Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Terras op tegeldragers: prijs & plaatsing

Wil je graag een dakterras aanleggen of een waterdichte ondergrond betegelen voor een terras? Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de ondergrond zijn tegeldragers dan een handige oplossing. In dit artikel ontdek je de voordelen, soorten en plaatsing van tegeldragers voor terrassen.

 

Waarom tegeldragers voor een terras gebruiken?

terras op tegeldragers Bij de aanleg van een terras is de waterafvoer de belangrijkste factor waar naar gekeken moet worden. Tegeldragers zorgen ervoor dat het water makkelijker weg kan. De voegen zijn open en eventueel regenwater zakt direct naar beneden en wordt onder de tegels afgevoerd. Stel dat je een vast terras zou aanleggen met dichte voegen, loop je het risico dat het terras loskomt doordat in de winter het water onder de tegels bevriest en uitzet. De tegels worden dan omhoog geduwd en raken los. Daarnaast is het zo dat water dat op de tegels blijft staan bevriest. Dat kan de tegel doen barsten. Om dit alles te voorkomen, is het raadzaam om te werken met tegeldragers.

 

 

Nadelen

De nadelen zijn eigenlijk nauwelijks noemenswaardig. Het kan zijn dat je te maken krijgt met groene uitslag of mosvorming onder de tegels. Ook kan het gebeuren dat een drager of tegel verschuift. Maar omdat de tegels makkelijk te verwijderen zijn, kan men altijd onder de tegels schoonmaken, eventuele lekkages verhelpen of de tegel en drager weer in juiste positie brengen.

 

Plaatsen van tegeldragers

Bij het leggen van terrastegels op tegeldragers, moet je erop letten dat je tegel niet te dun is. Anders kan hij breken op het moment dat je er overheen loopt. De minimale dikte van de tegel is afhankelijk van de grootte en het materiaal. Over het algemeen worden de volgende diktes geadviseerd:

Bij 40 x 40 cm: minimale dikte 35 mm
Bij 50 x 50 cm: minimale dikte 45 mm
Bij 60 x 60 cm: minimale dikte 50 mm

Let er ook op dat de grotere tegels ook een tegeldrager onder het midden van de tegel aangebracht worden om overbelasting en breuk te voorkomen. Leggen van tegels en tegelwerken zijn werken voor professionals. Slecht geplaatste tegels zijn een verspilling van tijd en geld. Kom hier gratis & vrijblijvend in contact met ervaren tegelleggers.

dakterras op tegeldragers

 

Tegeldragers: soorten & prijs

Tegeldragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten. Voor een ongelijke ondergrond zijn de types die in hoogte versteld kunnen worden zeer geschikt. Daarnaast zijn er ook tegeldragers met een opstaand randje, die ideaal zijn omdat ze meteen de breedte van de voeg vastleggen, net als een voegkruisje. Op plaatsen waar geluidsdemping van belang is, kan men kiezen voor speciale exemplaren gemaakt van rubber of EVA (ethyleenvinylacetaat, een zeer sterke kunststof). De tegeldragers zelf kosten 1 tot 3,5 euro per stuk.

Lees ook
dakterras op tegeldragers
Terrastegels leggen op beton
terras in hout
Terras in hout aanleggen: Tips en stappenplan
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel