Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ventileren en verluchten

Goed ventileren en verluchten is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Vooral nu woningen steeds beter zijn geïsoleerd om het energieverbruik te beperken, is een goede kwaliteit van de binnenlucht een belangrijk aandachtspunt. Waarom is het binnenklimaat van je huis zo belangrijk? Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? En hoe ga je best te werk? De antwoorden op al deze vragen vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe ventileren en verluchten?
Prijs huis ventileren
Belangrijke aandachtspunten
FAQ ventileren en verluchten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom goed ventileren en verluchten?

Door te ventileren en verluchten bevorder je de afvoer van vervuilde binnenlucht en de toevoer van verse buitenlucht. Zeker als je huis goed geïsoleerd is, moet je die luchtkwaliteit in de gaten houden. Doorgaans ventileer je continu met een ventilatiesysteem en verlucht je kort door ramen en deuren zo’n 15 minuten open te zetten. De voordelen van goede luchtcirculatie op een rij:

 • Minder gezondheidsklachten: door constant te ventileren en verluchten stapelen schadelijke stoffen in de lucht zich niet op en is de kans op gezondheidsklachten als hoesten, problemen aan de luchtwegen, hoofdpijn, concentratiestoornissen, … veel kleiner.
 • Geen vochtproblemen: tijdens bezigheden als koken, douchen, … ontstaat condensatievocht. Ook mensen en huisdieren zélf geven veel vocht af. Door te ventileren en te verluchten ga je deze vochtvorming tegen en beperk je de kans op schimmels, vochtplekken, ongedierte, …
 • Goed voor de portemonnee: ondanks het mogelijke warmteverlies door verluchting of ventilatie heeft een gezond binnenklimaat een positief gevolg op je energiefactuur. Droge, goed geventileerde ruimtes warmen namelijk sneller op en kosten je zo minder energie.

Interesse in een ventilatiesysteem voor je woning? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vind een vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

verluchten en ventileren

 

Hoe je woning ventileren en verluchten?

Waar let je op als je het binnenklimaat van je woning wil verbeteren? Hieronder een overzicht van hoe je een huis best ventileert en verlucht.

 

1. Huis ventileren

Met een ventilatiesysteem verbeter je de luchtcirculatie in je huis door een constante af- en aanvoer van binnen- en buitenlucht. Wil je zo’n systeem laten plaatsen? Dan zijn er meerdere opties om te overwegen. Zo kies je voor een decentraal systeem (voor 1 ruimte) als het gaat om een kleine renovatie, aangezien je dan minder ruimte hebt voor ventilatiekanalen. Bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie ben je verplicht om te kiezen voor een centraal mechanisch ventilatiesysteem (voor meerdere ruimtes).

TIP: wil je meer weten over de verschillende soorten ventilatiesystemen? En welk mechanisch ventilatiesysteem het meest aangewezen is in jouw situatie? Vraag gratis advies aan een installateur!

 

2. Huis verluchten

Een kamer verluchten doe je door ramen kort open te zetten. Hoe lang moet je dan verluchten? Doorgaans doe je dit zo’n 10 à 30 minuten, bv. wanneer je gaat koken, douchen, … Je moet verluchten dus vooral zien als een aanvullende handeling. Voor een optimaal binnenklimaat combineer je die dagelijkse verluchting altijd met een mechanisch ventilatiesysteem.

 

Welk ventilatiesysteem kies ik best?

Een ventilatiesysteem is essentieel om de luchtcirculatie in je woning op peil te houden. Het type systeem dat je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan je budget, woonsituatie, persoonlijke wensen, … Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang voorstellen van vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs huis ventileren

Hoeveel kost het laten plaatsen van een nieuw ventilatiesysteem? Doorgaans mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type ventilatieType systeemGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Centrale ventilatieSysteem C€ 3.000
Systeem C+€ 3.500
Systeem D€ 5.500 à 7.000
Decentrale ventilatieSysteem B€ 550
Systeem D€ 1.000 à 1.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar variëren de kosten ook van vakman tot vakman. Geniet van gericht advies en prijzen op maat door 2 à 3 vakmensen te vergelijken via onze gratis offerteservice.

 

huis ventileren

 

Belangrijke aandachtspunten

Hoe ventileer en verlucht je jouw woning best? Hieronder een aantal van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Verluchten of ventileren: alleen verluchten is niet genoeg om het binnenklimaat van je huis gezond te houden. Dit doe je namelijk maar voor korte perioden, terwijl je idealiter 24 uur per dag ventileert. Ventileren en verluchten doe je dus best in combinatie.
 • Centraal of decentraal: vooral bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties is een centraal ventilatiesysteem nodig. Zo ventileer je met 1 systeem verschillende ruimtes. Wil je in je woning 1 specifieke ruimte ventileren, bv. de bad- of slaapkamer? Dan kies je beter voor een decentraal systeem.
 • Ventilatie in nieuwbouw: bij nieuwbouw moet je voldoen aan specifieke ventilatie-eisen van de overheid. Dat kan met een ventilatiesysteem C/C+ of met systeem D (met warmteterugwinning). Een ventilatie-installateur zorgt ervoor dat je systeem aan alle vereisten voldoet.
 • Ventilatieverslaggever: laat je een ventilatiesysteem plaatsen in het kader van je nieuwbouw of ingrijpende renovatie? Dan ben je wettelijk verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen. Het kan gaan om je architect, je EPB-verslaggever, je ventilatie-installateur zelf, …
 • Onderhoud: je moet een ventilatiesysteem onderhouden om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. Zelf kan je 1 keer per jaar roosters schoonmaken, maar je hebt voor andere onderhoudstaken een vakman nodig. Denk hierbij aan het onderhoud van de ventilatiebox en het schoonmaken van de kanalen. Doorgaans laat je het hele ventilatiesysteem elke 4 jaar controleren.

 

Goed ventileren en verluchten? Vraag advies aan een vakman!

Wil je advies over de verschillende soorten ventilatiesystemen? Een vakman geeft je gericht advies op basis van je woonsituatie, wensen en budget. Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang gratis voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

FAQ ventileren en verluchten

Op zoek naar meer informatie over luchtcirculatie in woningen? Vraag dan zeker advies aan een vakman actief in jouw buurt. Hieronder geven we alvast antwoord op een aantal veelgestelde vragen over ventileren en verluchten: • Hoe kan je een bestaande kelder ventileren en verluchten?

  Kelders of kruipruimtes zijn gevoelig voor vochtvorming. Het verluchten en ventileren van een kelder is ook wat lastiger, aangezien je niet zomaar een aantal ramen en deuren openzet. Voor een gezond binnenklimaat in de kelder kies je voor een ventilatiesysteem op maat. Het kan gaan om ventilatieroosters, een mechanische ventilator of decentrale balansventilatie.

  LET OP: kamp je met vochtproblemen in je kelder? Dan zal kelderventilatie doorgaans niet volstaan om die op te lossen. In dat geval schakel je best een vochtbestrijder in voor een aanpak op maat. • Wat is de levensduur van een ventilatiesysteem?
  Gemiddeld genomen gaat een mechanisch ventilatiesysteem ruim 15 jaar mee. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat je het systeem goed laat onderhouden door een vakman. Simpelere klussen zoals het schoonhouden van roosters doe je elk jaar, maar moeilijkere klussen kan je gerust elke 4 jaar laten doen.


 • Moet je jouw woning verluchten in de winter?
  Het verluchten van je woning in de winter is vervelend, aangezien het natuurlijk erg koud kan zijn. Toch is het aangeraden om ook dán goed te ventileren en verluchten, aangezien het binnenklimaat van je woning het hele jaar belangrijk is. Wel kan je je aanpassen aan het seizoen. Wil je jouw huis verluchten in de winter? Dan doe je dat ’s ochtends tussen 8 en 11 uur, of ’s avonds na 10 uur. Dan is de luchtkwaliteit op zijn best.

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
ventilatie normen
Ventilatienormen 2024: Info over de regelgeving
ventilatie in de woning
Ventileren in de woning: overzicht ventilatiesystemen
voorbeeld van ventilatiesysteem reinigen
Ventilatiesysteem reinigen: werkwijze & prijs
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel