Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Terras in hout aanleggen: Tips en stappenplan

Een houten terras aanleggen is eenvoudiger dan het lijkt. In een paar overzichtelijke stappen kan je zelf perfect een eigen terras maken en genieten van de mooie uitstraling. Een stappenplan en nuttige tips voor het ontwerpen van je terras in hout vind je terug in dit artikel. Werken toch laten uitvoeren? Vraag hier online prijzen aan.

 

Stap 1: Ontwerpen van het terras

Er zijn een aantal praktische zaken waaraan u moet denken bij het ontwerpen van het terras. Deze zullen niet alleen het uitzicht bepalen maar ook de prijzen van de materialen en de werkwijze:

 

1. Welke afmeting krijgt het terras?
Gebruik potlood en papier om het terras uit te tekenen en de oppervlakte te berekenen. Dit is belangrijk bij het berekenen van de materialen. Hou er bij het ontwerp steeds rekening mee dat je nog vlot rondom de tuintafel kan stappen wanneer deze in gebruik is.

terras in hout
Shutterstock

2 . Terrasplanken of houten terrastegels?
Zowel een plankenvlonder als een tegelvlonder zijn eenvoudig te leggen. Tegels hebben als voordeel dat ze direct op een gladde ondergrond gelegd kunnen worden. Planken hebben als voordeel dat ze dikker zijn dan tegels, waardoor ze minder snel kromtrekken bij regen en kou. Deze tekst gaat verder in op het leggen van een plankenterras.

 

3. Welk hout kiest u?
Voor zowel planken als tegels zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, van vuren tot hardhout. Daarnaast bestaan er composiet planken en tegels, met de uitstraling van echt hout, maar eenvoudiger in onderhoud.

 

Stap 2:  Benodigde materialen berekenen

Betontegels of terrasvoeten
De tegels of terrasvoeten komen op 40 cm afstand van elkaar te liggen. Hier komen de draagbalken op te liggen, dus het is onverstandig om deze afstand groter te maken. Hou rekening met extra steun langs de randen te voorzien zodat je houten terras niet gaat doorbuigen.

Terrasvoet voor houten terras
Shutterstock – Voorbeeld van terrasvoet

Worteldoek
Wil je geen last van onkruid tussen je terrasplanken, dan doe je er goed aan eerst een worteldoek te plaatsen. Zorg voor een grote overlapping en maak hem goed vast zodat hij zeker niet kan wegwaaien. Uit esthetische overwegingen kies je best voor een zwarte of andere donkere worteldoek.

 

Draagbalken
De draagbalken, of liggers, komen op de tegels te liggen, dus ook 40 cm uit elkaar. Vermenigvuldig het aantal liggers met de lengte van de liggers voor het totaal aantal strekkende meter. Deel dit door de lengte van de liggers die u kiest voor het aantal te kopen liggers. Kies voor liggers die zo lang zijn als uw terras, of bijvoorbeeld precies de halve lengte van het terras, voor zo min mogelijk verlies.

 

Terrasplanken
De meeste terrasplanken zijn 14,5 cm breed. Uitgaande hiervan heb je 7 strekkende meter nodig per vierkante meter terras. Kies de lengte van de planken verstandig, om verlies te voorkomen. Zorg dat het precies past, of dat je met één of meerdere planken steeds de overschot gebruikt om bij de volgende rij te starten. Hou bij het berekenen van het hout rekening met een verlies van 10 à 20%.

 

Schroeven
Je gebruikt per plank 2 schroeven om de 40 cm. Deel het totaal aantal strekkende meter terrasplenken door 0.40, en vermenigvuldig met 2 om het correct aantal schroeven te bepalen. Je kan de terrasplanken ook verdoken plaatsen met een speciaal kliksysteem. De prijzen hiervan zijn wel aanzienlijk hoger dan RVS schroeven.

 

 

Stap 3: Houten terras aanleggen

Terrasplanken bevestigen
Shutterstock – Waterpas leggen van het terras

Stap 1. Leg de fundering.
Graaf het oppervlak van het terras uit in de grond en leg de tegels of terrasvoeten in de openingen zodat ze net iets hoger komen te liggen dan de omringende grond. Leg de draagers op 40 cm afstand van elkaar, en zorg dat ze waterpas liggen. Strooi hier eventueel steengruis tussen zodat ze niet kunnen verplaatsen.

 

Stap 2. Worteldoek leggen
Leg het worteldoek op de fundering. Zorg dat je de hele fundering hebt bedekt met worteldoek. Dit zorgt ervoor dat er geen onkruid tussen de terrasplanken omhoog komt.

 

Stap 3. Dwarsbalken leggen
Leg de dwarsbalken op de tegels of terrasvoeten. Zorg dat ze stevig liggen, en evenwijdig aan elkaar. Bij terrasvoeten kan je deze vastklikken zodat ze niet meer kunnen bewegen. Bij tegels kan je gebruikmaken van lijm zodat ze niet gaan bewegen bij het vastvijzen van de terrasplanken.

 

Stap 4. Terrasplanken plaatsen
Zorg dat de planken altijd precies haaks op de dwarsbalken liggen. Hou 1,5 cm ruimte met de wand waartegen het terras wordt gelegd. De onderlinge afstand tussen de terrasplanken moet minimaal 1 centimeter zijn. Werk van links naar rechts en van achter naar voor.

 

Stap 5. Afwerken van het houten terras
Werk het terras af met zijplanken. Voor een warme uitstraling en bescherming van zwakkere houtsoorten kan je het terras ook afwerken met een olie- of vernislaag.

 

Prijzen houten terras aanleggen

De prijs van een houten terras varieert sterk naargelang de gekozen houtsoorten. Voor een terras in Europees hout mag je rekenen op een prijs vanaf 45 euro per vierkante meter. De prijzen voor hardhout beginnen vanaf 75 euro per vierkante meter, exclusief BTW en plaatsing. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing, dan laat je de werken best uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer.  Is je woning ouder dan 10 jaar, dan hoef je bovendien maar 6% BTW te betalen op de werkuren en materialen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

Modern terras in hout
Shutterstock – Voorbeeld van een modern terras in hout met een zwembad

 

 

Lees ook
dakterras op tegeldragers
Terrastegels leggen op beton
terras op tegeldragers plaatsen
Terras op tegeldragers: prijs & plaatsing
goedkoopste pvc ramen en deuren
Goedkope ramen en deuren: hoe vergelijken?
kelder waterdicht maken drainage
Kelder waterdicht maken: 4 situaties + oplossingen
warmtepompboiler
Sanitair warm water
biomassaketel prijs
Biomassaketel
pelletketel
Pelletketel
warmtepomp vs gas
Energiebesparing verwarming