Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Waterdoorlatende oprit: soorten & prijzen

Wil je je oprit (her)aanleggen? Dan kies je het best voor waterdoorlatende verharding. Zo kan het regenwater weglopen via de bodem en niet via het oppervlak naar de riolering. Je kan bovendien kiezen uit een brede waaier aan mogelijkheden. Om welke waterdoorlatende opritten gaat het? Hoeveel betaal je gemiddeld? En hoe leg je zo’n oprit aan? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten waterdoorlatende opritten
Waterdoorlatende oprit: prijs
Hoe waterdoorlatende oprit aanleggen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag nu vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een waterdoorlatende oprit?

Ongeveer 16% van Vlaanderen is verhard. Het logische gevolg? Wateroverlast bij overvloedige regenval. Een fenomeen dat door de klimaatopwarming meer en meer zal voorkomen. Daarom kies je bij het (her)aanleggen van je oprit het best voor waterdoorlatende bestrating. Zo’n oprit biedt de volgende grote voordelen:

 • In orde met de wetgeving: de gemeentelijke en provinciale regelgeving rond verharden wordt steeds strenger vanwege de klimaatdoelstellingen. Kies je dus voor waterdoorlatende bestrating? Dan ben je zeker dat je je oprit later niet weer moet openbreken.
 • Brede waaier aan mogelijkheden: door te kiezen voor waterdoorlatende verharding ben je allerminst beperkt in je opties. Er zijn natuurlijk opritten met grasdallen en grind, maar ook met tegels, kasseien en klinkers kan je een waterdoorlatende oprit aanleggen. In die laatste gevallen zijn vooral waterdoorlatende voegen belangrijk.
 • Geen oprit die blank staat: kan het water via je oprit langzaam in de bodem sijpelen? Dan blijven er geen plassen staan op je verharding en spoelt het regenwater niet weg over je bestrating naar de riool. Zo vermijd je mee mogelijke wateroverlast bij langdurige stortbuien.
 • Milieuvriendelijke oplossing: hoe meer hemelwater kan infiltreren in de bodem, hoe beter. Met waterdoorlatende bestrating hou je mee het grondwaterniveau op peil en ook je planten, bomen, gras, … varen er wel bij.

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen? Dan kan je terecht bij onze gespecialiseerde plaatsers voor gratis advies en prijzen op maat. Zo maak je vast en zeker een doordachte keuze voor jouw oprit. Start je aanvraag hier!

waterdoorlatende oprit

 

Soorten waterdoorlatende opritten

Voor een oprit die waterdoorlatend is, bestaan er 2 principes. Je kan enerzijds kiezen voor poreuze materialen als grind, kiezels, … of grasdallen. Anderzijds kan je ook zorgen voor een geschikte verhouding tussen de voegen en de verharding. Als 10% van de oppervlakte open is door de voegen, is je oprit ook waterdoorlatend. Een woordje uitleg bij de verschillende opties:

 

1. Grind, kiezels, steentjes, …

Door te kiezen voor grind, dolomiet of andere steentjes ben je absoluut zeker van een maximale waterdoorlaatbaarheid. Bovendien bestaat er een breed palet aan mogelijke steentjes. Je vindt dus vast en zeker een type dat perfect bij jouw woning en wensen past. Zo’n oprit valt ook relatief eenvoudig en snel te plaatsen, waardoor de arbeidskosten best meevallen.

Richtprijs: 70 à 110 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en alle materialen)

 

2. Grasdallen

Naast steentjes zijn grasdallen de meest open verharding die je kan plaatsen. Het gaat om holle tegels in kunststof of beton, waartussen gras groeit. Zo creëer je een waterdoorlatende verharding en behoud je tegelijk een natuurlijke uitstraling. Ideaal als je in een landelijke omgeving woont. Ook dit type oprit is makkelijker te plaatsen dan bestrating met klinkers, kasseien of tegels.

Richtprijs: 30 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en alle materialen)

 

3. Klinkers

Zijn de voegen gemaakt uit een poreus materiaal? Dan kan je gerust ook voor een oprit in klinkers gaan. Kleiklinkers zijn iets duurder dan betonklinkers, maar ze zijn wel tot in de kern gekleurd en pronken met een natuurlijke charme. Wist je trouwens dat er zelfs waterdoorlatende klinkers bestaan? Daarbij zijn niet alleen de voegen, maar ook de klinkers zelf poreus dankzij een specifieke samenstelling.

Richtprijs: 35 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en alle materialen)

 

4. Kasseien

Ook een oprit in kasseien kan perfect waterdoorlatend zijn, op voorwaarde dat je poreuze voegen gebruikt. Zulke massieve natuurstenen gaan een leven lang mee en winnen met de jaren enkel aan schoonheid en charme. Bovendien kan je ook kiezen uit verschillende types: boeren kasseien, mozaïek kasseien en platines (afgeplatte kasseien).

Richtprijs: 45 à 55 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en alle materialen)

 

5. Tegels

Bij een oprit met tegels zijn er tal van mogelijkheden. Is je budget bv. beperkter? Dan zijn betontegels een uitstekende keuze. Daarnaast bestaan er ook duurdere en duurzamere tegels in natuursteen, keramische tegels, … Zowel qua kleur, print als afmetingen kan je vele kanten uit. Om waterdoorlatend te zijn, moeten de randen van de tegels voldoende uit elkaar liggen. Zo vermijd je ook dat de tegels afbrokkelen door de bewegingen van je wagen.

Richtprijs: 30 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en alle materialen)

 

Welke waterdoorlatende oprit kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw persoonlijke wensen en je budget af. Wil je bv. een zo ecologisch mogelijke oprit met een maximale waterdoorlaatbaarheid? Dan zijn grind en grasdallen de beste keuzes. Als je houdt van de uitstraling van klinkers of tegels, is dat ook perfect mogelijk. Alleen moet je rekening houden met voldoende brede en poreuze voegen.

Meerdere materialen vergelijken? Dat kan perfect. Het enige wat je moet doen, is meerdere offertes aanvragen bij vakspecialisten in je buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

Waterdoorlatende oprit: prijs

De kosten voor een oprit die waterdoorlatend is, hangen in eerste instantie af van het type oprit. Daarnaast spelen natuurlijk ook de omvang en de moeilijkheidsgraad van de werken een rol. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type waterdoorlatende opritPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Grind, kiezels, steentjes, ...€ 70 à 110
Grasdallen€ 30 à 45
Klinkers€ 35 à 100
Kasseien€ 45 à 55
Tegels€ 30 à 150

Vrijblijvend meerdere offertes vergelijken? Goed idee, zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden en de gemiddelde prijzen voor een waterdoorlatende oprit. Start hier je aanvraag!

 

oprit waterdoorlatend

 

Hoe waterdoorlatende oprit aanleggen?

Wil je zeker zijn dat het hemelwater optimaal in de bodem kan sijpelen? Dan vergt je waterdoorlatende oprit een specifieke opbouw. Zo moet de ondergrond even waterdoorlatend zijn als het materiaal van je oprit. Een ervaren plaatser houdt daar natuurlijk rekening mee bij de aanleg. Dat proces verloopt als volgt:

 

 1. Graafwerken uitvoeren

  Een ondergrond van klei of leem is niet erg waterdoorlatend. In de meeste gevallen zal een vakspecialist daarom eerst je ondergrond zo’n 30 à 35 cm uitgraven. Zo is er voldoende ruimte voor een poreuze onderlaag van je oprit. Hij houdt bij die graafwerken ook rekening met een hellingsgraad van 1 à 2 cm per lopende meter.

 2. Waterdoorlatende fundering leggen

  In een volgende fase legt een professional een poreuze fundering aan van gebroken betonpuin. Zo ben je zeker van een goede drainage als het water door je oprit sijpelt. Zo’n fundering is idealiter 15 à 25 cm dik. Je vakspecialist trilt die onderlaag aan met een speciale trilplaat. Op die manier is de fundering vlak en kan ze niet meer verzakken.

 3. Egalisatielaag plaatsen

  Bovenop de fundering brengt de vakspecialist doorgaans nog een egalisatielaag van zand of stabilisé (mix van zand en cement) aan. Ook deze laag trilt hij nog een keer goed aan om zeker te zijn van een zo egaal mogelijke ondergrond om te bestraten.

 4. Oprit bestraten

  Ten slotte is het tijd voor het bestraten zelf. De manier van werken hangt vooral af van het gekozen materiaal. Tegels verlijmt een vakspecialist bv. doorgaans op de laag stabilisé. Grind kan hij dan weer rechtstreeks op de onderlaag storten of op speciale stabilisatiematten om spoorvorming, putjes, … te vermijden.

Op zoek naar vakspecialisten in je buurt voor een vrijblijvende offerte? Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice!

 

FAQ waterdoorlatende oprit

Wil je een oprit aanleggen die waterdoorlatend is? Dan zit je vast nog met verschillende vragen. Een ervaren vakbedrijf in je buurt geeft je graag meer uitleg over jouw mogelijkheden. Ook hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:

   • Heb ik voor een waterdoorlatende oprit een vergunning nodig?

   Laat je een oprit in de voortuin aanleggen? Dan heb je altijd een vergunning nodig, tenzij het om een strikt noodzakelijke toegang naar de woning gaat. Wil je dan weer een waterdoorlatende verharding als oprit in de zij- of achtertuin? In dat geval is een vergunning doorgaans niet nodig.

   TIP: je informeert je best altijd eerst bij je gemeente voor je aan de werken begint. De gemeentelijke regels kunnen namelijk strenger zijn dan de wetgeving op Vlaams niveau.  • Zijn er bij waterdoorlatende opritten meerdere stijlen mogelijk?
   Zeker. Een oprit die waterdoorlatend is, hoeft niet synoniem te zijn met een landelijke uitstraling. Grasdallen en dolomiet passen natuurlijk goed bij een rurale omgeving, maar een moderne oprit die waterdoorlatend is kan zeker ook. Denk maar aan strakke keramische tegels, betonklinkers, …


  • Ga ik voor de aanleg van mijn oprit best eerst bij mijn gemeente langs?
   Dat is zeker en vast aangeraden. Het is bv. best mogelijk dat waterdoorlatende opritten verplicht zijn in jouw gemeente. Aangezien de regelgeving kan verschillen van gemeente tot gemeente, is het dus aangeraden om je eerst goed te informeren.


  • Laat ik het best ook stabilisatiematten plaatsen?
   Kies je voor een waterdoorlatende oprit met steentjes? Dan zijn stabilisatiematten zeker geen overbodige luxe. Zulke grindmatten met een honingraatstructuur houden de steentjes veel beter op hun plaats. Zo krijg je een strak en stevig eindresultaat zonder spoorvorming en putten.

 

 
Verharding aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
oprit aanleggen
Oprit aanleggen: Materialen en hun eigenschappen
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel