Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Onderdak plaatsen: materialen & prijzen

Een onderdak maakt tegenwoordig een onmisbaar deel uit van de dakconstructie. Het voorkomt dat stof, vocht en lucht in het dak terechtkomen. Onderdaken zijn beschikbaar in de vorm van platen of folie. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen, materialen, prijzen en plaatsing van een onderdak.

Ga naar: belang van een onderdakmogelijke materialenplaatsingprijsisoleren zonder onderdak?

Waarom is een onderdak belangrijk?

Een onderdak is een belangrijk onderdeel van het dak dat verschillende functies te vervullen heeft. In de eerste plaats moet het de dakconstructie – en in het bijzonder de dakisolatie – beschermen tegen alle weersinvloeden.

Het onderdak situeert zich immers aan de ‘koude zijde’, tussen de dakisolatie en de dakbedekking. Zo zorgt het ervoor dat sneeuw, regen, wind en stof de isolatie en dakconstructie niet kan aantasten. Deze bescherming is nodig omdat de dakbedekking alleen niet voldoende waterdicht is. Het onderdak zal ongeveer 2% van het regenwater afvoeren naar de goot en zo de waterdichtheid van het dak kunnen garanderen.

 

Wanneer je geen onderdak zou plaatsen, zou regenwater dus naar binnen kunnen dringen en de isolatiewaarde van de dakisolatie verslechten. Vocht is immers nefast voor de isolerende werking van het materiaal. Ook aan de warme zijde van de isolatie (langs binnen) wordt doorgaans een dampscherm geplaatst om condensatieproblemen te voorkomen.

 

Voorwaarden voor een goed onderdak

Een onderdak moet aan enkele eisen voldoen om goed te kunnen functioneren:

  • Waterdicht: water dat door de dakbedekking weet te glippen, moet door het onderdak alsnog worden afgevoerd. Een onderdak dat niet waterdicht is, zou tot lekkages leiden.
  • Luchtdicht: dit is belangrijk om energieverliezen te beperken. Het onderdak moet daarom goed aansluiten bij de montage.
  • Damp-open: het onderdak moet dampdoorlatend zijn om vocht van binnenuit te kunnen laten verdampen. Anders zal het zich in de isolatie nestelen, wat kan leiden tot schimmels en een verlaagde isolatiecapaciteit.
  • Brandwerend
  • Bestand tegen insecten

Wil je een onderdak laten plaatsen en ben je op zoek naar een betrouwbare vakman? Via onze online offerteservice kan je in contact komen met verschillende dakwerkers in jouw regio. Door een kort formulier in te vullen, ontvang je gratis én vrijblijvend prijsoffertes op maat. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken.
Klik hier om offertes aan te vragen.

 

onderdak prijs

 

Mogelijke materialen voor een onderdak

Een onderdak kan uit folie, kunststofplaten, vezelcement- of houtvezelplaten opgebouwd zijn. In principe voldoen al deze materialen aan de vereisten voor een goed onderdak. Belangrijk om weten is wel dat de kwaliteit van materiaal tot materiaal kan variëren. Elke soort folie of plaat kan specifieke kenmerken hebben zoals een hoge belastbaarheid of UV-bestendigheid. Daarom moet je je steeds goed laten informeren over de specificaties van het materiaal dat je kiest.

 

① Onderdakfolie

Onderdakfolie is een soepel membraan dat gewoonlijk gemaakt is van synthetische materialen zoals polyester, polyethyleen of polypropyleen. Ook kunststofvezels zijn dikwijls toegevoegd om de folie extra stevig te maken.

Indien je op zoek bent naar een goedkope oplossing, dan is onderdakfolie de beste keuze. Bovendien is deze folie relatief gemakkelijk aan te brengen. Een kwalitatieve onderdakfolie is te herkennen aan de aanwezigheid van microperforaties, die het materiaal damp-open maken. Een nadeel van onderdakfolie is wel het (kleine) risico op scheurtjes. Geen nood: je kan dit verhelpen door de folie van een extra wapeningslaag te voorzien.

 

② Soepele kunststof platen

Ook flexibele, halfstijve kunststof platen bestaan doorgaans uit de synthetische materialen polypropyleen en polyethyleen. De platen zijn eveneens op microniveau geperforeerd aan één of beide zijden. Ze zijn stevig en goedkoper dan harde onderdak platen. Ook is het materiaal vrij licht en gemakkelijk te monteren. Wanneer isolatie langs de binnenzijde van het dak aangebracht wordt, kunnen de kunststof platen wel doorbuigen.

 

③ Harde onderdak platen (vezelcement of houtvezel)

Stijve onderdak platen kunnen we verder opsplitsen in vezelcementplaten en houtvezelplaten. De houtvezelplaten bestaan uit houtvezels van zaagafval, eventueel gecombineeerd met bitumen, latex of polyurethaanlijm. Deze panelen zijn waterdicht, dampdoorlatend en milieuvriendelijk. Bovendien zijn ze behoorlijk dik (7 à 8 cm), waardoor ze ook een goede isolerende functie hebben. Houtvezelplaten zijn wel aanzienlijk duurder dan de vorige opties en enkel toepasbaar bij daken met een helling van minstens 15°.

Platen op basis van vezelcement worden op hun beurt gemaakt van synthetische vezels, natuurlijke vezels en Portland cement. Deze zijn uitermate sterk en hebben bijgevolg een erg lange levensduur. Je hoeft niet te vrezen voor perforaties of scheuren en toepassing is al mogelijk bij dakhellingen vanaf 5°. Vezelcementplaten zijn goedkoper dan platen van houtvezels, maar ze hebben wel niet zo’n goede warmteopslagcapaciteit.

 

onderdak

 

Onderdak plaatsen: hoe gebeurt dat?

Een correcte installatie van het onderdak is van zeer groot belang. Wanneer de platen of folie niet goed op elkaar aansluiten, kan het onderdak geen optimale bescherming bieden. Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen bij vakmannen in de buurt.

 

Bij nieuw dak

Bij nieuwbouw wordt een onderdak tegenwoordig standaard voorzien. Dit wordt gewoonlijk aan de buitenkant van het dak geplaatst, boven het spantendak of keperdak. Bij de plaatsing is het belangrijk dat de folie of platen gedeeltelijk met elkaar overlappen om insijpelend vocht langs de naden te voorkomen. Deze worden van onder naar boven toe opgebouwd.

Nadat dit gebeurd is, plaatst een dakwerker de tengellatten er verticaal op. Daarboven komen dan de pannenlatten en de dakbedekking. Het onderdak moet trouwens vlak tegen de isolatie geplaatst worden om luchtcirculatie te vermijden.

Bij renovatie

Indien je een oud gebouw wil renoveren, moet het dak eerst worden geïnspecteerd. Oude gebouwen hebben namelijk meestal geen onderdak. Het is trouwens ook perfect mogelijk om een nieuw onderdak te plaatsen bij een bestaande woning met onderdak. Een oud onderdak wordt immers broos en kan gaan vervormen. Als dit het geval is, moet het vervangen worden. Men neemt dan de dakbedekking, pannenlatten en tengellatten weg, om de folie of platen vervolgens op de spanten of kepers te plaatsen.

Onderdak plaatsen langs binnen?

Een onderdak plaatsen langs binnen is in principe ook mogelijk. Je kan hiervoor kiezen wanneer je bijvoorbeeld de dakbedekking niet wil verwijderen. Een dakwerker plaatst dan een waterdichte laag aan de binnenkant, die verbonden is met een goot. Deze goot is op zijn beurt gekoppeld aan een afvoerbuis.

Vervolgens plaatst men dan de isolatie aan de binnenkant van het onderdak, zodat geen vocht kan worden opgenomen. Deze techniek is erg voordelig qua prijs, maar wordt doorgaans afgeraden. De houten dakconstructie geniet dan immers geen bescherming.

 

onderdakfolie

 

Prijzen van een onderdak

De kostprijs hangt van verschillende factoren af, zoals het gekozen materiaal, de oppervlakte en moeilijkheidsgraad/bereikbaarheid van het dak. Wat het materiaal betreft, mag je uitgaan van een prijs rond de 10 à 15 euro per vierkante meter.

De plaatsing door een gespecialiseerd dakwerker brengt uiteraard ook nog kosten mee. Het is steeds aan te raden om een onderdak door een expert te laten plaatsen. Zo ben je zeker dat de plaatsing veilig, foutloos en vlot zal verlopen. Benieuwd naar een totaalprijs op maat van jouw project? Op de offertepagina kan je offertes aanvragen bij ervaren vakmannen. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om prijsoffertes op maat te ontvangen.

 

Dak isoleren zonder onderdak?

Het mag intussen wel duidelijk zijn: dakisolatie en een onderdak gaan hand in hand. Wanneer je je dak wil isoleren, is een onderdak eigenlijk onmisbaar om een goede isolatiewaarde te kunnen behouden. Sterke wind kan na verloop van tijd de isolatie beschadigen en vocht kan tot houtrot leiden.

Wel bestaan er speciale vochtwerende isolatieplaten die soelaas kunnen bieden wanneer je geen onderdak hebt. Vocht en water zal de isolatiewaarde dan niet doen verminderen. Als je een huis en dakbedekking hebt die niet veel vocht doorlaten, dan valt deze optie te overwegen. Toch is dit geen permanente oplossing. Het is steeds een beter idee om een onderdak te laten plaatsen.

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
Het ideale dakvenster kiezen
Rieten daken leggen
Rieten dak: prijs, onderhoud & verzekering
dakkapel plaatsen
Dakkapel plaatsen populair bij dakrenovatie
moderne dakkapel
Moderne dakkapel
renovatie dak
Dakrenovatie
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water