Oprit aanleggen: Materialen en hun eigenschappen
Of het nu om een oprit aan de woning gaat of een bedrijfsterrein, er zijn diverse materialen verkrijgbaar voor bestrating, elk met weer andere eigenschappen. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, volgt hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste materialen om een oprit aan te leggen.
Betonklinkers of betonstraatstenen
Betonnen klinkers zijn verkrijgbaar in heel veel soorten, maten en kleuren. Er is ook een waterdoorlatende soort. De klinkers kunnen in verschillende patronen gelegd worden, op een goede onderfundering zoals zandcement, steenlaag of mager beton met daarop een laag zand. Afwerking met voegenzand of ander voegvullingsproduct.
Groot voordeel van betonklinkers is het grote scala aan mogelijkheden, maar ook het makkelijke herstel en duurzaamheid zijn belangrijk. Nadelen zijn daarentegen de vervormingsgevoeligheid (bijvoorbeeld door boomwortels), daarnaast is het stapcomfort laag en is een kantopsluiting noodzakelijk.
Kleiklinkers
Kleiklinkers worden gebakken onder zeer hoge temperatuur, waardoor ze zeer sterk zijn. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn verkrijgbaar in heel veel variaties en maten, zoals waalformaat, dikformaat en keiformaat. Kleiklinkers worden hetzelfde als betonklinkers gelegd.
De voordelen van kleiklinkers zijn dat ze extreem duurzaam zijn en een fraai, kleurvast resultaat opleveren. Bovendien zijn ze herbruikbaar, onderhoudsvriendelijk, ongevoelig voor vorst en vlekvorming en herstel is makkelijk. Nadelen zijn weinig stapcomfort, vervormingsgevoelig en kantopsluiting is noodzakelijk. Info en prijzen van klinkerwerken vind je op opritaanleggen.net
Kasseien
Bij kasseien neemt de schoonheid en waarde naarmate ze ouder worden alleen maar toe. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel maten en soorten; Belgische gres, kinderkopjes, Zweedse graniet, boerenkassei, mozaïek, Kandla en nog veel meer. Leggen gaat hetzelfde als bij hierboven maar voor voegvulling kan je zeer fijn gebroken steenslag gebruiken. Daarnaast kunnen kasseien ook direct in zandcement geplaatst worden.
De voordelen zijn uiteraard het fraaie uiterlijk en de hoge levensduur waarbij de waarde behouden blijft en gebreken zijn makkelijk te herstellen. Als nadeel wordt de hoge prijs genoemd. Daarnaast is ook hier kantopsluiting noodzakelijk, zijn kasseien vervormingsgevoelig, heeft het zeer weinig stapcomfort en wordt het glad bij regen of vorst.
Natuursteen
Door het geologisch proces waarbij vloeibaar gesteente afkoelt, of waarbij sediment onder hoge druk en temperatuur komt te staan, ontstaat natuursteen. Dit continue en langzame proces vindt plaats over de hele aardbol en is overal net weer anders. Natuursteen is dus altijd uniek en verkrijgbaar in talloze soorten; basalt, graniet, kalksteen, blauwe hardsteen enzovoorts. Het wordt in steengroeven gewonnen in grote brokken en later verwerkt tot tegels, platen, kasseidallen, flagstones en plavuizen. Natuursteen wordt gelegd op een onderfundering (grond) met eventueel een fundering van zandcement en vervolgens zandcement of mortel. De voegvulling is van zeer fijn steenslag of zand.
De voordelen van natuursteen zijn natuurlijk het unieke en fraaie karakter ervan. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk, heeft het een hoge levensduur waarbij de waarde ervan behouden blijft. Nadelen zijn de hoge prijs en het feit dat kantopsluiting noodzakelijk is. Daarnaast kan natuursteen altijd verkleuren, wordt het glad bij nat weer en vorst en sommige soorten, zoals leisteen, kunnen afschilferen.
Tegels
Verkrijgbaar in zeel veel soorten en maten, zoals uiteraard de grijze ‘stoeptegel’. Daarnaast zijn er vele kleuren en afwerkingen waardoor het er zelfs als natuursteen kan uitzien. Verder zijn er ook speciale tegels te krijgen zoals rubberen tegels voor speeltuinen en antisliptegels die vaak bij zwembaden worden gebruikt. Het leggen gebeurt op dezelfde wijze als bij betonklinkers. Eventueel kan ook voor tegeldragers gekozen worden.
De voordelen van tegels zijn de makkelijke verwerking en grote variatie, daarnaast is het duurzaam en bieden tegels hoog stap- en ander comfort. Nadelen zijn ook hier weer dat kantopsluiting noodzakelijk is en het feit dat een tegelplaats gevoelig is voor vervorming.
Grasdallen
Grasdallen, of grasbetontegels bevatten openingen voor gras en worden vaak gebruikt voor opritten en parkeerterreinen. Ze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in een polyethyleen variant. Grasdallen worden gelegd op een steenslag fundering en een onderlaag. De stenen worden opgevuld met teelaarde en eventueel ingezaaid met graszaad. Je kan ook gaan voor een omgekeerde combinatie waarbij er gras gezaaid wordt rond de tegels.
Voordeel is het groene karakter van de stenen, waardoor het mooi in de omgeving past. Nadelen zijn het feit dat het gras wel gemaaid moet worden en dat er geen stapcomfort is.
Grind
Grind bestaat in veel verschillende vormen en wordt vaak gebruikt voor tuinen, opritten en paden. Aan grind worden prachtige namen toegekend zoals porfier, calcair, basalt, flachkorn, parkgoud, kwarts etc. Maar eigenlijk zijn er 2 basissoorten: berggrind en riviergrind.
Het is verkrijgbaar in verschillende korrelmaten, ongeveer uiteenlopend van 2 tot 30 mm. Kleiner dan 2 mm is zand en groter dan 100 mm heet stenen. Het wordt gestort op een onderfundering van grond, een fundering van zandcement of steenslag en geotextiel.
Voordelig aan grind is dat het goedkoop is, makkelijk te herstellen en onderhoudsvriendelijk. Nadelen zijn dat het kan verkleuren, het kan lawaaierig zijn en kantopsluiting is wenselijk.
Dolomiet
Dolomiet is halfverharding; een mengsel gemaakt van gebroken geel/grijs kalkgesteente, gestabiliseerd cement, aanmaakwater en soms kalk. Het wordt aangebracht op een fundering van steenslag en kan voorzien worden van een laag geotextiel zodat de lagen niet vermengen en om de groei van onkruid tegen te gaan. Er zijn verschillende types, zoals voor de oprit of parkeerplaats (0.15mm), voor tuinpaden (0/5 mm) en voor alle toepassingen (5/15 mm).
De voordelen van dolomiet zijn het fraaie resultaat, het is makkelijk aan te leggen en te herstellen en het is goedkoop. Nadelig is dat het kan verkleuren en zeer vervormingsgevoelig is. Bovendien geeft het veel inloop van vuil en vergt het veel onderhoud.
Asfalt
Asfalt wordt gemaakt van grind, zand en vulstof, bij elkaar gehouden door een bitumineus bindmiddel. Er zijn zeer veel verschillende mengsels en tegenwoordig is er zelfs gekleurd asfalt verkrijgbaar. Asfalt wordt gestort op een onderfundering van grond, een fundering van cement, mager beton of steenslag, een onderlaag van asfalt en de toplaag van asfalt. Ook is het mogelijk asfalt aan te brengen op de oude verharding. Daarvoor wordt er eerst een kleeflaag en vervolgens het asfalt aangebracht.
De voordelen van asfalt zijn het gladde oppervlak, het onderhoudsvriendelijke karakter en het is goedkoop. Nadelen zijn dat er spoorvorming kan ontstaan en vervorming door boomwortels.
Beton
Beton is er in meerdere varianten, zoals wegenbeton (platen), printbeton (met reliëf), gepolierde beton, uitgewassen beton en betonnen prefab vloerplaten.
Voordelen van beton zijn de hoge levensduur en het gelijkmatige oppervlak. Verder koste het weinig onderhoud en ongevoelig voor vervorming. Nadeel is dat het vrij prijzig is en lastig te herstellen.
Kostprijs oprit laten aanleggen
Wil je jouw oprit laten aanleggen door een professionele aannemer? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen aan bij aangesloten bedrijven uit jouw regio. Voorstellen, realisaties en materialen vergelijken was nog nooit zo makkelijk. Klik hier voor meer informatie.