Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Kelder bouwen: soorten kelders en hun kostprijs

Een kelder bouwen zorgt voor extra ruimte aan je woning. Het kan dienst doen als bergruimte, garage, speelruimte,… Met een kelder creëer je meer bewoonbare oppervlakte dus het heeft een meerwaarde aan je woning. Er zijn allerlei mogelijkheden om een kelder te bouwen. We zetten de meest gebruikte manieren op een rijtje.

 

Gemetselde kelders

De gemetselde kelder is de goedkoopste optie, maar het is ook de meest ingewikkelde mogelijkheid omdat het waterdicht gemaakt moet worden. Hiervoor kunnen gewone bakstenen gebruikt worden maar er wordt meestal gekozen voor betonblokken, zodat het metselwerk minder tijd kost.

Een gemetselde kelder is op zich niet waterdicht en zal, afhankelijk van het grondwaterpeil, een afwerking aan de buitenkant moeten ondergaan; de buitenbekuiping. Bij een grondwaterniveau onder het kelderniveau kan een laag cement bestreken met teer volstaan als bekuiping. Is het grondwaterpeil hoger of ligt de woning op een laag punt, moeten er sterkere maatregelen getroffen worden. In dit geval zijn er twee mogelijkheden: een dubbele keldermuur met een waterkerende laag ertussen of mortel en coating die waterdicht zijn. Dat kan dan eventueel aangevuld worden met een drainagesysteem, waarbij er een pompput wordt aangebracht zodat water kan worden weggepompt. Als je dit allemaal moet toepassen wordt de kelder een stuk duurder en is het prijsverschil met een betonnen kelder nihil.

 

 

Betonnen kelders

Een betonnen kelder geniet meestal de voorkeur omdat deze simpelweg sneller waterdicht is dan een gemetselde kelder. Voordelen van beton is dat de kelder zeer sterk is en mooie gladde wanden heeft. Koolteren is niet meer nodig. Bij betonnen kelders kan je kiezen tussen een kelder van gewapend beton en een prefab kelder.

 

Type 1: Gewapend beton

Gewapende betonkelder

Een kelder van gewapend beton wordt direct in de bouwput vervaardigd. Daarvoor wordt bekisting aangebracht waarin het beton wordt gegoten. In het beton wordt bewapening aangebracht in de vorm van wapeningsijzers. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van staalbeton, waarin staalvezels al door het beton gemengd zijn. De traditionele manier met wapeningsijzers is goedkoper, maar ook meer arbeidsintensief. Uiteindelijk kosten beide opties ongeveer evenveel.

 

Type 2: Prefab

Een prefab betonkelder wordt volledig in de fabriek vervaardigd en vervolgens geplaatst op locatie. Het moge duidelijk zijn dat dit type kelder niet al te groot kan zijn, in verband met het vervoer en de plaatsing. De prefab kelder wordt in de fundering geplaatst en is niet geschikt om zelf als fundering te dienen. Dit in tegenstelling tot een kelder van gewapend beton.

 

 

 

Kostprijs kelder gieten

Wat kost een kelder precies? Het beste is om bij een aantal aannemers offerte aan te vragen, zodat je een goede vergelijking kan maken. Maar om je een idee te geven van het bedrag waar je rekening mee moet houden, hebben we wel wat richtprijzen verzameld. Zo kan je bij benadering uitrekenen wat je kelder zal gaan kosten. Een gemetselde kelder hebben we hier buiten beschouwing gelaten, omdat daarvoor te veel variabele factoren zijn (keuze stenen, cement, bekuiping, zelf doen of laten doen, etc).

Bij een betonnen kelder van gewapend beton hangt het af van hoeveel kubieke meter beton er nodig is. Een betonnen vloerplaat is daarbij goedkoper dan een wand. Voor de vloerplaat moet je rekenen op ongeveer €200,-/m³ en voor de buitenwanden op €300,-/m³. Hier kunnen nog wel kosten bijkomen, zoals voor het aanbrengen van openingen voor leidingen en buizen, voor het polieren van de vloer en voor het leggen van een aardingslus.

Bij een prefab kelder is de berekening anders. Een eenvoudige kelder met een oppervlakte van ongeveer 10m2 kost pakweg €4000,- à €5000,-. Daar komen dan de kosten voor het uitgraven en plaatsen bij, alsmede een eventuele bronbemaling (bij hoog grondwaterpeil).

Verder zijn er nog ander kosten die voor alle kelders gelden, zoals het aanbrengen van een keldertrap en/of –deur, verlichting etc.

[box]Benieuwd naar een prijs op maat? Via de website www.betonstorten.be kan je nu ook online offertes aanvragen voor het gieten van een betonkelder. Lees hier meer over hun betonkelders. [/box]

 

 

Welk soort kelder geniet de voorkeur?

Beton versus metselwerk

Betonkelder

Tegenwoordig wordt eigenlijk bijna altijd gekozen voor een betonkelder. De nadelen van een betonnen kelder, in vergelijking met een gemetselde kelder, zijn de hoge kostprijs en het feit dat je de klus niet zelf kan klaren omdat het gespecialiseerd werk is waar veel vakmanschap voor nodig is. De voordelen van een betonnen kelder geven de doorslag: de kelder is sterk, duurzaam en zeer waterdicht. Daarnaast is een bekuiping niet nodig en hoeft de binnenkant in de meeste gevallen ook niet meer afgewerkt te worden.

 

 

Gewapend beton versus prefab

Een kelder van gewapend beton kan bovendien ook dienen als fundering en qua prijs geldt dat hoe groter de kelder is, hoe goedkoper hij naar verhouding wordt. Een prefab kelder is in vergelijking met een kelder van gewapend beton goedkoper, maar meestal ook veel kleiner. Prefab is bovendien niet geschikt voor grote kelders. Maar, als je een kleine kelder wil, is prefab dus een prima optie.

Lees ook
metselaar
Werkwijze en prijs van een metselaar
voegwerk
Voegwerken: info & prijs
zonwerend glas
Zonwerend glas: opties, kosten & alternatieven
muren isoleren voorbeeld
Muren isoleren: voordelen & soorten [+ Kosten]
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel