Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Verlaagd plafond

Wil je graag je plafond verlagen? Met een verlaagd of vals plafond vervang je makkelijk het oude, bestaande plafond zonder breekwerken. Bovendien biedt het heel wat voordelen. In dit artikel krijg je een overzicht van de verschillende soorten verlaagde plafonds en bijhorende richtprijzen. Ontdek ook hoe een vakman je kan helpen bij deze klus.

Ga snel naar: soorten verlaagd plafondverlaagd plafond plaatsenoffertes ontvangen

 

 

Voordelen verlaagd plafond

  • Isoleren van het plafond: de ruimte tussen het bestaande en vals plafond kan je opvullen met isolatiemateriaal. Ideaal voor thermische en geluidsisolatie.
  • Inbouwen extra voorzieningen: in een verlaagd plafond kan je perfect kabels en leidingen van ventilatie, verwarming of verlichting verbergen.
  • Vrije keuze qua afwerking: kies zelf hoe hoog of hoe laag je het verlaagd plafond wil en creëer eventueel zelfs verschillende niveaus.

 

 

Soorten en prijzen verlaagde plafonds

Je vindt verlaagde plafonds in uiteenlopende afwerkingen en prijsklassen. Daarbij worden ze op 2 manier bevestigd: aan de aanwezige plafondconstructie en/of aan de omliggende muren. Hangt het nieuwe plafond alleen vast aan de muren? Dan kan je ook spreken over een zwevend plafond. Er wordt vaak voor een zwevend plafond gekozen wanneer het bestaande plafond niet beschadigd mag worden, in slechte staat verkeert of als het hoogteverschil tussen het nieuwe en oude plafond te groot is. De meest toegepaste types verlaagde plafonds zijn:

 

spanplafond verlaagd plafond 1. Spanplafond

Een spanplafond is een doek van pvc of polyester dat strak wordt opgespannen aan profielen tegen de muur. Het kan ruimtes met een breedte tot wel 5 meter overspannen. Resultaat: een mooi egaal verlaagd plafond.

Voor dit type verlaagd plafond zijn geen kapwerken en een draagstructuur over het bestaande plafond nodig. De profielen tegen de muur dragen juist het geheel en blijven mooi verborgen onder het spanplafond. Ook de naden waar doeken op elkaar aansluiten zijn amper zichtbaar voor het oog.

Gemiddelde prijs spanplafond: 70 à 85 euro per m² (excl. btw).
De prijs varieert naargelang de fabrikant, de oppervlakte en het materiaal. Ook extra’s zoals isolatie of inbouwspots kunnen voor bijkomende kosten zorgen.

 

Wil je meer info en prijzen voor de plaatsing van een spanplafond? Vraag advies en een offerte op maat

 

gyproc verlaagd plafond 2. Verlaagd plafond gyproc

De voordelen van gyproc? Gyproc beschikt over goede brandwerende en stabiele eigenschappen. Een verlaagd gyproc plafond kan je alvast op meerdere manieren aan het bestaande plafond bevestigen: rechtstreeks aan de houten balken, beton of een ander materiaal (een afgehangen plafond) of aan de omliggende muren via metal studs (een vrijdragend plafond).

Een verlaagd plafond van gyproc kan je bovendien snel, droog en strak afwerken. Het eindresultaat is daarbij absoluut vergelijkbaar met een bepleisterd plafond.

Gemiddelde prijs vals plafond gyproc: 55 à 70 euro per m² (excl. btw).
De prijs varieert naargelang de oppervlakte van het plafond en het materiaal. Ook extra’s zoals isolatie of inbouwspots kunnen voor bijkomende kosten zorgen.

 

Wil je meer info en prijzen voor de plaatsing van een verlaagd plafond gyproc? Vraag advies en een offerte op maat

 

systeemplafond verlaagd plafond 3. Systeemplafond

Een systeemplafond bestaat uit verschillende onderdelen: plafondplaten, plafondprofielen en ophangers. Eerst gebeurt de opbouw van de plafondprofielen en ophangers. Vervolgens worden daarin de plafondplaten geplaatst.

Een voordeel is de flexibiliteit van de plafondplaten. Zo kan je ze makkelijk inhalen en uithalen, en makkelijk vervangen of verlichting en isolatie toevoegen.

Gemiddelde prijs plafondplaten: 4 à 20 euro per m² (excl. btw)
Gemiddelde prijs systeemplafond: 15 à 60 euro per m² (excl. btw)
De prijs varieert naargelang de fabrikant, de oppervlakte van het plafond en het materiaal. Ook extra’s zoals isolatie of inbouwspots kunnen voor bijkomende kosten zorgen.

 

Wil je meer info en prijzen voor de plaatsing van een systeemplafond? Vraag advies en een offerte op maat

 

Conclusie: welk type verlaagd plafond kies ik best?

Veel hangt af van je budget, smaak en andere voorkeuren. Spanplafonds bieden een strak uitzicht en komen vooral tot hun recht in moderne interieurs. Bovendien neemt de plaatsing ervan gemiddeld één dag in beslag. Ook hoeven ze geen afwerking zoals verven. Minpunt is de eerder beperkte keuze qua verlichting.

Gyproc verlaagde plafonds bieden een grotere, creatieve vrijheid op het vlak van plaatsing. Zo kan je makkelijker verschillende niveaus en esthetische effecten creëren. Bovendien leent gyproc zich voor elk interieurtype. De plaatsing en afwerking ervan is wel tijdrovend. Tegelijk is gyproc veruit het goedkoopste materiaal.

Systeemplafonds op hun beurt worden hoofdzakelijk gebruikt in kantoorruimtes en voor andere industriële toepassingen. En dus minder in particuliere woningen. Toch kan je ze heel divers afwerken. Daarnaast bieden ze een goede akoestische isolatie. Een groot voordeel is ook dat je de afzonderlijke tegels kan weghalen en indien nodig vervangen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij schade.

Extra info en advies op maat van jouw project nodig? Je bekomt ze makkelijk via een professionele vakman. Vraag gerust ook een vrijblijvende offerte.

 

verlaagd plafond

 

Verlaagd plafond: zelf of laten maken?

Het belangrijkste onderdeel bij de plaatsing van een verlaagd of vals plafond is de draagstructuur. Deze wordt via profielen opgehangen aan de zijmuren of het bestaande plafond. In geval van een gyproc verlaagd plafond wordt het rechtstreeks op het bestaande plafond bevestigd. In principe is een vals plafond op elke ondergrond mogelijk. Is het bestaande plafond echter niet stevig genoeg? Dan stem je daar best de draagstructuur en het materiaal op af.

Een verlaagd plafond plaatsen en afwerken vraagt in ieder geval de nodige kennis, inzicht en precisie. Want de minste afwijking kan blijvende sporen achterlaten. Beschik je over onvoldoende ervaring of wil je jezelf gewoon verzekeren van een mooi en goed eindresultaat? Dan biedt een professionele vakman een uitweg. Hij kan deze klus snel, eenvoudig en correct voor je uitvoeren. Zo geniet jij achteraf van een kwalitatief verlaagd plafond. Bij een woning van 10 jaar of ouder profiteer je bovendien van het verlaagde BTW-tarief van 6 %.

 

In contact komen met vakmannen in jouw buurt?

  • Kies voor een erkende vakman. Zo verzeker je jezelf van correct advies en een mooi eindresultaat.
  • Vul onderstaand formulier in en krijg antwoord op al je vragen. Plus, ontvang vrijblijvende offertevoorstellen van maximaal 3 vakmannen in jouw buurt.

 

 

 

Lees ook
spanplafonds in moderne woningen
Spanplafonds: prijs per m² & mogelijkheden
Plafond afwerken
Plafond herstellen: mogelijkheden en prijzen
Spanplafond plaatsen in woning
Spanplafond plaatsen
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming