Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Standaardafmetingen binnendeuren

Binnendeuren zijn niet alleen verkrijgbaar in diverse materialen en uitvoeringen maar ook in diverse afmetingen. Kies je voor een standaard maat of toch beter maatwerk? Een overzicht van de standaard deurafmetingen en info over maatwerk vind je hier terug.

Binnendeuren laten plaatsen? Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Standaard hoogte binnendeuren

Binnendeuren zijn verkrijgbaar in 3 standaard hoogtes. Voor de ruwbouw deuropening hoogte moet je hier bovenop 5 tot 7 centimeter extra bijrekenen. De standaardafmetingen van een binnendeur in de hoogte zijn:

 • 201,5 cm
 • 211,5 cm
 • 231,5 cm

 

Standaard breedte binnendeur

De breedte van een binnendeur begint meestal bij 63 cm en loopt op per 5 cm tot ongeveer 83 cm. Voor de ruwbouw opening moet je minimaal 8cm extra voorzien bovenop de breedte van de deur. De standaard deurbreedtes zijn:

 • 63 cm
 • 68 cm
 • 73 cm
 • 78 cm
 • 83 cm

 

 

Deuren op maat: mogelijkheden en prijzen

Naast deuren met een standaardafmeting kan je ook kiezen voor deuren op maat. Een standaard verfdeur vind je al vanaf € 250. Een volledig gelakte deur kost gemiddeld tussen € 500 en € 600. Ook het type deur speelt een belangrijke rol. Moderne standaarddeuren zijn goedkoper dan een houten deur met klassieke uitstraling omwille van het massieve hout waarmee gewerkt wordt.

Ook moderne trends wegen door op het budget. Blokkader deuren schommelen tussen 550 en 750 euro. Pivoterende deuren gaan al snel richting 800 tot 1.100 euro. Een smeedijzeren deur is de duurste variant: 2.000 tot 2.500 euro voor een deur met standaard afmetingen.

Maatwerk kost je nog zo’n 20 tot 30% extra in vergelijking met een standaard deur.

 

TIP: Online prijzen aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van binnendeuren op maat van jouw woning? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Je ontvangt meerdere offertes op maat van erkende vakmannen in je buurt. Nadien kan je rustig de verschillende offertes vergelijken en de interessantste aanbieder kiezen.

 

 

Hoe deuropening opmeten?

Stompe deur Het opmeten van de deuren is anders voor nieuwe deuren in een ruwbouw dan wanneer je bestaande binnendeuren vervangt. Om de juiste maat van je binnendeur te bepalen moet je eerst uitmaken of je een stompe deur of een opdekdeur wenst.

Een stompe deur valt geheel in het kozijn en wordt bevestigd aan scharnieren. Vandaar dat buitendeuren tegenwoordig vrijwel altijd stomp zijn. Ze zijn sterker dan opdekdeuren en daarom meer geschikt voor buiten. Voor stompe deuren neem je de maat van de oude deur of meet je de binnenkant van het kozijn (sponningmaat). Voor de juiste maat trek je 5 mm van de sponningmaat af.

 

 

Opdekdeur Een opdekdeur daarentegen valt slechts gedeeltelijk op het kozijn (de opdekrand) en wordt bevestigd met speciale paumelle scharnieren. Een opdekdeur is vooral geschikt als binnendeur en kies je beter niet als buitendeur. Opdekdeuren zijn eenvoudig te forceren en dus zeer inbraakgevoelig. Voor opdekdeuren meet je de breedte maat zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand. Je neemt hiervoor de sponningmaat van het kozijn en telt 12 mm bij de hoogtemaat op. Een opdekdeur wordt vooral toegepast bij stalen binnendeuren. Vooraf moet bepaald worden welke draairichting de opdekdeur heeft, zodat de juiste scharnieren gemonteerd kunnen worden.

 

 

 

 

Deur opmeten ruwbouw

Bij nieuwbouw is het belangrijk dat je de deuren pas opmeet als de chape er ligt en de muren voorzien zijn van pleisterwerk. Je gaat best als volgt te werk:

 1. Meet de hoogte van de ruwe muuropening vanaf de vloer. Daarna kies je voor een deurblad dat enkele centimeters kleiner is dan je muuropening. Is je opening 205 cm hoog, ga dan voor een deurblad van 201,5 cm.
 2. Meet de breedte van de ruwe muuropening. Doe dit op 3 verschillende (links, midden en rechts) en noteer de kleinste maat.
 3. Meet de dikte van de binnenmuur. Ook hier meten op verschillende plaatsen en noteer de dikste maat.

 

Deuren vervangen

Wil je je deuren vervangen, dan kan je aan de hand van je huidige deur de juiste deurmaten bepalen. Daarbij moet je wel rekening houden of het een stompe deur gaat of een opdekdeur.

 • Opdekdeur: meet de breedte van de oude deur, zonder opdekrand. De hoogte meet je daarentegen inclusief opdekrand.
 • Stompe deur: meet gewoon de oude deur in breedte en hoogte.

Voel je je toch niet zeker genoeg om zelf je deurmaten op te meten? Een vakman staat je bij met raad en daad.

 

 
Binnendeuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
landelijke binnendeur woonkamer
Landelijke binnendeuren: info, inspiratie & prijzen
blokdeur
Blokdeuren: Info & Prijzen
glazen binnendeuren
Glazen binnendeuren: info & prijzen
pivotdeur zwart
Pivoterende deur: inspiratie & prijs
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel