Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vochtbestrijding technieken

Een vochtprobleem in huis is ongezond, veroorzaakt vaak lelijke vlekken en schimmelvorming, verhoogt de stookkosten en kan de bouwconstructie van je woning aantasten. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen (opstijgend vocht, condensatievocht, vocht in de kelder,…) en er zijn dan ook meerdere soorten vochtbestrijding.

Gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen voor vochtbestrijding kan op de offertepagina.

 

Bestrijdingstechnieken voor vochtproblemen in de muren

Vochtproblemen in de muren van je woning kunnen van verschillende aard zijn. Elke oorzaak vraagt om een andere aanpak. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende vochtproblemen in muren en hun behandelingsmethodes.

 

Opstijgend vocht behandelen

opstijgend vocht muur Opstijgend vocht is grondwater dat als het ware in de muur omhoog gezogen wordt door de capillaire werking van de stenen. Het is te herkennen aan vochtplekken aan de onderkant van de muren en soms ook schimmelvorming. De enige manier om voor altijd met optrekkend vocht af te rekenen is door de muren te onderkappen. Daarbij wordt een vochtwering onderin de muur aangebracht, zodat het grondwater er niet meer door kan. Het is een arbeidsintensieve en lastige techniek van vochtbestrijding, maar wel zeer effectief.

Een andere methode is het injecteren van de muur. Via gaten die in de muur worden geboord, wordt een waterafstotende gel in de muur geïnjecteerd. De gel vormt op die manier een barricade tegen het grondwater zodat het niet meer in de muur geabsorbeerd wordt.

> Meer weten over de oorzaken en behandeling van opstijgend vocht? Klik dan hier.

 

Vochtbestrijding technieken voor doorslaand vocht

Men spreekt van doorslaand vocht als hemelwater in de muur trekt en zowel aan de binnen- als buitenzijde van de muur vochtplekken veroorzaakt. Dit komt vaak voor bij oudere huizen waarbij de gevel poreus is geworden of beschadigd is geraakt. Doorslaand vocht kan op twee manieren worden aangepakt:

  • Impregneren; het aanbrengen van een waterafstotende laag op de buitengevel.
  • Nieuwe gevelbekleding, eventueel aangevuld met isolatie.

 

Condensvorming

Is de atmosfeer in huis erg vochtig omdat er onvoldoende geventileerd of gelucht wordt en er veel condensvorming is (door ademhaling van de inwoners, douchen, koken e.d.), dan kan je de binnenmuren behandelen met waterafstotende verf. De muren worden waterafstotend zodat schimmels geen kans meer hebben om zich er te nestelen. Er is speciale voorstrijk en muurverf voor vochtige muren in de handel verkrijgbaar. Hiermee geef je de muren een mooi kleurtje én maak je ze vochtwerend.

 

Vocht in de kelder

Vochtige muren in de kelder worden meestal veroorzaakt door optrekkend vocht. Het grondwater wordt in de muren en keldervloer opgezogen en zorgt zodoende voor alle bijbehorende symptomen. De oplossing hiervoor is het injecteren van de keldermuren, waardoor de kelder waterdicht wordt. De behandeling is in grote lijnen hetzelfde als het injecteren van de gevel.

vochtbestrijding technieken

 

Vochtbestrijding technieken voor lekkage

Een lekkage kan ook de oorzaak zijn van je vochtprobleem, zowel in de muren als in de kelder, of zelfs in het plafond of dak. Lekkages zijn bovendien een probleem dat je het liefst zo snel mogelijk repareert want als je het gewoon laat zitten, wordt het probleem steeds erger. Het vocht dat via de lekkage in de muur dringt, kan scheuren in de mortel en de gevel veroorzaken als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Als gevolg daarvan kan er doorslaand vocht ontstaan, met alle gevolgen van dien. Laat daarom een lekkage altijd zo snel mogelijk opsporen en verhelpen.

 

Vochtprobleem vaststellen

Je ziet dus dat er verschillende manieren van vochtbestrijding mogelijk zijn. Het is essentieel om eerst te achterhalen wat in jouw geval de oorzaak is van het probleem zodat ook de juiste behandeling kan worden bepaald. Vaak is dit echter nog niet zo makkelijk en kan je er beter een expert bijhalen!

Heb je last van vochtproblemen in je woning of bedrijf en wil je een beroep doen op een professionele vochtbestrijder voor een diagnose en bestrijding van deze problemen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij vakmannen. Klik hier voor meer informatie.

 

 
Vochtproblemen? Vraag vrijblijvend offertes aan
Lees ook
Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht: oorzaken en behandeling
salpeter verwijderen op de muren
Salpeter op muren verwijderen: info & stappenplan
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
Opstijgend vocht binnenmuur
Opstijgend vocht behandelen: Methodes + prijs
muren onderkappen
Muren onderkappen: Werkwijze & Kostprijs
injecteren tegen vocht
Muren injecteren: Kostprijs en werkwijze
gevel waterafstotend maken
Gevel waterdicht maken
technieken vochtbestrijding kosten
Vochtbestrijding: technieken & hun prijzen