Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vloerverwarming onder parket: advies & info

Een parketvloer kun je over het algemeen goed combineren met vloerverwarming. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden want hout is nu eenmaal een natuurproduct dat de neiging heeft om te gaan ‘werken’ bij temperatuurschommelingen en veranderingen in de luchtvochtigheid.

 

Welke parket is ideaal voor vloerverwarming?

vloerverwarming en parket leggen In de regel kun je stellen dat parketsystemen die bestaan uit meerdere lagen beter geschikt zijn voor plaatsing op vloerverwarming dan massieve vloerdelen. Je kunt ze het beste verlijmen aan de ondergrond alhoewel een zwevende plaatsing ook mogelijk is. De voorkeur gaat echter uit naar verlijming omdat de warmteweerstand dan het geringst is en er zich geen isolerende luchtlagen tussen het parket en de ondervloer bevinden. De warmtegeleidingsweerstand van de ondervloer (Rc waarde) dient zo gering mogelijk te zijn (niet groter dan 0.17 m² K/W).

 

 

Verschil tussen massieve en gelaagde planken

Bij parketsystemen kun je een onderscheid tussen massieve planken en gelaagde planken. Massieve planken bestaan voor 100% uit hetzelfde hout en hebben daarom een authentieke look and feel. Ze zijn echter een stuk gevoeliger voor veranderingen in de luchtvochtigheid dan gelaagde planken en zullen sneller gaan werken (krimpen, uitzetten, schotelen). Bij een massieve vloer op vloerverwarming zul je dus eerder te maken krijgen met naden en kieren dan op een gelaagde vloer. Gelaagd hout werkt veel minder en is daarom in de regel meer geschikt voor vloerverwarming. Je kan kiezen voor multiplex met een toplaag in massief hout. Zo heb je de look van massief hout, zonder de nadelen.

 

Welke houtsoort is geschikt voor vloerverwarming met parket?

Niet iedere houtsoort is even geschikt voor het leggen van vloerverwarming. Essen, kersen, beuken, maple, robijn of notenhout zijn bijvoorbeeld niet geschikt omdat ze te veel werken. Eiken, Merbau, Padoek,Wengé, Teak, Afzelia, Kambala kun je wél gebruiken. Hout blijft echter een natuurproduct en ook bij geschikte houtsoorten kun je na het leggen te maken krijgen met naadvorming. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de luchtvochtigheid. De naden zullen na verloop van tijd (in de meeste gevallen) vanzelf weer verdwijnen.

vloerverwarming en parket in landelijk huis

 

Nadelen vloerverwarming onder houten vloeren

• Niet iedere houtsoort is even geschikt. Brede massieve planken zijn meestal ongeschikt.
• Hout werkt altijd enigszins. Naden en kieren kunnen optreden.
• Sterke temperatuurschommelingen in het verwarmingssysteem moeten voorkomen worden.
• Houten parket is gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid.

 

Waarop letten bij het leggen van parket boven vloerverwarming?

Er zijn een aantal punten waar je extra aandacht aan moet besteden. Hout is een levend materiaal. Zowel tijdens als na het leggen, moet je letten op een aantal belangrijke zaken die je niet uit het oog mag verliezen.

 

Algemene aandachtspunten

• Snelle temperatuurwisselingen in de vloer kunnen leiden tot krimp en uitzetting van het hout en moet je zoveel mogelijk zien te vermijden. Een van de manieren waarop je dit kunt voorkomen is door gebruik te maken van een modulerende HR ketel.
• Op een houten vloer kun je beter geen losse tapijten leggen. De warmteafgifte wordt dan plaatselijk benadeeld waardoor de vloer niet egaal warm wordt en de kans groter is dat deze op bepaalde plaatsen gaat ‘werken’.
•  Laat de werken uitvoeren door een professional. Dit is tenslotte een klus die ervaring vereist. Kom hier in contact met professionele installateurs van vloerverwarming uit jouw regio.

parket boven vloerverwarming

Tijdens het leggen van parket

• Zorg dat de houten planken vijf tot zeven dagen kunnen acclimatiseren voordat je ze gaat gebruiken. Leg ze dus gedurende deze periode alvast in de ruimte waar ze later komen te liggen. Verspreid de planken daarbij over de vloer.
• Laat de temperatuur tijdens de ‘gewenningsperiode’ niet lager zijn dan 10ºC of of hoger dan 20ºC.
• Tijdens het leggen van de vloer (of aanbrengen van de lijmlaag) mag de vloerverwarming niet aan staan.
• Gebruik een lijmsoort die geschikt is voor vloerverwarming.

 

Nazorg

• Houd het stookprotocol van de fabrikant van het parket goed aan. De temperatuur van de chape mag in de eerste periode niet te hoog zijn. Je mag de verwarming dus nooit direct op volle kracht zetten, dit is sowieso af te raden, ook al ligt het parket al jaren.
• Houd de luchtvochtigheid in de gaten. Het beste blijft deze tussen de 45 en 65 %. Een hygrometer is handig om in huis te hebben zodat je de luchtvochtigheid van tijd tot tijd kunt meten.
• Vermijd grote klimaatschommelingen in de woning (hitte, kou, vocht).
• Leg geen tapijten op de vloer.

 

Belang van relatieve luchtvochtigheid

Hout is een natuurproduct dat door externe invloeden gaat werken. De relatieve luchtvochtigheid speelt daarbij de grootste rol. Bij een lage luchtvochtigheid zal het hout gaan krimpen omdat er vocht uit het hout verdampt, bij een hoge luchtvochtigheid zal het juist opzwellen omdat het hout dan meer vocht opneemt. Voor houten vloer is een luchtvochtigheid tussen 45% en 65% ideaal. Tijdens het stookseizoen kan het dan handig zijn om een luchtbevochtiger te gebruiken.

Lees ook
vloerverwarming plaatsing
Vloerverwarming leggen: werkwijzen en prijs
aanleggen van vloerverwarming
Soorten vloerverwarming bij een nat systeem
vloerverwarming of radiatoren
Vloerverwarming of radiatoren?
elektrische vloerver
Vloerverwarming prijs
elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming: Voor-en nadelen verschillende systemen
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water