Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ontmossen van daken

Heel wat weersverschijnselen zorgen voor vuilophoping en mosvorming op je dak. Dit kan zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Als de temperatuur onder nul gaat, kan het door het mos opgeslorpte water bevriezen, wat je dakbedekking erg kan beschadigen. Een ontmossing van je dak is dus geen overbodige luxe en zorgt voor een mooiere uitstraling van je huis.

 

Hoe wordt het mos verwijderd?

Bij het ontmossen van daken gebruikt men een hogedrukreiniger of een vuilfrees. Dit laatste is een roterende sproeikop die het verwijderen van mos makkelijker maakt. Belangrijk is dat er steeds van boven naar beneden ontmost wordt, om te vermijden dat er water binnensijpelt. De druk van de reiniger mag zeker niet te hoog zijn, anders kan de dakbedekking beschadigd raken.Het is ook aangeraden om na deze eerste fase een reinigingsmiddel op je dakbedekking aan te brengen, zeker bij hardnekkig vuil. Dit moet zeker een aantal uren, soms zelfs dagen, inwerken alvorens het dak nog eens helemaal schoon te spuiten. Op het einde kan je nog een moswerend middel of coating aanbrengen om je dak langdurig te beschermen tegen mosvorming.

ontmossen dak

 

Hoeveel kost het ontmossen van daken?

Een ervaren doe-het-zelver kan misschien zelf het mos verwijderen van zijn dak, maar je kan dit lastige karwei beter overlaten aan professionals. De prijs van een dakontmossing hangt onder meer af van het daktype (klassieke dakpannen, leien dak, rieten dak,…) en de bereikbaarheid van het dak. De kostprijs van de reiniging en ontmossing van het dak, inclusief de coating, ligt voor een leien dak of dakpannen tussen 30 en 50 euro per vierkante meter. De reiniging en ontmossing van een rieten dak is echter een ingewikkelder en moeilijker karwei. Bijgevolg kan de prijs hoger uitvallen. Het is dan ook raadzaam om je rieten dak preventief te behandelen tegen mos. Deze preventieve behandeling is veel goedkoper dan later te moeten betalen voor een ontmossing van het rieten dak.

Ben je op zoek naar een geschikte professional om je dak te laten ontmossen? Vraag nu online offertes aan bij gespecialiseerde dakreinigers en vergelijk makkelijk en snel prijzen en reinigingsmethoden. Klik hier voor meer informatie.

Rieten dak

 

Kan je mosvorming vermijden?

Alle pannen en dakleien, op geglazuurde dakbedekking na, zijn onderhevig aan mosvorming. Door het weer ontstaan er scheurtjes in het materiaal, waardoor er zich vuil en vocht in ophoopt. Dit kan lekken en barsten veroorzaken. Om deze ongemakken te vermijden, kan je preventief een coating aanbrengen. Zo vermijd je dat het vuil en vocht zich ophopen. Na een ontmossing van je dak door een professional wordt doorgaans ook deze coating aangebracht. Vaak wordt voor het aanbrengen van de coating nog een primer op de dakbedekking gewreven. Zo blijft de coating nog beter kleven.

Een goed onderhoud van je dak is erg belangrijk voor het uitzicht van je huis. Een goede bescherming tegen mosvorming is dus zeker nodig. Een goed onderhouden dak verhoogt zeker de aantrekkelijkheid van je woning bij een eventuele verkoop in de toekomst.

Wil je je dak laten ontmossen door een professional? Klik dan hier voor meer inlichtingen.

 
Dak reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
dakreiniging prijs
Dak reinigen prijs
dakpannen ontmossen
Dak ontmossen: Werkwijze & weetjes
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel