Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Rieten dak: prijs, onderhoud & verzekering

Een rieten dak geeft je woning een unieke uitstraling. Vooral bij huizen met een landelijke stijl komt deze dakbedekking goed tot zijn recht. Ontdek hier meer over de soorten, prijs, onderhoud, verzekering en levensduur van een strodak.

 

Soorten rieten daken

Er bestaat twee soorten rieten daken. Elk van deze soorten hebben zowel voor- als nadelen. Ontdek ze hieronder:

 

Rieten dak 1) Open constructie

Bij een open constructie gebruikt men rietlatten waarop het riet rechtstreeks wordt aangebracht. Daardoor zie je het riet van in de woning en kan het dak goed verluchten.

+ Dak kan goed ventileren

+ Unieke uitstraling: zowel van buiten als van binnen is het riet zichtbaar.

+ Lichte constructie

–  Veel verlies van energie, aanwezigheid van stof en vatbaarder voor brand.

 

Gesloten rieten dak 2) Gesloten constructie

Een gesloten rieten dak is in principe een schroefdak. Het riet wordt aangebracht op een isolatieplaat of multiplex met behulp van metalen schroeven en metaaldraad. Daardoor heeft dit type dak een goede isolatiewaarde.

+ Isoleert goed

+ Beter beschermt tegen brand

+ Geen ronddwarrelend stof in de woning

– Hogere kostprijs

 

Prijs rieten dak

Een rieten dak opbouwen kost gemiddeld € 75 à € 95 / vierkante meter. Een strodak zonder franjes kost minimum  € 70 / vierkante meter. Voor een rietdak met uitgebreide details moet je rekenen op € 95 / vierkante meter. Hierbij dien je nog de kosten voor de nokvorst in rekening te nemen. Gemiddeld ben je hiervoor ook nog eens € 75 – € 95 / vierkante meter kwijt. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Want prijzen vergelijken loont. Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan bij een rietdekker uit jouw regio.

 

Onderhoud strodak

Om de levensduur van je strooien dak te verzekeren, is het belangrijk dat het riet goed kan drogen. Het onderhoud draait rond de verluchting van het riet. De aanwezigheid van mos, algen en bladeren kan het drogen bemoeilijken. Daardoor zal de kwaliteit van het riet en de levensduur van het dak verminderen.

rieten daken

Een professionele dakdekker kan je hiermee verder helpen. Regelmatig het dak ontmossen en onderhouden met een algen- en moswerend product is een minimumvereiste. Daarnaast is het ook raadzaam om overhangende takken van bomen te vermijden. Eén keer per jaar moeten bladeren en eventuele dennennaalden ook grondig verwijderd worden. Ten slotte dien je ook de schaduw van omliggende bomen vermijden.

 

Verzekering

De prijs voor een verzekering van een rieten dak is ongeveer gelijk aan dat van een pannendak. Dit is geldt enkel voor rietdaken met gesloten constructie. De verzekeringsmaatschappij geeft meestal een korting als je het dak extra beschermt met een brandwerend middel of sprinklerinstallatie.

 

Levensduur

Een rieten kap gaat minstens 25 jaar mee. Zijn ze perfect onderhouden, dan kunnen ze tot 40 jaar meegaan. Maar ook andere factoren spelen hierin een rol. Een koperen nokafwerking verlengt de levensduur van je dak, omdat het kopersulfaat mos- en algengroei verhindert.  Daarnaast speelt ook de hellingshoek een rol. Een steil dak droogt makkelijker. Riet dat goed droogt, gaat langer mee.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
onderdak materiaal
Onderdak plaatsen: materialen & prijzen
moderne dakkapel
Moderne dakkapel
Het ideale dakvenster kiezen
dakkapel plaatsen
Dakkapel plaatsen populair bij dakrenovatie
renovatie dak
Dakrenovatie
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen