Voor de installatie van zonnepanelen betaal je een flink bedrag; de kostprijs van de panelen zelf en het bedrag dat je aan de installateur betaalt. In vergelijking met enkele jaren geleden valt deze investering nog best mee, want de afgelopen paar jaar zijn de prijzen voor de panelen enorm gedaald. Zoveel zelfs dat de Vlaamse overheid van mening is dat zonnepanelen zonder steun ook nog rendabel zijn en de subsidies afgeschaft heeft. Maar, is dat wel zo? Is het nog steeds rendabel om in zonnepanelen te investeren?

 

Kostprijs van zonnepanelen

Hoewel de prijzen gedaald zijn de afgelopen tijd, praat je bij de investering in een zonne-energiesysteem toch nog over een bedrag van enkele duizenden euro’s. Het is dan logisch dat je van te voren goed wil kijken of het allemaal haalbaar en verstandig is. Hoe hoog het bedrag is dat je uiteindelijk uitgeeft is onder andere afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Welk vermogen je het beste kunt aanschaffen is op zijn beurt weer afhankelijk van het energieverbruik van je huishouden en de oppervlakte en ligging van je dak.

 

Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de panelen zijn. Maar soms kan je met een paar minder panelen van hoog vermogen toch goedkoper uit zijn dan wanneer je meer panelen met laag vermogen zou aanschaffen. Het is dus een kwestie van uitrekenen om tot het juiste besluit te komen. De verkoper kan je daarbij uiteraard helpen.

Een andere belangrijke factor bij de prijsberekening is de leeftijd van je woning. Heb je een woning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Bij jongere woningen betaal je gewoon 21% en dat is een groot verschil! Let op: de levering en installatie van de zonnepanelen moeten door dezelfde aannemer gebeuren en het moet gaat om privéwoningen, al mogen ze ook gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden gebruikt worden.

 

Voorbeeld kostprijs en rendement vergelijken

Installatie zonnepanelen

Shutterstock

Om je een beetje een indruk te geven van het kosten/opbrengst plaatje van zonnepanelen, geven we hier een voorbeeld. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden ligt rond de 3.500 à 4.000 kilowattuur (kWh). Daar gaan we dan ook van uit.

Voor de installatie van een zonnepanelensysteem met een vermogen voor die elektriciteitsbehoefte kom je uit op een prijs van ongeveer € 10.000, inclusief 6% BTW. Dit systeem levert op jaarbasis ongeveer 3.400 kWh op. Op dit moment is de besparing per kWh minimaal € 0,22. De jaarlijkse besparing is met dit systeem dus € 748.

Aan de hand van deze getallen kun je dus vaststellen dat de terugverdientijd op iets meer dan 13 jaar uitkomt en uitgaande van een levensduur van 25 jaar is de totale opbrengst van de zonnepanelen dus € 18.700. Daar gaat uiteraard de aanschafprijs van € 10.000 van af en hoogstwaarschijnlijk moet ook de omvormer 1 keer vervangen. Dat kost zo’n € 800. Dus totaal kom je op een ‘winst’ van maar liefst € 7.900! De verwachting is overigens dat de energieprijzen alleen nog maar zullen stijgen en dan is je winst natuurlijk nog groter. Meer berekeningen en voorbeelden vind je in het artikel “Zonnepanelen rendement berekenen” op zonne-paneel.net.

 

Conclusie

Dankzij de gedaalde prijzen voor zonnepanelen en de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen in 2018, ook zonder subsidie en belastingaftrek, financieel nog zeer interessant. Uiteindelijk gaat het daarbij toch ook om een investering waarmee je de CO2-uitstoot kan verminderen, en dat blijft, met of zonder subsidie, een belangrijk punt van zonnepanelen! Voor nog meer milieuvriendelijke maatregelen in de woning verwijzen we u graag door naar de Organisatie voor duurzame energie (ode.be).