Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Hydrofoberen gevel

Wil je je gevel doeltreffend beschermen tegen neerslag, vorst en vuil? Dan laat je je buitenmuur best hydrofoberen (impregneren). Wat omvat deze waterafstotende techniek precies? Hoe gaat het in z’n werk? Welke specifieke aandachtspunten zijn er? En hoeveel kost het hydrofoberen van je gevel? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar: werkwijzevoordelenprijsaandachtspunten

 

Wat is hydrofoberen?

Hydrofoberen staat ook bekend als impregneren en hydrofuge. Deze 3 termen betekenen hetzelfde: het aanbrengen van een transparante, waterafstotende coating op de gevel om die te beschermen tegen doorslaand vocht en vuil.

Deze vloeistof trekt diep in de poriën van je gevel én laat tegelijkertijd een beschermende laag achter. Zo kan doorslaand vocht niet in de buitenmuur trekken en vuil kan zich moeilijker hechten aan het oppervlak.

TIP: een specialist in gevelwerken kan je nog meer informeren over het hydrofoberen van je gevel. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Werkwijze hydrofoberen gevel

Het hydrofoberen van je gevel is een moeilijke klus, waarbij je rekening moet houden met heel wat aandachtspunten. Daarom schakel je best een ervaren vakman in. Die volgt altijd de volgende stappen:

 

STAP 1: gevel inspecteren

Het is belangrijk om eerst de staat van je gevel goed na te kijken. Komt je gevel wel in aanmerking voor hydrofoberen? Is de buitenmuur vuil of beschadigd? En welk hydrofugemiddel is het meest geschikt voor je gevel? Voor hij met de werkzaamheden begint, zal de vakman je ramen en deuren ook afplakken met een plastic folie.

STAP 2: gevel reinigen/herstellen

Om je gevel te kunnen hydrofoberen, moet die eerst helemaal proper en in goede staat zijn. Anders kan de waterwerende coating zich niet goed hechten en in de poriën van je gevel trekken. Een vakman zal eventuele algen, mossen, schimmels en ander vuil dus eerst verwijderen. Ook eventuele schade als barsten, scheurtjes of beschadigd metselwerk zal hij eerst herstellen.

STAP 3: gevel hydrofoberen

Na de voorbereidingen zal de vakman de vochtwerende beschermingslaag op je gevel aanbrengen met een speciale sproeier. Er bestaan zowel chemische als biologische hydrofugemiddelen. Hoe kwaliteitsvoller het product, hoe langer je gevel beschermd is. Gemiddeld mag je rekenen op een goede bescherming gedurende 10 jaar.

 

Belangrijk: ben je niet zeker of het mogelijk is om je gevel te hydrofoberen? Of welk hydrofugemiddel het meest geschikt is? Een specialist in gevelwerken kan je hierover advies op maat geven. Hij voert de werken ook correct uit en gebruikt enkel kwaliteitsvolle producten. Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.

 

 

Voordelen hydrofoberen gevel

Je gevel hydrofoberen heeft tal van voordelen. Deze techniek zorgt ervoor dat je buitenmuur…

  • Goed beschermd is tegen doorslaand vocht: neerslag kan niet in de gevel dringen en je vermijdt vorstschade (barsten en scheuren door water dat uitzet bij vriesweer).
  • Langer proper blijft: na het reinigen en hydrofoberen van je gevel kunnen mossen, schimmels en algen zich moeilijker vastzetten. Je kan dus lange tijd genieten van een schoon en verzorgd eindresultaat.
  • Langere levensduur heeft: je gevel heeft veel minder te lijden onder de weersomstandigheden en vervuiling. Zo zal je buitenmuur veel langer meegaan.

 

 

Hydrofoberen prijs

De kosten voor het hydrofoberen van je gevel hangen vooral af van de oppervlakte van de te behandelen gevel, de bereikbaarheid van de gevel en het gekozen hydrofugemiddel. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 8 à 12 euro per m², inclusief btw en arbeidskosten. Wil je snel en eenvoudig prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 specialisten in gevelwerken actief in je buurt via onze offerteservice

 

Vergeet de kosten voor gevelreiniging niet

Wil je je gevel hydrofoberen? Dan is het vaak ook nodig om die eerst te laten reinigen. De kosten voor gevelreiniging en/of -herstelling kunnen het prijskaartje dus hoger doen uitvallen. Je gevel laten stoomreinigen bij milde vervuiling kost bv. €5 per m². Gaat het om hardnekkige vervuiling? Dan kan je onder meer kiezen voor chemisch reinigen (vanaf €15 per m²) of zandstralen (vanaf €12 per m²). Die prijzen zijn inclusief btw en arbeidskosten. 

Of het nodig is om eerst je gevel te laten reinigen? Een specialist in gevelwerken kan je hierover advies op maat geven. Gratis en vrijblijvend offertes ontvangen? Start je aanvraag hier!

 

hydrofoberen

 

Welke aandachtspunten bij hydrofoberen?

Blindelings je gevel hydrofoberen is geen goed idee. Wil je achteraf problemen vermijden? Dan ga je best eerst na of…

  1. je gevel kampt met opstijgend vocht: hydrofoberen helpt niet tegen opstijgend vocht. Verspreidt het vocht zich via de ondergrond in je buitenmuur? Dan heeft een hydrofugemiddel dus geen nut.
  2. je gevel proper en in goede staat is: is je gevel vuil? Is het voegwerk niet gaaf meer? Zie je scheurtjes of is er een zoutuitslag? Dan moet je de gevel eerst laten reinigen en herstellen. Dat gaat gepaard met extra kosten.
  3. je gevel geschikt is voor hydrofoberen: harde materialen als graniet of basalt zijn niet geschikt voor hydrofoberen. Een hydrofugemiddel kan wel perfect doordringen in poreuze, zuigkrachtige materialen als baksteen, hout, pleisterwerk, (kalk)zandsteen, beton, …
  4. je gevel uit hetzelfde materiaal bestaat: het hydrofugemiddel verschilt van ondergrond tot ondergrond. Ook om voor een homogene opname van het product te zorgen, bestaat je gevel best uit hetzelfde materiaal.

 

Denk aan de timing!

Je kan niet om het even wanneer een gevel hydrofoberen. Bij nat weer of vriestemperaturen kan de beschermende coating bv. niet voldoende in de gevel dringen. Hydrofoberen doe je dus best niet in de winter.

Heb je later nog herstelwerken aan je gevel gepland? Ook dan is hydrofoberen geen goed idee. De aanwezigheid van het hydrofugemiddel kan die werken namelijk bemoeilijken.

TIP: een vakman kent alle aandachtspunten voor het hydrofoberen van je gevel. Hij kan je ook advies geven op maat van jouw wensen en situatie. Ontvang gratis offertes op maat bij vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

Lees ook
gevelreiniging- crepi reinigen
Crepi reinigen: methode & prijs
gevelreiniging
Gevel reinigen: info & prijzen
gevelreiniging en impregneren
Gevelreiniging en impregneren
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel