessante isolatiemethode omdat je gevel zijn originele staat behoudt en je binnen geen plaats verliest. Je zit dus niet in de werken en dit type van buitenmuur isolatie kan op één dag gebeuren.

Isolatiemateriaal: Voor de spouwmuur te isoleren worden er doorgaans andere isolatiematerialen gebruikt dan bij andere isolatiewerken. De isolatie moet namelijk door de gevelbekleding gespoten worden. Daarom wordt er hier gebruik gemaakt van glaswol, steenwol, EPS parels of isolatieschuim. Glaswol wordt vaak gebruikt bij dakisolatie in de vorm van isolatierollen. Bij spouwmuurisolatie worden vlokken van glaswol gebruikt.

 

Prijs spouwmuurisolatie

Omdat spouwmuurisolatie snel kan geplaatst worden, hoef je niet veel werkuren aan de vakman te betalen. Je betaalt hier gemiddeld €15 à €30/m² voor en je verdient het na een 3 à 5-tal jaar terug. Via deze link kom je eenvoudig met vakmannen in contact en kan je prijzen en advies op maat ontvangen. Lees hier meer over de prijs van spouwmuurisolatie.

 

gevel isoleren spouwmuur

 

Zelf isoleren of vakman contacteren?

Een ervaren doe-het-zelver kan zelf de binnenmuren isoleren met geïsoleerde gipsplaten. De andere genoemde methodes van gevelisolatie worden beter aan een gespecialiseerde vakman uitbesteed. Zeker je gevel isoleren langs buiten en hierbij een nieuwe gevelbekleding plaatsen, zijn grote werken die professionele materialen vragen. Ook voor spouwmuurisolatie contacteer je best een specialist in isolatie. Het is een zeer specifieke manier van isoleren die een grondige vakkennis vereist.

Via de offerteservice kan je in één klik gratis en vrijblijvend vakmannen uit jouw buurt contacteren en van hen prijzen en advies op maat ontvangen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Lees ook
ecologische isolatie
Ecologische isolatie: Materialen & voordelen
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel