Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Het ideale dakvenster kiezen

Met een dakvenster zorg je voor meer daglicht en een groter ruimtegevoel onder je dak. Het maakt van een zolder een volwaardige leefruimte voor slaapkamers, hobbyruimtes of werkkamers. Er zijn verschillende soorten dakvensters voor daken met verschillende hellingsgraden. Andere opties die je moet afwegen zijn het materiaal, de beglazing en ventilatie. Met ons overzicht en handige tips kies je zo het juiste dakvenster voor jouw situatie.

Ga snel naar: prijsdakvenster kiezenventilatieplaatsenvervangenofferte aanvragen

 

Soorten dakvensters

De manier waarop een dakvenster opent, bepaalt het type dakvenster. De meest bekende soorten zijn uitzetbare en wentelende dakvensters. Ook voor een plat dak heb je de keuze tussen meerdere platdakvensters. Ze zorgen voor extra lichtinval bij woningen met een plat dak. Kiezen voor extra gebruiksgemak? Ga dan voor een dakvenster dat elektrisch opent. De manier waarop het venster opent of sluit biedt ook extra functies voor de brandveiligheid of toegankelijkheid van het dak.

 

dakraam wentelend tips Wentelend dakvenster

Dit type dakvenster scharniert om een centrale as waardoor het venster tot 180 graden draait. Een wentelend dakvenster wordt geplaatst op daken met een hellingsgraad tussen 15 en 90 graden. Ze zijn in de meeste gevallen voorzien van een ventilatieklep, waardoor er frisse lucht binnen kan zonder het raam moet worden opengezet.

Het open van een wentelend dakvenster doe je via een handgreep die zich bovenaan het raam bevindt. Hierdoor blijft het mogelijk om een meubel onder het venster te plaatsen, waardoor je geen ruimte verliest onder het dak. Doordat het venster tot 180 graden draait, is het makkelijk te reinigen. Door een hoge montage is het ook een veilig dakraam voor kinderen.

 

valraam tips Uitzetbaar dakvenster

Een uitzetbaar dakvenster opent via scharnieren aan de bovenzijde tot 45 graden via een handgreep onderaan. Ze zijn geschikt voor daken met een dakhelling van 15 tot 55 graden. Het voordeel van dit type dakvensters is het panoramisch uitzicht en groter ruimtegevoel. Ook deze dakvensters hebben ventilatie als extra optie.

Het is mogelijk om de openingshoek verder uit te duwen tot 67 graden. Hierdoor is een vlotte doorgang mogelijk bij noodsituaties. Via een ontgrendeling van het handvat onderaan kan het raam ook 180 graden gewenteld worden om de buitenruit te reinigen. Dit gebeurt met een handgreep bovenaan het raam.

 

 

platdakvenster tips functie Platdakvenster

Voor een plat dak zijn er andere systemen om daglicht naar binnen te krijgen. Omdat het niet eenvoudig is om dit type ramen handmatig te openen, worden ze in de meeste gevallen voorzien van elektrische bediening waarmee je makkelijk het raam opent vanop afstand.

Een platdakvenster heeft verschillende functies. Zo zorgen ze voor lichtinval binnenshuis en bepaalt de manier waarop ze openen of sluiten welke andere functies het raam heeft. Zo zijn er dakvensters voor een plat dak die toegang bieden tot het dak of automatisch openen in geval van brand zodat de rook meteen wordt afgevoerd. Daarnaast zijn platdakvensters ook steeds voorzien van een afdekschelp die ervoor zorgt dat het contactgeluid met regen of hagel vermindert.

 

Dakvenster prijzen

De grootte en het type dakvenster zijn bepalende factoren voor de prijs. Ook speelt het comfortniveau een rol. Denk maar aan dubbele beglazing, de houtsoort, elektrische bediening en het al dan niet kiezen voor een zonnewering. Een standaard wentelend dakraam van 1,14 m kost gemiddeld € 400. Voor een standaard verduisterende zonnewering betaal je een richtprijs van € 60. Wil je je dakvenster op afstand bedienen? Dan kost een geautomatiseerd systeem gemiddeld € 250 extra.

Graag enkele prijsvoorstellen op maat? Ontvang via onze gratis offertedienst drie offertes op maat van erkende installateurs uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit pikken.

 

Waarop letten bij het kiezen van een dakvenster?

Bij het kiezen van het juiste dakvenster moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten. Zo zijn er regels voor de hoogte van de plaatsing en bepaalt de hellingsgraad van je dak waar de vensters moeten komen. De lichtinval is ook belangrijk. Gebruik je hiervoor best één groot dakraam of meerdere kleine dakvensters?

 

Keuze van het juiste dakvenster

De keuze van het juiste dakvenster hangt af van een aantal factoren:

  • Ruimte: het aantal ramen die al in de ruimte aanwezig zijn en de soort ruimte ( natte of droge ruimte)
  • Lichtinval: de gewenste hoeveelheid lichtinval is ook van belang. Om een volledige ruimte te verlichten met één dakraam, moet de oppervlakte van het raam 10 procent zijn van de te verlichten vloeroppervlakte.
  • Hellingsgraad: de hellingsgraad bepaalt waar het dakvenster wordt gemonteerd. Hoe lager de hellingsgraad, hoe hoger de plaatsing van het dakvenster.

 

Hoogte voor plaatsing bepalen

Hoe hoger het dakvenster, hoe meer licht er binnenvalt in de ruimte. De hoogte van het verdiep bepaalt de hoogte van het dakraam. Voor gebouwen waarbij de verdieping niet hoger ligt dan 25 m is de minimale hoogte voor de plaatsing 0,85 m. Ligt de verdieping hoger? Dan moet de hoogte 1,1 m zijn. Om voor voldoende lichtinval te zorgen, is een afstand van 1,1 tot 1,4 m aangeraden tussen de vloer en de onderkant van het raam.

Weetje! Deze hoogte is ook ideaal om ruimte vrij te houden voor een radiator. Een radiator zorgt voor een optimale luchtcirculatie onder het dakvenster waardoor het risico op condensatie op het raam kleiner wordt.

 

Aantal dakvensters kiezen

Een combinatie van meerdere kleinere dakvensters zorgt voor een optimalere lichtverdeling dan één groot dakvenster. Door horizontaal te combineren creëer je ook een ruimer uitzicht.

dakvenster kiezen slaapkamer

 

Dakvenster: hout of pvc

Dakvensters zijn er in hout of pvc. Beide materialen garanderen een lange levensduur door speciale behandelingen en opbouw. PVC dakvensters zijn het meest geschikt voor natte ruimtes, maar houten dakvensters zijn ook mogelijk mits een afwerking met een witlak die het hout bestand maakt tegen vocht.

 

Houten dakvenster

Houten dakvensters zijn opgebouwd uit hoog kwaliteitshout en worden vacuüm geïmpregneerd. Als laatste stap krijgen ze ook nog een behandeling met vernis. Hierdoor garanderen houten dakvensters een lange levensduur. Voor ruimtes met een hogere vochtigheidsgraad zoals een keuken of badkamer, zijn er houtvensters in witgelakte uitvoering. Hierdoor zijn ze meer bestand tegen vocht en garanderen ze dus ook een lange levensduur in dergelijke ruimtes.

 

PVC dakvenster

Kiezen voor pvc heeft vooral onderhoudsvoordelen. Dit type dakvenster bestaat uit een aluminium-kunststof constructie. Hou je van een houten look? Dan is het mogelijk om te kiezen voor pvc met een houtlook. De metalen verstevigingselementen absorberen geen vocht en zijn bestand tegen corrosie, waardoor een pvc dakvenster ideaal is voor vochtige ruimtes.

 

Welk type beglazing kiezen?

Dakvensters zijn voorzien van standaard beglazing. Er is echter een verschil in het aantal lagen. Het aantal lagen bepaalt het aantal kamers die zorgen voor de isolerende werking van het raam. Hoe meer lagen, hoe lager de Ug-waarde en dus hoe beter de isolerende werking van het glas. Woon je langs een drukke baan? Dan is geluidswerende beglazing interessant voor jou. Woon je in een passief huis? Dan is superenergiebesparende beglazing met 4 lagen ideaal.

 

Dakvenster ventilatie

Dakvensters komen niet standaard met een ventilatiesysteem. Het is tegenwoordig echter geen probleem om je dakvenster te laten voorzien van een zelfregulerend ventilatiesysteem. Dit systeem werkt met een ventilatieklep dat reageert op drukverschillen en de sterkte van de wind. Hierdoor regelt het systeem automatisch hoeveel frisse lucht er naar binnen komt. Zelf bij hevig stormweer zal er nog steeds een constante toevoer van lucht zijn zonder tocht. Een ventilatiesysteem is meestal verwerkt in het bovenste gedeelte van het raamkader. Een goede ventilatie is cruciaal voor een goed verluchte en aangename ruimte.

 

Dakvenster plaatsen

Voor een perfecte plaatsing doe je best beroep op een erkend installateur voor dakvensters. Ben je een handige doe-het-zelver? Dan is een dakvenster zelf plaatsen natuurlijk ook mogelijk. Toch raden we je aan een beroep te doen op een ervaren vakman. Is het venster verkeerd gemonteerd of zit je met een lek? Dan is de schade aan je dak onherroepelijk. Achteraf moet je dan toch een beroep op een dakwerker, waardoor de kosten veel hoger oplopen. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende dakwerkers uit je buurt.

Denk er ook aan dat je een gootstuk nodig hebt voor het plaatsen van je dakvenster. Afhankelijk van de dakbedekking zijn er verschillende gootstukken die je dakvenster perfect integreren met je dak. Ze zijn belangrijk voor de isolatie en waterdichtheid van je dakvenster. Ook hier weet een gespecialiseerd dakwerker wel raad mee.

dakvenster plaatsen tips

 

Dakvenster vervangen

Dakvensters krijgen heel wat te verduren. Verouderde dakvensters lopen snel schade op door hevige rukwinden, regen en hagel. Ook is de isolatiewaarde van oude ramen veel lager. Hierdoor warmen ruimtes zeer snel op in de zomer en lopen stookkosten op tijdens de winter. In geval van volgende situaties mag je overwegen om je dakvensters te vervangen:

  • Insecten komen binnen langs open gleuven in je dakvenster
  • Vochtplekken door condensatie op het raam
  • Condensvorming tussen de glasschijven
  • Houtrot
  • Het raam sluit of opent moeilijk

Let op: oude dakvensters zijn niet inbraakwerend en vormen in het slechtste geval een vrije toegang voor inbrekers.

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
moderne dakkapel
Moderne dakkapel
onderdak materiaal
Onderdak plaatsen: materialen & prijzen
Rieten daken leggen
Rieten dak: prijs, onderhoud & verzekering
dakkapel plaatsen
Dakkapel plaatsen populair bij dakrenovatie
renovatie dak
Dakrenovatie
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen