Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Voegen reinigen: methodes en prijzen

Regelmatig de voegen reinigen van je tegels, bestrating of gevel is niet alleen belangrijk voor de hygiëne. Het zorgt ook voor een verzorgde indruk van je vloer of muur. Met een voegenreiniging voorkom je dat vuil je voegen ontsiert en verkleurt. In dit artikel ontdek je de methodes, prijzen en tips voor de juiste schoonmaak van jouw voegen.

Welk type voegen wil je reinigen?
Tegelvoegen
Voegen van bestrating
Gevelvoegen

 

1. Voegen tussen tegels reinigen

Vet, vocht en ander vuil kunnen zich snel vasthechten aan de voegen van wand- of vloertegels. Zeker in veel gebruikte ruimtes zoals de keuken of badkamer is dat het geval. Zo ziet de grond of muur er niet alleen vies uit, maar kunnen er op termijn ook schimmels ontstaan of kunnen de voegen verkleuren.

 

Hoe kan ik de voegen reinigen?

Het reinigen van voegen tussen tegels gebeurt meestal op de volgende manieren:

 

 • Voegenreiniger concentraat

  Met dit product verwijder je kalkaanslag, vocht, schimmel en andere plekken. Het wordt gemengd met water en op de voegen gespoten.

  » Gemiddelde prijs voegenreiniger: € 6 tot 10 per fles. Ontdek het aanbod in de webshop.

 

 • Zuiveringszout

  Meng zuiveringszout met water tot een pasta en breng die met een handschoen aan op de voegen. Meng daarna azijn en water en verstuif dit middel op de voegen. Zo ontstaat een chemische reactie die de voegen reinigt. Wanneer er geen bubbels meer uit de voegen komen, kan je best de vloer schrobben en dweilen.

 

 • Water met bleekmiddel, azijn of waterverzachter

  Vermeng bleekmiddel met water en giet het mengsel uit op de voegen. Met een borstel met nylonharen schrob je het in de voegen. Giet vervolgens proper water op de vloer en droog die met een handdoek of dweil. Let wel, bleekmiddel tast de kleur van donkere voegen aan. Als alternatief kan je het bleekmiddel vervangen door azijn. Niet elk soort vloer verdraagt azijn, bv. kalksteen of marmer, omdat het zuur is. Daarnaast kan je ook water mixen met wasverzachter en dit met een doekje in de voegen wrijven.

 

 • Mengsel van azijn, soda en citroensap

  Met deze zure mix kan je simpelweg de voegen borstelen. Let er dan op dat je vloer dit middel verdraagt en volg de gebruiksaanwijzingen van de producten.

 

 • Stoomreiniger

  Met deze machine verwijder je hardnekkig vuil dankzij de stoom en schuurbeweging. Volg de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant en droog de vloer met een schone doek.

 

Wat bij verkleurde voegen?

Zie je na de reiniging dat de voegen door vuil verkleurd zijn? Dan kan je de voegen kleuren met een voegenstift (vanaf € 17/stuk) of voegenverf (vanaf € 50 voor een emmer van 0,125 l). Hierdoor zien de voegen tussen je tegels er weer als nieuw uit. Ontdek het aanbod in de webshop.

 

Hoe kan ik vuile voegen voorkomen?

 1. Bescherm je voegen: wrijf je voegen in met een kaars of voegenbeschermer om te vermijden dat vet, olie en vocht in de voegen trekt.
 2. Ventileer de ruimte: door je badkamer of keuken goed te ventileren voorkom je vochtigheid en schimmels in de voegen.
 3. Maak regelmatig schoon: reinig regelmatig je tegelvloer, zodat er geen vuil in de voegen dringt. Neem bij het dweilen van de ruimte regelmatig proper, vers water.

 

tegelvoegen reinigen

 

2. Voegen tussen bestrating reinigen

Voegen buiten vragen een andere aanpak. Mos en onkruid kunnen opspringen tussen de klinkers op je oprit of terras, maar ook ander vuil kan in de voegen kruipen.

 

Hoe kan ik de voegen reinigen?

Om de voegen tussen je bestrating schoon te maken, bestaan er verschillende mogelijkheden:

 

 • Vuil uitgraven en borstelen

  Onkruid kan je in principe met de hand uittrekken. Het is gratis, maar kost veel werk en belast je rug. Wil je niet bukken, dan bestaan er hulpmiddelen. Met een onkruidsteker, een steel met pinnen op het uiteinde, steek je onkruid uit. Met een dunne, haakvormige voegenkrabber krab je onkruid uit de voegen. Vervolgens kan je de resten en ander vuil wegborstelen met een voegenborstel. Hiermee verwijder je ook de wortels, zodat de planten niet opnieuw uit de voegen kunnen opschieten.

  » Gemiddelde prijs onkruidsteker: € 15 – 50 per stuk. Ontdek het aanbod in de webshop.
  » Gemiddelde prijs voegenkrabber: € 5 – 30 per stuk. Ontdek het aanbod in de webshop.
  » Gemiddelde prijs voegen- of o
  nkruidborstel: € 8 – 40 per stuk (manuele bediening) of € 45 – 85 per stuk (elektrische bediening). Ontdek het aanbod in de webshop.

 

 • Onkruid wegbranden

  Met een onkruidbrander, een steel met onderaan een brander, verschroei je onkruid. Dit apparaat bestaat zowel elektrisch (dan heb je een verlengsnoer nodig) als op gas (weegt zwaarder door de gasfles). De brander moet 3 cm boven het onkruid hangen. Omdat de planten hiermee enkel aan de oppervlakte verdwijnen en de wortels niet mee vernietigd worden, moet je het branden herhalen.

  » Gemiddelde prijs onkruidbrander: € 20 – 80/stuk. Ontdek het aanbod in de webshop.

 

 • Voegen verhitten

  Door kokend water te gieten over het onkruid sterft het plantenweefsel bovengronds af en spoelt vuil weg. Deze methode is gratis maar oppervlakkig, want je verwijdert hiermee de wortels niet. Daarom moet je dit proces een aantal keer herhalen om nieuw onkruid te voorkomen.

 

Zelf klinkervoegen reinigen of een vakman inschakelen?

Let op als je de voegen van je oprit, terras of tuinpaden zelf reinigt. Met de verkeerde methode of middelen kan je namelijk de klinkers beschadigen. Daarom is het aangeraden de reiniging uit te besteden aan een specialist. Je voegen laten reinigen op je oprit of terras kost gemiddeld 3,50 – 10 euro per m² (excl. btw en extra werken). Een professional gebruikt methodes en producten aangepast aan jouw type bestrating en pakt de volledige bestrating ineens aan. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende straatwerkers via onze offertepagina.

 

Hoe kan ik vuile voegen voorkomen?

Door regelmatig je klinkers te reinigen voorkom je dat er vuil komt in de voegen. Het volstaat meestal om met een harde borstel je buitenvloer te vegen en die af te spoelen met water. Je kan je klinkers ook reinigen met javel, gemengd met zout en water. Dit is efficiënt maar minder milieuvriendelijk. Een hogedrukreiniging is af te raden, omdat je met een te hoge druk de stenen beschadigt en vuil zich dan juist gemakkelijker kan hechten.

 

klinkers voegen reinigen

 

3. Voegen van de gevel reinigen

Het voegwerk in je gevel beschermt je huis tegen indringend vocht en bepaalt grotendeels de uitstraling van je gevel. Daarom is het belangrijk je voegen zelf te beschermen tegen mos, schimmels en vuil.

 

Hoe kan ik de voegen reinigen?

Gevelvoegen reinigen gebeurt tegelijk met het reinigen van de muur zelf. Het soort vervuiling bepaalt de methode van de gevelreiniging. Groeit er enkel mos in de voegen of heb je een groen waas, dan volstaat een chemische reiniging of stoomreinigen (straling met heet water). Zijn de voegen zwaar vervuild, dan zullen andere reinigingsmethodes nodig zijn. Let op, met een hogedrukreiniging of zandstraling riskeer je dat je de voegen beschadigt bij een te hoge druk of wanneer de straling van te dichtbij gebeurt.

Een gevel en de voegen erin reinigen is dus precisiewerk dat je liever aan een vakman uitbesteedt. Een professional verzekert je van een correcte reiniging zonder schade aan het metselwerk. De prijs van gevelreiniging hangt af van de oppervlakte van de muur, gekozen methode, bereikbaarheid (bv. hoogtewerkers nodig?) en eventuele extra werken (bv. voegen herstellen). De prijs ligt gemiddeld tussen € 8 en 20 per m² (excl. btw en extra kosten).  Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via onze online offerteservice.

 

voegen reinigen gevel

 

Voegen herstellen of vernieuwen

Voor je de voegen reinigt, is het belangrijk dat de voegen eerst hersteld worden indien ze beschadigd zijn. Het oude voegenwerk wordt dan eerst verwijderd, waarna je kan hervoegen. Ook hier hangt de methode af van het soort voegen. Bij muurvoegen worden de voegen uitgeslepen, bij tegels binnen uitgebeiteld en bij een buitenvloer uitgekrabd.

Lees ook
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming