by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ventilatienormen: Info over de regelgeving 

Bij het bouwen of verbouwen van een woning krijg je te maken met een aantal wettelijke normen die gesteld zijn aan isolatie en ventilatie. Deze staan omschreven in de EPB regelgeving (energieprestatie en binnenklimaat). In dit artikel lees je meer over deze verplichte ventilatienormen. 

 

ventilatie afstandsbediening Wat houden de ventilatienormen in?

In de EPB eisen staat onder andere dat ventileren in bepaalde ruimtes verplicht is. Hoeveel je precies moet ventileren wordt bepaald aan de hand van de NBN D50-001 normering.

Dat is een Belgische norm waarin omschreven staat wat de vereisten zijn ten aanzien van de ventilatiedebieten (toevoer-, doorvoer-, en afvoer).  

Met deze wettelijke norm streeft men ernaar dat woningen voldoende geventileerd zijn en dat er sprake is van een gezond binnenklimaat.

 

1. Algemene regel

Het nominale ventilatiedebiet in een ruimte bedraagt 3.6m³ x het vloeroppervlak. In een ruimte van 18m² bedraagt het nominale debiet dus 18 x 3.6 = 64.8m³ per uur.

Voor bepaalde ruimtes gelden echter minimum debieten. Voor een woonkamer bijvoorbeeld is dat 75m³, voor een slaapkamer 25m³.  Je bent dus verplicht om in deze ruimtes een aanvoer te voorzien van 75m³, ook al bedraagt het nominale debiet volgens berekening 64.8m³. Bij grote ruimtes mag je het debiet beperken tot 150m³ (woonkamer), in slaapkamers is dat 72m³.

 

2. Overige regels

De afvoer van lucht moet via de natte ruimtes gebeuren. Denk maar aan de keuken of badkamer. In leefruimtes zoals een slaapkamer, kantoor, woonkamer, … moet de toevoer van verse lucht geregeld zijn (mechanisch of via roosters). Verder mag je zowel gebruik maken van natuurlijke ventilatie als van mechanische ventilatie. Ook een combinatie van beiden is mogelijk. 

Bij renovatie van droge ruimtes waarbij de ramen worden vervangen of toegevoegd, moet er voorzien worden in toevoeropeningen (bijvoorbeeld luchtroosters). In alle nieuwe ruimtes moet er voorzien worden in toevoer- en afvoervoorzieningen. 

 

Tip: Laat je goed informeren alvorens je een ventilatiesysteem aankoopt. Op die manier ben je verzekerd van een keuze op maat van jouw specifieke situatie.
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan bij erkende installateurs van ventilatiesystemen

 

ventilatie plaatsen

 

Wanneer zijn de ventilatienormen van toepassing?

De ventilatie normen gelden alleen voor nieuw gebouwde ruimtes. Indien je bijvoorbeeld een aanbouw realiseert,  dan hoeven de reeds bestaande (onaangeroerde) ruimtes niet aangepast te worden. Anders zou het immers wel erg onaantrekkelijk worden om een gedeelte van de woning te verbouwen.

 

Stedenbouwkundige vergunning

Indien je een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, dan moet je hierin omschrijven hoe de ventilatie geregeld zal worden. Ga je verbouwen en wil je precies weten aan welke eisen je volgens de EPB moet voldoen? Gebruik dan de wegwijzer op energiesparen.be.

 

Ventilatiesysteem kopen

Ben je van plan om een ventilatiesysteem aan te kopen? Dan is het belangrijk om jezelf grondig te informeren en te kijken welk systeem het best past bij jouw situatie en behoeftes. Daarnaast is het ook aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Prijzen en adviezen vergelijken is altijd een verstandige keuze. Vraag daarom gratis offertes aan bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

ventilatienormen

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
ventileren en verluchten
Ventileren en verluchten
ventilatie in de woning
Ventileren in de woning: overzicht ventilatiesystemen
Ventilatiesysteem laten reinigen
Ventilatiesysteem reinigen: werkwijze & prijs
ramen plaatsers vergelijken
Ramen plaatsers vergelijken
plat dak isoleren binnenzijde
Plat dak isoleren binnenzijde
laadpaal laten plaatsen
Laadpaal plaatsen
wat kost een thuisbatterij
Wat kost een thuisbatterij?
Vernieuwing elektrische installatie
Vernieuwing elektrische installatie