Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen

Heb je een huis met spouwmuren dan is het mogelijk je woning te isoleren door deze tussenruimten op te vullen met een isolatiemateriaal zoals PUR. Na isolatie van de spouwmuren met PUR is een goede investering die je meestal in een jaar of 5 hebt terugverdiend. Je huis wordt er niet alleen energiezuiniger van, maar ook een stuk gezonder en comfortabeler. Een overzicht van de werkwijze, prijzen per vierkante meter, voordelen en nadelen vind je hier.

Benieuwd naar de prijs van spouwmuurisolatie? Vraag nu offertes aan bij professionele bedrijven en vergelijk online hun prijzen en isolatiemethoden. Klik hier voor meer info.

 

Waarom kiezen voor PUR?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat betreft het te kiezen isolatiemateriaal. Polyurethaan, kortweg PUR genoemd, is daarbij een prima optie omdat het de hoogste isolatiewaarde heeft. Daarnaast heeft PUR nog andere voordelen. Zo is het makkelijk aan te brengen zonder breekwerk of veel rommel. Het isoleert niet alleen qua temperatuur; ook het geluid en vocht worden buiten de deur gehouden. Zo voorkom je dus optrekkend vocht en schimmelvorming, wat je gezondheid ten goede komt en je hebt bovendien minder last van geluid van het verkeer.

 

Hoe gaat de plaatsing van PUR-schuim in zijn werk?

Omdat PUR in vloeibare vorm in de muur wordt geïnjecteerd, is het alleen nodig om in de voegen van de buitenmuur een aantal gaten te boren die slim verdeeld worden over het oppervlak van de muur, zodat alle hoekjes en gaatjes van de spouwmuur goed opgevuld zullen worden. Via deze gaten wordt het PUR schuim in de muur gespoten. Naderhand worden ze weer mooi afgedicht met cement dat dezelfde kleur heeft als de voegen. Ook de kozijnen en deursponningen worden nagelopen op eventuele openingen en kieren, zodat ook deze keurig afgedicht kunnen worden en er geen ‘lekken’ meer zijn. Indien er een kruipruimte of kelder is, kan de ventilatie daarvan worden hersteld door middel van roosters.

inspuiten spouwmuurisolatie

 

Pur spouwmuurisolatie: nadelen en voordelen

Net zoals andere isolatiematerialen heeft ook PUR spouwmuurisolatie zijn specifieke voor- en nadelen. Wat PUR uniek maakt ten opzichte van andere materialen is dat het enorm compact is waardoor de spouw optimaal gevuld kan worden. Deze compacte structuur zorgt er ook voor dat PUR uitstekende isolerende eigenschappen heeft en beter dan enig ander materiaal zal isoleren. Soms is PUR vaak ook de enige mogelijkheid wanneer het gaat om een dunne spouw van minder dan 3 à 4 centimeter. Een laatste maar niet onbelangrijke troef is het feit dat er bij PUR een kleinere spuitmond gebruikt kan worden. Hierdoor is de schade aan de muur minimaal en kunnen de gaten moeiteloos gestopt worden in hetzelfde kleur als de voegen.

Als we naar de nadelen gaan kijken zullen we zien dat PUR minder goed scoort op gebied van milieuvriendelijkheid. Het is niet recycleerbaar en zal zich moeilijker laten verwijderen bij afbraak van de woning.

 

Prijs PUR spouwmuurisolatie

De prijs van PUR schommelt rond de 30 euro per vierkante meter. Voor een vrijstaande woning komt dit neer op een bedrag van 1500 à 2500 euro. De terugverdientijd schommelt tussen de 5 en 9 jaar. Maak je gebruik van subsidies dan kan de prijs van je investering zelfs al na 2 à 3 jaar terugverdiend worden. Verder kan het ook lonen om prijzen en werkwijzen van verschillende aannemers te vergelijken. Via onze online offerteservice kan je nu prijzen en info aanvragen voor verschillende soorten spouwmuurisolatie en dit bij maximaal 3 erkende bedrijven. Klik hier om online offertes aan te vragen.

 

Is mijn woning geschikt voor na isolatie met PUR?

Vóór pakweg 1920 werden de woningen zonder spouw gebouwd, maar is je woning van na die tijd tot ongeveer de jaren negentig, dan is er hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. Je kunt dit zelf zien door de dikte van de muur te meten (bijvoorbeeld bij de deuropening), deze moet dikker zijn dan 24 centimeter. Ook kun je proberen een gat te boren in een voeg in de buitenmuur. schiet de boor na een centimeter of 5 in één keer door naar binnen, dan zit je in de spouw.

Toch kan het ook zijn dat je woning, ondanks dat er een spouwmuur is, (nog) niet geschikt is voor na isolatie. Zo kan het zijn dat er brokken steen en cement in de spouwmuur liggen, of dat de spouw te smal is. Daarom zal de isolatiespecialist daar eerst naar kijken. Hij brengt daarvoor een endoscoop (camera) via een gat in de voeg in de spouwmuur. Zo kan hij zien hoe breed de spouw is (dit moet minstens 5 cm zijn), of de spouw vrij is en of de spouwankers nog goed zijn.

Indien dat allemaal is goedgekeurd, kan de specialist een offerte opstellen en kan het werk beginnen. Het werk zelf neemt ongeveer 1 à 2 dagen in beslag. In eerste instantie kan het PUR schuim een scherpe geur afgeven, maar door goed te luchten is, trekt de geur snel weg. Daarna zal je zien dat je elektriciteitsrekening een stuk omlaag gaat. Bovendien is je huis het hele jaar door aangenamer. Geen vocht of geluidsoverlast van de straat, in de winter heb je geen last meer van tocht en koude en tijdens zomerse dagen waarbij het kwik flink omhoog gaat, houdt het je woning lekker koel!

 

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
spouwmuur isoleren nadelen
Spouwmuurisolatie nadelen
spouwmuurisolatie problemen
6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
spouwmuurisolatie glaswol
Glaswol spouwmuurisolatie: voordelen & prijzen
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden