Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Smeedijzeren ramen: info, prijzen & realisaties

Vroeger al zeer populair en nu helemaal terug van weggeweest: smeedijzeren ramen. Deze elegante ramen zijn niet alleen praktisch, maar vooral ook erg esthetisch. Ze komen bij elke woningstijl tot hun recht en zijn ook nog eens onderhoudsvriendelijk. In dit artikel ontdek je alle eigenschappen en prijzen van smeedijzeren ramen.

 

smeedijzeren ramen Waarom smeedijzeren ramen kiezen?

Smeedijzer is eigenlijk staal dat ambachtelijk gemaakt is. Ijzer wordt verhit in steenkolenvuur en vervolgens in de gewenste vorm gebogen. Smeedijzeren ramen worden dus steeds met de grootste zorg op maat gemaakt. Ze stralen vakmanschap uit en zijn ideaal voor zowel klassieke, landelijke of moderne gebouwen. Dankzij de fijne profielen ogen ze werkelijk overal goed en passen de ramen zich moeiteloos aan elke stijl en omgeving aan.

Hoewel de ramen uiterst sierlijk en dun zijn, zijn ze tegelijkertijd erg robuust. De enorme sterkte van het materiaal laat immers slanke profielen toe. Deze combinatie is uniek tegenover ramen van PVC, aluminium of hout. Grote raamafmetingen zijn op die manier mogelijk, wat de profielen nog dunner doet lijken.

 

 

Alle voor- en nadelen op een rij

Voordelen smeedijzeren ramenNadelen smeedijzeren ramen
Verkrijgbaar in veel verschillende RAL-kleuren Relatief duur prijskaartje
Zeer sterk (sterker dan aluminium) en bijgevolg inbraakbestendig en groot draagvermogenIsoleren minder goed dan andere ramen
OnderhoudsarmDoor het hoge gewicht moet het raam soms rondom versterkt worden
Maximale lichtinval en uitstekend ruimtegevoel
Brandwerend, geluidwerend en kleur-
en vormvast
Op zoek naar een smeedijzeren ramen? Op de offertepagina kan je offertes op maat aanvragen bij specialisten en installateurs uit de buurt. Ga naar de offertepagina.

 

Afwerkingsmogelijkheden van smeedijzeren ramen

Zoals gezegd, zijn deze ramen in diverse kleuren te verkrijgen. Dit gebeurt via een poedercoating. Ook kan je er eventueel voor kiezen om de profielen ambachtelijk te (laten) schilderen. Voor particuliere woningen is zwart veruit de populairste kleur, zeker bij klassiekere woningen (landhuizen, pastoriewoningen,…). Ook bij moderne architectuur zorgen zwarte ramen voor een strakke en verfijnde look. Smeedijzeren schrijnwerk wordt niet enkel toegepast in privéwoningen, maar bijvoorbeeld ook bij veranda’s, poolhouses of andere soorten bijgebouwen.

Verder kunnen smeedijzeren ramen zowel als binnenraam (schuifraam) of als buitenraam gebruikt worden. De ramen (of deuren) zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: vierkant, rechthoekig, afgerond, schuin, noem maar op! Daarnaast kan je niet alleen opteren voor een vast raam, maar bijvoorbeeld ook voor opendraaiende ramen – al dan niet met kiepfunctie.

 

Met of zonder thermische onderbreking

Belangrijk om weten is dat er smeedijzeren ramen bestaan met of zonder thermische onderbreking. Stalen ramen zonder thermische onderbreking zijn doorgaans met enkel glas uitgevoerd, terwijl die mét thermische onderbreking ingebouwde isolatoren in de profielen hebben. Het laatste type is dus een stuk energiezuiniger omdat warmteverliezen beter beperkt blijven. Niettemin scoren ook deze ramen qua isolatiewaarde minder goed dan andere materialen. Je kan dit wel deels compenseren door dubbel thermisch isolerend glas in de profielen te plaatsen.

 

smeedijzeren ramen

 

Prijs van smeedijzeren ramen

Aangezien de ramen ambachtelijk en met oog voor detail vervaardigd worden, zijn smeedijzeren ramen niet goedkoop. De exacte prijs hangt bovendien van verschillende factoren af, zoals de grootte, vorm, kleur, het gekozen glas, enzovoort. Gemiddeld mag je uitgaan van een prijs rond de €1100 à 1200 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief montage, BTW en hoogrendementsglas. Smeedijzer (en staal) is duurder dan andere soorten ramen, maar voor die prijs geniet je wel van zeer kwalitatieve ramen met een levensduur van 50 jaar of meer.

Benieuwd naar prijzen op maat? Via onze online offertedienst kan je in contact komen met vakmannen in de buurt en offertes aanvragen. Deze service is volledig gratis en vrijblijvend en laat je toe eenvoudig prijzen te vergelijken.
Klik hier om offertes te ontvangen.

 

Alternatief: aluminium ramen met ‘steel look’

Is de prijs toch wat aan de hoge kant? Niet getreurd: tegenwoordig zijn er ook aluminium ramen met een zogenaamde ‘steel look’. Deze hebben eveneens een strakke, elegante vorm die bijna in de buurt komt van echte smeedijzeren of stalen ramen. Alu ramen met steellook zijn tijdloos, sterk en laten eveneens grote glaspartijen met smalle profielen toe. Ze zijn ideaal voor grote overspanningen (meerdere verdiepingen, grote schuiframen,…). Bovendien zijn ze slijtvast, eenvoudig in onderhoud en isoleren ze beter.

De markt voor alu ramen met steellook is momenteel groter dan die voor smeedijzeren ramen. Vakmannen zijn dan ook talrijker. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van erkende professionals in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan

 

Beglazing voor ijzeren ramen

Naast de smeedijzeren profielen, is uiteraard de keuze voor het glas ook zeer belangrijk. Het is essentieel dat dit voldoende beschermt én isoleert. Voor smeedijzeren ramen zijn er verschillende types beglazing geschikt. Zo kan je kiezen tussen hoogrendementsglas (HR-glas), dubbel glas, veiligheidsglas (gelaagd of gehard glas), akoestisch glas, zonwerend glas,…

Afhankelijk van de gekozen beglazing, wordt de dikte van de profielen bepaald. De stalen profielen kunnen glasdiktes tot soms 45 millimeter aan, wat superisolerend glas toelaat.

 

smeedijzeren ramen

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
pvc of aluminium ramen
Pvc of aluminium ramen kiezen?
schuifpui prijs
Schuifraam prijs
zelf raam plaatsen
Zelf ramen plaatsen
dubbel glas
Dubbel glas: info & prijzen
kostprijs nieuwe ramen
Kostprijs nieuwe ramen [2024 update]
deur pvc
Pvc deuren
premies ramen en deuren 2015 2016
Premies ramen en deuren 2024
isolatiewaarden ramen
Isolatiewaarden ramen