Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Terrastegels leggen op beton

Bij het aanleggen van een terras op beton zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kan je bijvoorbeeld niet zomaar tegels op het beton lijmen omdat het risico bestaat dat ze dan bij vorst kapot zullen vriezen. In dit artikel wordt besproken waarom dit gebeurt, wat de overige mogelijkheden zijn en wat een terras op beton zoal kost.

 

Tegels leggen op beton: lijmen?

Wanneer je voorkeur uitgaat naar een terras met tegels, dan moet je er rekening mee houden dat het verlijmen van tegels op een betonplaat niet zonder risico’s is. Het risico is dat regenwater via het voegwerk in het tegelbed infiltreert. Dit water kan nergens naartoe omdat de betonplaat geen water doorlaat. In de winter kan dit vocht opvriezen waardoor er grote spanning komt te staan op het tegelbed.

Het voegwerk (en tegels) kan dan gaan scheuren waardoor nog meer water kan infiltreren. Na verloop van tijd kunnen de tegels zelfs volledig loskomen van de beton. Om deze reden is het niet aan te raden om terrastegels te verlijmen op beton.

 

Wens je terrastegels te laten leggen op een betonnen ondergrond? Kom via de offertepagina in contact met verschillende gespecialiseerde firma’s en vergelijk gratis de prijzen.
✓ Klik hier om gratis offertes aan te vragen

 

Alternatief voor tegels lijmen op beton

Het is wel mogelijk om terrastegels op beton te leggen, maar je kunt ze dan beter niet verlijmen, of je moet er zeker van zijn dat er nergens water op het beton blijft staan. Om dit te testen kun je de betonplaat nat maken en kijken of er ergens water blijft staan. Op de plekken waar water blijft staan kun je gaten in het beton boren en deze opvullen met kiezels. Het vocht kan dan door deze gaten wegvloeien. Bij het verlijmen van de tegels moet je in ieder geval zorgen voor een absoluut waterdichte voeg.

En dan nog, het blijft een risico om tegels op deze manier te gebruiken. Beter kies je voor tegeldragers of verwijder je de betonplaat en leg je tegels op traditionele wijze in stabilisé. De kans op het kapot vriezen van de tegels is dan veel kleiner omdat het regenwater op natuurlijke manier gedraineerd wordt.

 

Tegeldragers als alternatief voor lijmen

Wanneer je tegels op een betonplaat wil plaatsen kun je het beste kiezen voor tegeldragers. Dit zijn kleine plastic plateautjes waarop de tegels komen te liggen. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar waaronder verstelbare tegeldragers die je in een bepaalde hoogte of hoek kunt verstellen.

Niet alle tegels zijn geschikt voor gebruik op tegeldragers. De minimale dikte voor natuursteen bedraagt 4 cm (kalkzandsteen soorten) en 3 cm voor granieten terrastegels. Betontegels moeten in de regel tussen de 3 en 6 cm dik zijn. Wil je keramische tegels plaatsen, informeer dan bij de fabrikant naar de eisen.

Voordelen tegeldragersNadelen tegeldragers
+ Regenwater kan wegvloeien- Niet geschikt voor alle tegens (afhankelijk dikte, grootte)
+ Geen risico op scheurvorming- Niet altijd ethisch aantrekkelijk
+ Tegels kunnen op afschot gelegd worden- Tegels liggen los op tegeldrager (kunnen soms ietwat bewegen)

tegeldragers

Prijs terras aanleggen op beton

De prijs voor het plaatsen van een terras op beton zal afhangen van het materiaal waarmee het terras gelegd wordt. Zo zijn betontegels een stuk minder duur dan keramische tegels. Een terras bekleden met betontegels kost tussen de €50-€75/m2 terwijl je voor keramische tegels al gauw €80-€145/m2 betaalt.

Als alternatief voor tegels kan je evengoed kiezen voor een houten bekleding. Hiervoor kan de prijs oplopen van €50 tot €150 euro. Gepolierd beton is ook een mogelijkheid en is minder duur dan de hiervoor genoemde materialen. Voor een terras uit gepolierd beton betaal je zo’n €75/m2.

Ben je benieuwd naar wat het zal kosten om jouw terras aan te leggen op beton? Dankzij de gratis offertedienst kan je prijzen op maat aanvragen bij gespecialiseerde firma’s uit de buurt!
✓ Vraag gratis offertes aan en vergelijk de prijzen!

 

 

Alternatieven voor terrastegels leggen op beton

Op een betonnen ondergrond kan je niet enkel tegels leggen, je kan er ook voor kiezen om je terras te bekleden met hout of gepolierd beton. Lees hieronder meer over de verschillende alternatieven van terrastegels op beton.

 

houten terras op beton 1) Houten terras op beton

Op een betonplaat kun je perfect een houten terras plaatsen. De houten steunbalken voor het terras kunnen gewoon in het beton worden vastgeschroefd. Met behulp van spieën kunnen de balken onder een lichte helling worden geplaatst.

Om de levensduur van de balken te verlengen brengt men aan de onderzijde van de balken vaak een bitumenlaag aan zodat vocht wat op de betonplaat blijft staan niet in de houten steunbalken kan infiltreren. Op het houten raamwerk komt het uiteindelijke terras te liggen. Dat kunnen houten planken zijn of terrasplanken van houtcomposiet.

Een houten terras aanleggen op beton? Vraag nu gratis een prijs op maat!

 

gepolierde beton terras 2) Gepolierde beton terras

Een andere mogelijkheid om de bestaande betonplaat te benutten is het laten plaatsen van een gepolierde betonvloer (polybeton). De bestaande chape biedt eigenlijk alleen voordeel omdat deze een perfect stabiele ondergrond vormt voor een gepolierde terras.

De enige voorwaarde is dat je voldoende vloeropbouw kunt realiseren (minimaal 15 cm dik). De betonsoort moet vanzelfsprekend voldoende gewapend zijn en bestand zijn tegen vorst. Soms kiest men ervoor om vezels toe te passen in het betonmengsel waardoor deze nog sterker wordt en minder krimpgevoelig.

Een terras uit gepolierd beton? Vraag nu gratis een prijs op maat!

 

Afwerking van een gepolierde beton terras

Om te voorkomen dat er krimpscheuren in de betonvloer gaan ontstaan, zaagt men na een bepaalde droogtijd het beton op strategische plaatsen uit. Voor de esthetiek van het terras is dit niet nadelig omdat de zaagsneden symmetrisch over het oppervlak verdeeld worden waardoor er een luxe tegeleffect ontstaat.

Zeker in combinatie met het intensief polieren van de vloer, waarbij de vloer een mooie blauwachtige antracietkleur krijgt. Het is belangrijk dat de gepolierde vloer onder voldoende afschot wordt geplaatst (minstens 1 cm per meter) zodat het water goed kan afvloeien. De randen van het terras kunnen indien nodig voorzien worden van een speciale goot (aquadrain).

houten terras aanleggen op beton

Lees ook
terras in hout
Terras in hout aanleggen: Tips en stappenplan
terras op tegeldragers plaatsen
Terras op tegeldragers: prijs & plaatsing
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel