Deuren bepalen voor een groot deel de look en de uitstraling van je interieur. Maar hoe weet je nu of jouw deuropening een standaardafmeting is of niet? Hier vind je een overzicht van de meest gangbare standaardafmetingen van deuren. Bovendien zijn standaard deuren een stuk goedkoper  dan deuren op maat. Ontdek er hier alles over.

 

Standaard deurmaten

De standaardafmetingen van een deur in de hoogte zijn:

 • 201,5 cm,
 • 211,5 cm
 • 231,5 cm

De standaardbreedte van een deur begint meestal bij 63 cm en loopt op per 5 cm tot ongeveer 83 cm:

 • 63 cm
 • 68 cm
 • 73 cm
 • 78 cm
 • 83 cm

Meer en meer fabrikanten breiden het aanbod standaardmaten uit. Tegenwoordig wordt meer en meer de nadruk gelegd op het belang van lichtinval. Grote deuren met meer glas spelen daar handig op in. Deze deuren komen uitstekend tot hun recht bij moderne woningen met grote ramen en veel licht.

De afmetingen voor voordeuren verschillen niet van die van binnendeuren. Dezelfde standaardafmetingen zijn dus gangbaar voor een voordeur.

Meteen een offerte aanvragen? Ga hier naar ons online aanvraagformulier.

 

Deur opmeten

Het opmeten van de deuren is anders voor nieuwe deuren in een ruwbouw dan wanneer je bestaande gaat vervangen. Om de juiste maat van je deur te bepalen moet je eerst uitmaken of je een stompe deur of een opdekdeur wenst.

Stompe deurEen stompe deur valt geheel in het kozijn en wordt bevestigd aan scharnieren. Vandaar dat buitendeuren tegenwoordig vrijwel altijd stomp zijn. Ze zijn sterker dan opdekdeuren en daarom meer geschikt voor buiten.

 

 

 

OpdekdeurEen opdekdeur daarentegen valt slechts gedeeltelijk op het kozijn (de opdekrand) en wordt bevestigd met speciale paumelle scharnieren. Een opdekdeur is vooral geschikt als binnendeur en kies je beter niet als buitendeur. Opdekdeuren zijn eenvoudig te forceren en dus zeer inbraakgevoelig.

 

Deur opmeten ruwbouw

Bij nieuwbouw is het belangrijk dat je de deuren pas opmeet als de chape er ligt en de muren voorzien zijn van pleisterwerk. Je gaat best als volgt te werk:

 1. Meet de hoogte van de ruwe muuropening vanaf de vloer. Daarna kies je voor een deurblad dat enkele centimeters kleiner is dan je muuropening. Is je opening 205 cm hoog, ga dan voor een deurblad van 201,5 cm.
 2. Meet de breedte van de ruwe muuropening. Doe dit op 3 verschillende (links, midden en rechts) en noteer de kleinste maat.
 3. Meet de dikte van de binnenmuur. Ook hier meten op verschillende plaatsen en noteer de dikste maat.

 

Deuren vervangen

Wil je je deuren vervangen, dan kan je aan de hand van je huidige deur de juiste deurmaten bepalen. Daarbij moet je wel rekening houden of het een stompe deur gaat of een opdekdeur.

 • Opdekdeur: meet de breedte van de oude deur, zonder opdekrand. De hoogte meet je daarentegen inclusief opdekrand.
 • Stompe deur: meet gewoon de oude deur in breedte en hoogte.

Voel je je toch niet zeker genoeg om zelf je deurmaten op te meten?

Een vakman staat je bij met raad en daad.

standaardafmetingen deur

Deuren op maat

Naast deuren met een standaardafmeting kan je ook kiezen voor deuren op maat. Een standaard verfdeur vind je al vanaf € 250. Een volledig gelakte deur kost gemiddeld tussen € 500 en € 600. Ook het type deur speelt een belangrijke rol. Moderne standaarddeuren zijn goedkoper dan een houten deur met klassieke uitstraling omwille van het massieve hout waarmee gewerkt wordt.

Ook moderne trends wegen door op het budget. Blokkaderdeuren schommelen tussen 550 en 750 euro. Pivoterende deuren gaan al snel richting 800 tot 1.100 euro. Een smeedijzeren deur is de duurste variant: 2.000 tot 2.500 euro voor een deur met standaard afmetingen.

Maatwerk kost je nog zo’n 20 tot 30% extra in vergelijking met een standaard deur.

Wil je graag weten hoeveel de deuren van jouw dromen exact kosten? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Je ontvangt meerdere offertes op maat van erkende vakmannen in je buurt. Nadien kan je rustig de verschillende offertes vergelijken en de interessantste aanbieder kiezen.