Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Dak ontmossen: Werkwijze & weetjes

Zowel mos als algen halen hun voedingsstoffen uit de lucht. Ze hebben maar een beetje vochtig vuil nodig om zich te hechten op jouw dak. Daken die in luwte of in de schaduw van een gebouw of boom of in het noorden liggen, zijn extra gevoelig voor de vorming van mos en algen. Hoe kunnen we mosvorming voorkomen? Je leest er hier alles over.

Dak laten ontmossen? Vraag hier gratis & vrijblijvend verschillende offertes aan bij professionals en vergelijk prijzen.

 

Kunnen we mos voorkomen?

Afgezien van geglazuurde dakbedekking zijn alle pannen en dakleien gevoelig voor mosvorming. De weersverschijnselen zorgen ervoor dat er kleine haarscheurtjes in het materiaal ontstaan waardoor er zich vervolgens vocht en vuil in kan ophopen. Even een paar maanden weinig zon, zoals in de winter en de eerste groene aanslag is daar.

Dit is te voorkomen door het dak preventief van een coating te voorzien. Op de dakbedekking wordt een primer en een coating aangebracht die de aanhechting van vocht en atmosferische vervuiling tegengaat. Deze coating heeft een rekkingspercentage van wel 200% en kan dus jarenlang warmte- en koudeschommelingen opvangen. Je dak blijft na een impregnatie jarenlang mosvrij. Als je dak al is overwoekert met mos en algen zullen ze na het ontmossen eveneens deze coatingslaag aanbrengen om mosvorming in de toekomst te voorkomen.

 

Dak laten ontmossen door professionals

Je kan je dak zelf ontmossen of je kan ook een professional aanspreken. Je dak op eigen kracht ontmossen is een hachelijk werkje. Bovendien vereist de aard van de klus ervaring. Het is dus verstandig om langs te gaan bij gespecialiseerde bedrijven. Om te zien waar je de beste prijs kan krijgen, is het verstandig om eerst offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Nadien kan je deze offertes vergelijken om te zien waar de service het meest voordelig is. Hier kan je gratis offertes voor het ontmossen van daken aanvragen, zonder verplichtingen.

 

Ontmossen van pannen en leien

dakpannen ontmossen

Ontmossen van harde dakbedekking gebeurt onder hoge druk met een speciale roterende sproeikop waardoor het water onder randjes en in groefjes komt. Om inwatering van het pand tegen te gaan wordt er van boven naar beneden gewerkt. Hou hier ook rekening mee wanneer je zelf aan de slag gaat. Begin bovenaan en neem een hogedrukreiniger waarvan je de spuitdruk kan regelen. Voor je het weet, sijpelt er water tussen de dakbedekking door of spuit je je leien kapot.

Na de eerste reinigingsbeurt met water wordt het dak met anti-mosmiddel behandeld. Er zijn meerdere middelen in de handel waaronder Kwats, een mild reinigingsmiddel op basis van Ammonium en Diuron. Om goed tot in de poriën van de dakbedekking te komen moet de mosbestrijder minimum 24 uur inwerken.

Nadat het anti-mosmiddel zijn werk gedaan heeft, wordt het dak nogmaals afgespoten om alle dode resten te verwijderen. Vervolgens moet het dak drogen. Om jouw dak na de ontmossing te beschermen voor de toekomstmoet je het inwrijven met een coatingslaag. Voor een goede hechting van het product, breng je eerst een primer aan.  Dit is een melkachtige, transparante substantie die met een roller of een airless spuitinstallatie aangebracht wordt. Voor beschadigde leien zijn er ook primers in leikleur verkrijgbaar.

De primer laat je best zes uur uitdrogen vooral je de coating aanbrengt. Hier moet je vooral opletten dat alle groeven behandeld worden zonder de naden tussen de dakbedekking dicht te coaten.

 

 

Ontmossen van rieten daken

rieten dak ontmossen

Rieten daken zijn veel kwetsbaarder en moeilijker te ontmossen. Het beste is een rieten dak tegen mos en algen te behandelen vooraleer het zich manifesteert. Dan heeft er zich nog geen vocht tussen de rietstengels kunnen ophopen. Een bijtijds geïmpregneerd rieten dak verlengd de levensduur van de bedekking met zeker 10-15 jaar.

Preventief ontmossen van een rieten dak is een geringe investering ten opzichte van de kosten van het verwijderen van een flinke laag mos. In het ergste geval kan het zelfs voorkomen dat je niet meer toekomt met alleen het verwijderen van de moslaag maar dat ook de bovenste laag van het riet volledig verrot is en verwijderd moet worden.

 
Dak reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
mos op dak
Ontmossen van daken
dakreiniging prijs
Dak reinigen prijs
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel