Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Ventilatienormen 2024: Info over de regelgeving

Bouw of verbouw je een woning? Dan krijg je te maken met een aantal wettelijke normen rond ventilatie. Deze regels zijn vastgelegd in de EPB-regelgeving (energieprestatie en binnenklimaat). Wat zijn deze verplichte ventilatienormen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Algemene ventilatienorm
Wanneer van toepassing?
Onderhoud ventilatiesysteem verplicht?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat houden de ventilatienormen in?

Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. De EPB-regelgeving verplicht o.a. ventilatie in bepaalde ruimtes. Hoeveel je moet ventileren, hangt af van het type ruimte (toevoer, doorvoer of afvoer) en de grootte van de ruimte. Met de wettelijke ventilatienormen wordt er gestreefd naar voldoende geventileerde woningen met een gezond binnenklimaat.

ventilatienormen wetgeving

 

Algemene ventilatienorm

De ventilatie wetgeving stelt dat het nominale ventilatiedebiet in een ruimte 3.6m³ lucht per uur per vierkante meter bedraagt. Voor bepaalde ruimtes geldt er echter een minimum debiet en ben je verplicht om een minimale aanvoer van verse lucht of een minimale afvoer van vochtige lucht te voorzien, ook al ligt het nominale ventilatiedebiet volgens de officiële berekening lager. Bij grote ruimtes daarentegen mag je het debiet vaak beperken. Een overzicht van de ventilatienormen bij toevoer- en afvoerruimtes:

 

Minimaal ventilatiedebiet bij toevoerruimtes

Naar toevoerruimtes wordt ook wel verwezen als de zogenaamde droge ruimtes. Het gaat om de woonkamer, slaapkamer, het bureau, … Je kan het minimale ventilatiedebiet per ruimte raadplegen in onderstaande tabel:

ToevoerruimteMinimaal ventilatiedebiet (m³/h)Mag beperkt worden tot (m³/h)
Woonkamer75150
Slaapkamer2572
Bureau2572
Speelkamer25 72

Een voorbeeld: je hebt een slaapkamer van 18 m². Je moet dan 18 x 3,6 = 64,8 m³/h verse lucht aanvoeren. Heb je echter een slaapkamer van 23 m², dan mag je het ventilatiedebiet beperken tot 72 m³/h, ook al moet dit volgens de officiële berekening 82,8 m³/h zijn.

 

Minimaal ventilatiedebiet bij afvoerruimtes

Naar afvoerruimtes wordt ook wel verwezen als de zogenaamde natte ruimtes (keuken, badkamer, wc, …). De afvoer van vochtige lucht moet via deze ruimtes gebeuren. Je kan het minimale ventilatiedebiet per ruimte raadplegen in onderstaande tabel:

AfvoerruimteMinimaal ventilatiedebiet (m³/h)Mag beperkt worden tot (m³/h)
Gesloten keuken5075
Open keuken 75Geen beperking
Badkamer5075
Was- en droogplaats5075
WC25Geen beperking

Een voorbeeld: je hebt een badkamer van 13 m². Je moet dan 13 x 3,6 = 46,8 m³/h vochtige lucht afvoeren. Aangezien dit minder is dan het minimaal ventilatiedebiet, moet je de afvoer verhogen naar 50 m³/h.

LET OP: voor open keukens en wc’s gelden geen beperkingen. De hoeveelheid afgevoerde lucht moet dus altijd voldoen aan de wettelijke formule, met een minimum van 75 m³/h voor open keukens en 25 m³/h voor wc’s.

 

ventilatie wetgeving

 

Wanneer zijn de ventilatienormen van toepassing?

De ventilatienormen gelden alleen voor nieuw gebouwde ruimtes, bijvoorbeeld voor een volledige nieuwbouw of een aanbouw bij een bestaande woning. Hiervoor moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, waarin je ook omschrijft hoe de ventilatie geregeld zal worden. Een overzicht van de huidige regelgeving:

Ventilatienormen bij nieuwbouw

Laat je een nieuwe woning bouwen of kies je voor een ingrijpende energetische renovatie, dan is ventilatie verplicht en moet je een volledig ventilatiesysteem installeren. Je moet hierbij rekening houden met de volgende regels:

  • Je mag zelf het type ventilatiesysteem kiezen, op voorwaarde dat het 3,6 m³ lucht per uur per vierkante meter vloeroppervlak kan toevoeren of afvoeren
  • In toevoerruimtes moet je minimaal raamventilatie, een ventilatierooster in de buitenmuur of een toevoeropening voor mechanische ventilatie voorzien.
  • In tussenruimtes zoals de hal moet je roosters in de binnendeuren of – muren voorzien of moet er onder de binnendeuren een spleet van minstens 1 cm zijn.
  • In afvoerruimtes moet je een verticaal afvoerkanaal installeren dat is aangesloten op mechanische ventilatie of dat de lucht naar buiten afvoert.

 

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Welk ventilatiesysteem je plaatst, mag je zelf kiezen. Je kan kiezen voor mechanische ventilatie, maar evengoed voor een natuurlijk ventilatiesysteem. Wil je graag aan alle normen voldoen en bovendien ook heel wat energie besparen, dan is een mechanisch ventilatiesysteem de enige keuze. Een ventilatiespecialist adviseert je graag over het meest geschikte ventilatiesysteem voor jouw project. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies op maat.

 

 

Ventilatienormen bij renovatie

De ventilatie wetgeving stelt ook minimale ventilatie-eisen wanneer je je woning verbouwt, gedeeltelijk herbouwt of uitbreidt:

  • Nieuwe ruimtes: hier gelden dezelfde ventilatie-eisen als bij nieuwbouw woningen.
  • Bestaande ruimtes: verbouw je een bestaande ruimte? Dan moet je deze ruimte enkel uitrusten met toevoervoorzieningen als je de ramen vervangt of extra ramen laat plaatsen. Dit kan bv. met ventilatieroosters in de nieuwe ramen.

Een volledig ventilatiesysteem is dus niet verplicht bij renovaties zonder bouwaanvraag, maar wordt wel sterk aangeraden indien je de mogelijkheid hebt om dit te plaatsen.

 

Is ventilatie verplicht bij bestaande woningen?

Neen. Er is momenteel nog geen ventilatie wetgeving voor bestaande gebouwen. Uiteraard kan je wel op eigen initiatief een ventilatiesysteem plaatsen voor een gezond binnenklimaat.

Interesse in een ventilatiesysteem? Een ventilatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en stelt je de geschikte oplossing voor op maat van jouw woning. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies op maat.

 

Is het onderhoud van een ventilatiesysteem verplicht?

Volgens de huidige regels rond ventilatie is een onderhoud van je ventilatiesysteem niet verplicht. Toch is het aangeraden om jaarlijks of tweejaarlijks je ventilatiesysteem te laten reinigen en onderhouden door een specialist. Zo ben je altijd verzekerd van een goed werkende installatie en gezonde binnenlucht. Kom in contact met professionals actief in jouw buurt.

 

Ventilatiesysteem kopen? Vergelijk offertes van meerdere specialisten

Ben je van plan om een ventilatiesysteem aan te kopen? Dan is het belangrijk om je grondig te informeren over welk systeem het best past bij jouw situatie en behoeftes. Daarnaast is het ook aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start jouw aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
ventilatie in de woning
Ventileren in de woning: overzicht ventilatiesystemen
ventileren en verluchten
Ventileren en verluchten
voorbeeld van ventilatiesysteem reinigen
Ventilatiesysteem reinigen: werkwijze & prijs
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel