Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Plafond herstellen: mogelijkheden en prijzen

Zitter er barsten in jouw plafond, zijn er oneffenheden zichtbaar of ziet het plafond er gewoon niet meer mooi meer uit? Dan heb je 2 opties. Enerzijds kan je jouw bestaand plafond herstellen en vernieuwen. Anderzijds kun je opteren voor een vals plafond. Het plafond herstellen is niet noodzakelijk de goedkoopste keuze. In bepaalde omstandigheden is een verlaagd – of vals – plafond zelfs een interessanter alternatief.

Ga snel naar:
Optie 1: plafond herstellen
Optie 2: vals plafond plaatsen

 

OPTIE 1: plafond herstellen

De meest voor de hand liggende oplossing om barsten in het plafond te herstellen is ze dichten met opvulmiddel (bijv. eenlaagsgips of snelgips) en het plafond nadien terug mooi af te werken. Hieronder volgt een overzicht van de uitvoering van zulke herstellingswerken.

 

Hoe plafond herstellen?

Of je nu zelf aan de slag gaat of het werk overlaat aan een vakman, het herstellen van scheuren en barsten in een plafond verloopt doorgaans op volgende manier:

Eerst wordt loszittend pleisterwerk verwijderd. Met een plamuurmes worden de voegen van de te behandelen barsten en scheuren vrijgemaakt, waarna het oppervlak wordt opgeschuurd. Hierna wordt het plafond ontvet en het overbodige stof weggehaald. Nu kunnen de scheuren worden opgevuld met opvulmiddel. Nadat de opgevulde scheuren goed zijn uitgedroogd, wordt alles nogmaals gladgeschuurd om achteraf een mooi, egaal resultaat te garanderen. Nadien is het tijd voor de afwerking van het plafond. Meer info daarover lees je hieronder.

 

Plafond afwerken

Eens het plafond hersteld is, kan het afgewerkt worden door te schilderen of te behangen.

 

TIP: breng renovlies aan voor extra stevigheid

Voordat je overgaat naar het schilderen van jouw plafond, kun je overwegen om als ondergrond een renovatievlies aan te brengen. Dit is een overschilderbaar behangpapier dat kleine fouten zoals haarscheurtjes in het plafond verdoezeld en kleine toekomstige oneffenheden zal verstoppen en tegenhouden.

 

 

Prijs plafond herstellen

Hoeveel je betaalt om je plafond te laten herstellen is in de eerste plaats afhankelijk van je keuze om al dan niet zelf aan de slag te gaan:

 

1. Zelf plafond herstellen

Wanneer je beslist om zelf de handen uit de mouwen te steken, ben je enkel de uren kwijt die je investeert in de klus. Het grote voordeel is dat je bespaart op arbeidskosten. Hou er dan wel rekening mee dat je zelf al het materiaal moet aankopen, wat al snel veel geld kost. Als doe-het-zelver is het ook niet altijd makkelijk om juist te oordelen over welk materiaal je precies nodig hebt. Bovendien bestaat het risico dat je fouten maakt bij de uitvoering van de werken, wat dan weer kan leiden tot extra werk en kosten.

 

2. Plafond laten herstellen

Wanneer je de werkzaamheden uitbesteedt aan een vakman, investeer je in technische en praktische know-how. Bovendien kan een vakman de precieze oorzaken van de scheuren in jouw plafond achterhalen en zo de meest gerichte oplossing voorstellen. Houd er rekening mee dat de prijs voor de reparatie van een plafond afhankelijk is van de aard van de schade, het type plafond en zijn totale oppervlakte. Een plafond met weelderige ornamenten zal uiteraard meer werk vergen dan een strak plafond. Enkele richtprijzen:

  • Prijs beschadigd plafond herstellen: het is moeilijk om een exacte richtprijs te geven voor het repareren van een plafond. De meeste vakmannen werken met een vaste prijs per uur of berekenen op basis van hun ervaring een totaalprijs.
  • Prijs plafond schilderen: gemiddeld € 12 à 20 per m² (incl. btw)
  • Prijs plafond behang: gemiddeld € 15 à 40 per m² (incl. btw)

Nog een voordeel wanneer je met een vakman in zee gaat: indien jouw woning ouder is dan 10 jaar, kan je onder bepaalde voorwaarden van een verlaagd btw-tarief van 6%. Ben je benieuwd naar wat de geplande werken jou zullen kosten? Vraag advies op maat.

 

Wat als de barsten terugkeren?

Scheuren of barsten kunnen om verschillende redenen terugkeren. Trillingen van binnen- of buitenaf, hitte, vochtigheid, het verstrijken van de tijd, … kunnen hiervan de oorzaak zijn. Je kan ervoor kiezen om steeds opnieuw de barsten op te vullen of je kan een vals (verlaagd) plafond laten plaatsen. Zo heb je nooit meer last van ontsierende oneffenheden in jouw plafond.

 

afwerking plafond


 

OPTIE 2: Vals plafond plaatsen

Wanneer je opteert om te investeren in een verlaagd plafond, kun je meteen grote(re) schade of oneffenheden camoufleren. Daarnaast is het ook een betere methode wanneer je snel en stofvrij jouw woning van een nieuw plafond wil voorzien. Daarnaast biedt een verlaagd plafond nog enkele andere voordelen. Zo kan je…

  • Verlichting inbouw
  • Lichtpunten verplaatsen
  • Gordijnrails inbouwen
  • Decoratieve plafondafwerkingen kiezen: gebogen panelen, sierlijsten, prints, …

Tot de meest gekozen opties voor een vals (‘verlaagd’) plafond behoren spanplafonds, gyproc plafonds en tegelplafonds. Laatstgenoemde wordt het vaakst gekozen voor kantoorruimten of in horecazaken. Gyproc en spanplafonds scoren het hoogst voor reguliere woningen. Beiden hebben hun eigen specifieke prijzen en voordelen:

 

1. Spanplafond

spanplafond

Wil je snel een plafond plaatsen zonder ingrijpende renovatiewerken? Dan is een spanplafond de ideale oplossing. Verkrijgbaar in zowel pvc als polyester, bieden spanplafonds de volgende voordelen en nadelen:

  • Snelle plaatsing: spanplafonds worden op 1 dag geplaatst.
  • Geen afbraakwerken en stofvrije plaatsing: een spanplafond wordt onder het bestaande plafond geplaatst. Zo blijft het oude plafond behouden en zijn er geen breekwerken nodig.
  • Lichte draagconstructie: een spanplafond is een kunstdoek dat strak wordt opgespannen tegen profielen aan de muren. De profielen zijn achteraf niet meer zichtbaar.
  • Vakkundig maatwerk en creatief: qua kleur en bedrukking is vrijwel alles mogelijk.
  • Geen afwerking nodig: na de plaatsing heeft een spanplafond geen verdere afwerking nodig.
  • Onderhoudsvriendelijk: gemakkelijk af te wassen.
  • Lagere energiekosten: door de verlaging van het plafond heb je minder last van warmteverlies en dat zal tot uiting komen op de energiefactuur.
  • Betere akoestiek: een spanplafond zorgt voor een betere akoestiek in de ruimte.

 

  • Niet altijd overschilderbaar: ben je de kleur of het design van je spanplafond beu? Hou er rekening mee dat niet alle spanplafonds overschilderbaar zijn. De enige oplossing is dan een nieuw doek laten spannen.
  • Moeilijk zelf te plaatsen: bij de plaatsing van een spanplafond komt veel kijken en is ook speciaal materiaal nodig om het doek goed te kunnen opspannen.

 

Prijzen spanplafond

Prijzen voor spanplafonds wisselen gemiddeld tussen de 70 à 85 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief plaatsing). Natuurlijk veranderen deze prijzen naargelang de gewenste modificaties én zijn ze afhankelijk per producent. Benieuwd naar de mogelijkheden om bij jou thuis een spanplafond te plaatsen? Vul dan onze gratis offerte-aanvraag in: Het duurt nog geen twee minuten.

 

 

2. Gyproc plafond

Een gyproc plafond, ofwel een plafond bestaande uit gipsplaten, is eveneens een snel alternatief. Je kan kiezen uit een vrijdragend vals plafond waarbij de constructie aan de muren hangt. Of voor een afhangend systeem waarbij de constructie zowel aan de muren als aan het plafond hangt. Een gyproc plafond biedt volgende voordelen en nadelen:

  • Goedkoper: een gyproc plafond kost over het algemeen minder dan een spanplafond.
  • Gemakkelijk overschilderbaar: ben je de look van je plafond na verloop van tijd beu? Geen probleem. Je kan een gyproc plafond makkelijk overschilderen.
  • Zeer stabiel en sterk: hierdoor kan het plafond veilig en strak worden afgewerkt en is er minder risico kans op beschadiging.

 

  • Plaatsing duurt wat langer: waar de plaatsing van een spanplafond op 1 dag gebeurt, neemt de plaatsing van een gyproc plafond meerdere dagen in beslag.
  • Verdere afwerking nodig: na de plaatsing moet een gyproc plafond nog verder afgewerkt worden (voegen opvullen, schilderen of behangen, …).
  • Stof bij de plaatsing: in tegenstelling tot bij een spanplafond, komt bij de plaatsing van een gyproc plafond wel stof kijken.
  • Minder afwerkingsmogelijkheden: een uitgebreid aanbod aan designs en prints is niet mogelijk bij een gyproc plafond. Je kan natuurlijk wel kiezen uit verschillende verkleuren en types behangpapier om het plafond af te werken.

 

Prijzen gyproc plafond

De gemiddelde prijs voor een gyproc plafond schommelt tussen de 55 à 70 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Vergeet niet dat ook de afwerking van een gyproc plafond de nodige investering vergt, zoals verven of behangen. Het is mogelijk om zelf een gyproc plafond te steken, op voorwaarde dat je handig aangelegd bent. Laat je het liever over aan een professional? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend verschillende offertes op maat van jouw project via de offertepagina.

 


 

Wanneer zijn barsten in het plafond alarmerend?

Scheuren of barsten in een plafond zijn niet altijd alarmerend. Sommige nieuwe materialen moeten zich na de bouw of renovatie nog zetten naar de huidige situatie en de weersinvloeden. Hierdoor kunnen ze krimpen of uitzetten en oneffenheden veroorzaken.

Barsten en scheuren komen echter ook voor bij ernstige structurele problemen zoals funderingsproblemen en grondverzakkingen. Deze los je beter niet zelf op. Met het verstrijken van de tijd is dat zelfs gevaarlijk. Om er zeker van te zijn dat je met oppervlakkige problemen te maken hebt, is geen slecht idee om een tijdje de groei van de barst of de scheur op te volgen. Dit kun je doen door een merkpunt met potlood te maken. Wordt de barst groter? Dan zit je waarschijnlijk met een structureel probleem. Bij twijfel contacteer je best een vakman:

 

 

Offertes voor plafondherstellingen ontvangen?

Kies voor een professional en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen

 

 

 

Lees ook
verlaagd plafond maken
Verlaagd plafond
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
Spanplafond plaatsen in woning
Spanplafond plaatsen
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel