Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Vloerverwarming leggen: werkwijzen en prijs

Het leggen van vloerverwarming kan op verschillende manieren gebeuren. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende werkwijzen en de kosten die gemoeid zijn met het aanleggen van de verwarming.

 

Werkwijzen vloerverwarming leggen

Er zijn ruwweg drie manieren waarop vloerverwarming gelegd kan worden:

1. Infrezen: In de bestaande chape freest men sleuven waar de verwarmingsleidingen in komen te liggen.

2. In de chape zelf: De leidingen worden op netten of tackerplaten vastgezet en daarna volledig ingegoten in een afwerkchape. Onder de leidingen kan men indien gewenst nog een laag isolatie aanbrengen.

3. Op de vloer (droogbouwsysteem): Hiervoor kiest men meestal wanneer infrezen geen optie is of wanneer het gaat om een houten vloer.

Welke werkwijze het best gehanteerd kan worden, is vooral afhankelijk van de ondervloer en de dikte van de vloeropbouw. Bij reeds bestaande vloeren is infrezen meestal de aangewezen methode vanwege de geringe vloeropbouw. Bij nieuwbouw worden de leidingen doorgaans in de chape zelf gelegd.

vloerverwarming leggen

 

Infrezen

Het infrezen van vloerverwarming is een populaire methode omdat ze toegepast kan worden in bestaande woningen waarin reeds een dekvloer aanwezig is. De verwarmingsbuizen komen relatief hoog in de chape te liggen, wat als voordeel heeft dat de vloer snel warm wordt. Het infrezen gaat doorgaans op de volgende manier:

1. Met een speciale vloerfrees worden sleuven van 17mm diep in de vloer gefreesd. Men houdt daarbij een speciaal patroon aan (meestal slakkenhuispatroon), waardoor de buizen op een afstand van 10 tot 20 centimeter van elkaar komen te liggen.

2. De flexibele verwarmingsleidingen kunnen nu eenvoudig in de sleuven worden aangebracht. Ze blijven vanzelf zitten omdat de sleuven precies op maat zijn.

3. De leidingen kunnen nu aangesloten worden op de verdeelunit.

4. De sleuven wordt netjes opgevuld en de vloer geëgaliseerd maar je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen.

 

Voordelen van infrezen

• De dekvloer wordt niet verhoogd

• De vloer kan na het infrezen snel worden afgewerkt (geen lange droogtijden)

• De werken kunnen snel worden uitgevoerd

 

In de chape zelf

vloerverwarming in de chape Wanneer er nog geen dekvloer is, kunnen de verwarmingsleidingen op een isolatielaag worden vastgelegd, waarna de dekvloer over de leidingen gegoten wordt. De leidingen komen dan wat dieper in de chape te liggen (dan bij frezen), waardoor de vloer iets minder snel warm wordt, maar wel langer warm blijft door de grotere massa steen die de warmte heeft geabsorbeerd.

De flexibele buizen kunnen op verschillende manieren op de ondergrond bevestigd worden: met tackerclips, noppenplaten of metalen netten. Welke methode het meest geschikt is, is afhankelijk van het soort isolatie. Het tackeren (vastnieten) van de leidingen op de isolatie, is een veel gebruikte techniek maar ook metalen netten worden veel gebruikt omdat deze de dekvloer ook wapenen.

Het leggen van vloerverwarming in de chape gaat op de volgende wijze:

1. Isolatie aanbrengen: Indien nodig brengt men een laag isolatiemateriaal aan op de betonplaat. Dit kunnen harde schuimplaten zijn of een laag gespoten PUR.

2. Randisolatie aanbrengen: Om scheuren in de vloer te voorkomen bevestigt men een dunne strook samendrukbaar isolatiemateriaal aan de wanden. Deze isolatie dient ervoor om krimp- en uitzetspanningen in de vloer op te vangen.

3. Leggen van de leidingen: De verwarmingsleidingen kunnen nu op het isolatiemateriaal worden aangebracht. Indien er voor metalen netten is gekozen worden deze eerst op de isolatie gelegd. De leidingen worden meestal in een slakkenhuispatroon gelegd waardoor de warmte goed verdeeld raakt over de vloer. Andere patronen zijn ook mogelijk maar worden alleen in speciale omstandigheden toegepast (bijvoorbeeld een haarspeldpatroon bij woningen met grote glaspartijen).

4. Aansluitingen leidingen: De leidingen worden aangesloten op de verdeelunit en getest.

5. Storten van de vloer: De afwerkvloer wordt gestort.

 

Droog systeem vloerverwarming

Bij een droog systeem liggen de verwarmingsleidingen niet in de (natte) chape maar óp de dekvloer. Meestal past men dit systeem toe bij renovatie van oudere woningen en bij houtskeletbouw. De leidingen liggen dan in een isolatielaag die voorzien is van metalen lamellen. Door de lamellen wordt de warmte goed verdeeld over de vloer en naar boven uitgestraald. De vloer kan worden afgewerkt met een tegelvloer of een ander soort afwerkvloer. Het nadeel van dit systeem is de extra benodigde vloeropbouw, hoewel er tegenwoordig systemen zijn waarbij de extra vloerdikte slechts 20mm bedraagt.

 

Kostprijs vloerverwarming leggen

vloerverwarming plaatsen Voor het infrezen van vloerverwarming moet je rekenen op een kostprijs van 800 tot 1000 euro voor een ruimte van 20 vierkante meter. Voor het leggen van vloerverwarming op matten betaal je ongeveer 1000 tot 1200 euro (20 vierkante meter). De kostprijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters en het soort verwarming (hoofdverwarming of bijverwarming). Bij hoofdverwarming liggen de leidingen dichter bij elkaar (10 cm in plaats van 15 tot 20 cm) wat tot meer materiaal- en arbeidskosten leidt. Indien je vloerverwarming zelf gaat leggen, dan ben je aan materiaalkosten gemiddeld 17 tot 25 euro per vierkante meter kwijt, afhankelijk van het soort systeem dat je toepast.

Wil je vloerverwarming laten plaatsen door een vakman uit jouw regio? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Wanneer kan de verwarming na het aanleggen gebruikt worden?

Dat hangt af van de afwerkvloer en van de manieren waarop de leidingen zijn aangebracht. Indien de verwarming is ingefreesd, kan je soms de volgende dag al gebruik maken van de verwarming. Zijn er echter tegels gelegd, dan moet je doorgaans vier weken wachten voordat de verwarming ingeschakeld kan worden. Indien er een nieuwe afwerkvloer is gestort waarin de leidingen zijn verwerkt, dan moet de vloer minimaal zes tot acht weken uitharden alvorens de vloerverwarming in stappen kan worden gebruikt. Je moet dan een stookprotocol hanteren waarbij de temperatuur van het water binnen een periode van twee weken wordt verhoogd van 20 tot 40 graden Celsius.

 

Hoe lang duurt het om vloerverwarming aan te leggen?

Dat hangt van het toegepaste systeem af en de moeilijkheidsgraad, maar gemiddeld genomen is men één dag bezig om vloerverwarming aan te leggen. Indien je de klus alleen doet, moet je rekenen op twee dagen omdat het installeren van de verdeelunit en het boren van de doorvoergaten ook tijd in beslag neemt en je geen taken kan verdelen.

Lees ook
vloerverwarming met parket leggen
Vloerverwarming onder parket: advies & info
vloerverwarming of radiatoren
Vloerverwarming of radiatoren?
aanleggen van vloerverwarming
Soorten vloerverwarming bij een nat systeem
elektrische vloerver
Vloerverwarming prijs
elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming: Voor-en nadelen verschillende systemen
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water