Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

Premies ramen en deuren 2023

Laatste update: 14 december 2022 Voor het plaatsen of vervangen van ramen, deuren en beglazing kan je verschillende premies aanvragen. Meer info over de beschikbare premies en de bijhorende premiebedragen en voorwaarden vind je hier.

 

Werk samen met erkende aannemers voor je premie

Wil je aanspraak maken op alle mogelijke premies of subsidies, dan is het belangrijk om samen te werken met een erkend aannemer. Vrijblijvende offertes en advies van specialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

 

Overzicht beschikbare premies ramen en deuren:

PremiePremiebedrag
Mijn VerbouwPremie35 - 50 % van goedgekeurde facturen
Totaalrenovatiebonus van Fluvius€ 625 tot 4.750
EPC-labelpremieMax. € 5.000
Huur- en isolatiepremie beglazing
(voor slecht geïsoleerde huurwoningen)
€ 20 per m² en € 200 per dossier
BurenpremieBENOvatiecoach: € 400 per woning
of wooneenheid / Deelnemers: Fluvius-premie
van de uitgevoerde maatregelen

1. Mijn VerbouwPremie

De nieuwe Mijn VerbouwPremie bundelt de oude renovatiepremie en de Fluvius energiepremies. Wil je dus profiteren van subsidie voor hoogrendementsglas, buitenschrijnwerk, …? Dan vraag je deze nieuwe premie aan. Hieronder bespreken we de voorwaarden, premiebedragen en hoe je een aanvraag indient.

 

LET OP: nieuwe inkomensgrenzen voor Mijn VerbouwPremie

Sinds 2023 gelden er nieuwe inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie.Dit betekent dat je dan mogelijk binnen een andere inkomenscategorie valt en je maximale premiebedrag hoger is. Neem dan contact op met een specialist.

 

Voorwaarden Mijn VerbouwPremie

In principe kan elke eigenaar en investeerder in woon en niet-woongebouwen in aanmerking komen voor een premie voor hoogrendementsglas, zolang het glas is geplaatst in een ruimte die direct of indirect wordt verwarmd. Echter zijn er nog behoorlijk wat randvoorwaarden om rekening mee te houden. Een overzicht van de belangrijke aandachtspunten:

 • Het gebouw: het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de premie voor hoogrendementsglas. Een gebouw dat gesloopt en opnieuw gebouwd wordt, komt niet in aanmerking.
 • Laagste en middelste inkomenscategorie: eigenaren die binnen de laagste en middelste inkomenscategorie vallen of verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kunnen de premie ook aanvragen voor overige werkzaamheden. Aanvullend aan hoogrendementsglas gaat het dan mogelijk om borstweringen/balustrades, lichtkoepels en dakramen, …
 • De factuur: het totale factuurbedrag moet minimaal € 1.000 (excl. btw) bedragen om in aanmerking te komen voor een premie. Deze premie is nooit hoger dan 50% van het factuurbedrag. De ingeleverde facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn.
 • Isolatiewaarde hoogrendementsglas: wil je een premie voor hoogrendementsglas voor ramen en deuren, dan mag de Ug-waarde van het geplaatste glas maximaal 1,0 W/m²K bedragen. Voor nieuwe volle buitendeuren geldt daarentegen een U-waarde van 2,0 W/m²K.
 • Uitvoerder: de werken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Ontvang vrijblijvend voorstellen via onze gratis offerteservice.

LET OP: dit is slechts een opsomming van de belangrijkste voorwaarden. Je vakman informeert je graag verder over deze nieuwe Mijn VerbouwPremie.

 

Premiebedragen

Doorgaans bedraagt de premie voor ramen en deuren 35 – 50% van de totale factuur. De precieze premie die je ontvangt, is afhankelijk van de aard van het gebouw en de aanvrager. Hieronder een kort overzicht:

Type gebouwAanvragerMaximale premiebedrag
Woning of appartementLaagste inkomenscategorie
of verhuurder aan SVK
max. 50% van factuur
/ € 5.500
-Middelste inkomenscategoriemax. 35% van factuur
/ € 3.850
-Beschermde afnemer uit
middelste inkomenscategorie
max. 50% van factuur
/ € 5.500
-Hoogste inkomenscategorie
of investeerder
max. 40% van factuur
/ € 16 per m²
-Beschermde afnemer uit
hoogste inkomenscategorie
max. 35% van factuur
/ € 3.850
Niet-woongebouwmax. 40% van factuur
/ € 16 per m²

LET OP: heb je uitsluitend nachttarief en vraag je de premie aan voor hoogrendementsglas en aanvullende werkzaamheden? Dan is de premie verhoogd met € 8 per m², tot maximaal 50% van het factuurbedrag, onafhankelijk van de inkomenscategorie waar je toe behoort. De beglazing moet dateren van ten vroegste 1 januari 2021.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

De Mijn VerbouwPremie is online aan te vragen via het digitaal loket. Dat moet uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je de nodige documenten en kan je helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van professionele plaatsers via de offertepagina.

 

Gemeentelijke premies hoogrendementsglas

Sommige gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van isolerende beglazing. Wil je dus graag nieuwe ramen plaatsen? Win dan ook zeker eens informatie in bij de gemeente. Misschien kan je hierdoor nog wat extra besparen op de aanschafkosten van jouw nieuwe ramen.

 

 


2. Totaalrenovatiebonus (BENO-pass) van Fluvius

Combineer je de plaatsing van nieuwe beglazing met 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een Totaalrenovatiebonus. Hoe werkt het? Als je, binnen een periode van 5 jaar en mits je aan de voorwaarden voldoet, minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met de installatie van ventilatie), dan krijg je bovenop deze premies nog een bonus.

Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je minstens 3 van onderstaande premies aanvragen en krijgen:

 • Premie van de netbeheerder voor dak- of zoldervloerisolatie.
 • Premie van de netbeheerder voor buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie.
 • Premie van de netbeheerder voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond.
 • Premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing.
 • Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler.
 • Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp.
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem: ondanks dat er geen specifieke premie voor is komt deze maatregel wel in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen:

 • Voor 3 investeringen: € 1.250 voor eengezinswoningen / € 625 voor appartementen
 • Voor 4 investeringen: € 1.750 voor eengezinswoningen / € 875 voor appartementen
 • Voor 5 investeringen: € 2.750 voor eengezinswoningen / € 1.375 voor appartementen
 • Voor 6 investeringen: € 3.750 voor eengezinswoningen / € 1.875 voor appartementen
 • Voor 7 investeringen: € 4.750 voor eengezinswoningen / € 2.375 voor appartementen

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de EPC-labelpremie en de BENO-pass. Lees hier meer over de EPC-labelpremie.

 

Voorwaarden Totaalrenovatiebonus

 • Voor wie + welke gebouwen: het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw dat voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus krijgen?

De toekenning van de Totaalrenovatiebonus gebeurt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen werden uitgevoerd die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus, zal Fluvius je contacteren. Let op, de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020.

LET OP: je komt enkel in aanmerking als de werken uitgevoerd werden door een aannemer. Deze kan je adviseren op maat van jouw project én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken die aan alle voorwaarden voldoet. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen.

 

premies ramen


3. EPC-labelpremie bij energierenovatie

Beschik je over een woning met een ondermaatse energieprestatie? Dan kan je een mooie subsidie ontvangen voor werken (met een eindfactuur vanaf 2021) die de energieprestatie van je woning aanzienlijk verbeteren. Het plaatsen van nieuw binnen- en buitenschrijnwerk met isolerende beglazing is daar een onderdeel van.

 

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

Het bedrag van de premie wordt berekend aan de hand van je huidige EPC-score en het EPC-label waarnaar je streeft met de werkzaamheden. Een overzicht:

Huidige EPC-scoreStreefdoel EPC-scoreMaximaal bedrag
Woning met EPC-label E of FLabel A€ 5.000
Label B€ 3.750
Label C€ 2.500
Wooneenheid met EPC-label D, E of FLabel A€ 3.750
Label B€ 2.500

LET OP: voor beschermde afnemers gelden er andere bedragen. Wens je hierover graag meer informatie? Vraag dan vrijblijvend advies aan een vakman. Start hier je aanvraag.

 

Voorwaarden EPC-labelpremie

Aan welke voorwaarden moet je renovatieproject beantwoorden om aanspraak te kunnen maken op de EPC-labelpremie?

 • Je bent eigenaar van de woning of het appartement (de wooneenheid)
 • De huidige EPC-score is ondermaats. Voor woningen is dit label E of F, voor appartementen gaat het over label D, E of F. Een energieprestatiecertificaat dat niet ouder is dan 2019 moet dit aantonen.
 • Je krijgt 5 jaar de tijd om de energieprestatie van je woning aanzienlijk te verbeteren met renovatiewerken, bv. het plaatsen van dakisolatie, hoogrendementsglas, nieuw buitenschrijnwerk,… Het resultaat van die werken en hun positieve invloed op je energieprestatie, moet je nadien kunnen aantonen met een nieuwe EPC-verslag dat maximaal 12 maanden oud is op het moment van de premie-aanvraag.
 • De EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe de EPC-labelpremie aanvragen?

De aanvraagprocedure verloopt in 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie premie: je kan je online registreren voor de premie bij Fluvius. Daarvoor moet je beschikken over een EPC-verslag waarin het slechte energielabel van je woning vermeld wordt.
 • STAP 2 = uitbetaling premie: na de activatie heb je tot 5 jaar de tijd om de nodige werken uit te voeren Nadien laat je een nieuwe EPC-verslag opstellen als bewijs dat je woning nu beschikt over een betere EPC-score. Dit verslag mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je de definitieve premie-aanvraag doet.

LET OP: de EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus, maar wel met de energiepremies van Fluvius per maatregel (bv. voor hoogrendementsglas). Wens je graag vrijblijvend advies om je woning energiezuiniger te maken met behulp van je schrijnwerk en hoogrendementsglas? Vind een erkende vakman actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Geniet van de Rentesubsidie!

Kocht je in 2021 een woning of appartement met een ondermaatse EPC-score? En wil je deze binnen de 5 jaar aanzienlijk verbeteren? Dan kan je een beroep doen op het Renteloze Renovatiekrediet. De interesten van je lening worden in dit geval door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) terugbetaald. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is.

BELANGRIJK: de Rentesubsidie kan je aansluitend bij het hypothecair krediet aangaan bij jouw kredietinstelling. Hierdoor kan je tot wel € 60.000 extra renteloos lenen. Interesse? Informeer er dan naar bij jouw bank.

 


4. Sociale beglazingsprojecten voor huurwoningen

Voor huurwoningen bewoond door prioritaire groepen zijn er extra hoge premies voor sociale beglazingsprojecten. Bij zo’n projecten begeleidt een projectpromotor de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken. Let wel, het gaat hier louter om het plaatsen van hoogrendementsbeglazing.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor de projectpromotor bedraagt de premie € 85 per m², aangevuld met € 200 per dossier. Wanneer de premie voor de projectpromotor niet voldoende is om de kosten van het beglazingsproject te dekken, dan krijgt de eigenaar een factuur met het restsaldo.

 

Hoe kan ik de huur- en isolatiepremie aanvragen?

Bij interesse kan je als huurder of verhuurder contact opnemen met een projectpromotor in de buurt. Na een gesprek en goedkeuring van de verhuurder en huurder worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de werken en financiering. Ofwel voert de projectpromotor de werken zelf uit. Hij moet dan over een erkenning beschikking om de werken te mogen uitvoeren. Ofwel schakelt de projectpromotor een erkend aannemer in.

 


5. Burenpremie

Wil je jouw woning energiezuinig maken, dan kan je samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject. Zo’n project wordt geleid door een projectbegeleider (BENOvatiecoach) en houdt het uitwerken van minstens 1 energiebesparende maatregel in, bijvoorbeeld de plaatsing van nieuwe hoogrendementsbeglazing. Hierbij moet je voldoen aan de voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie.

 

Hoeveel bedraagt de Burenpremie?

Het is de projectbegeleider die de burenpremie van € 400 per woning of wooneenheid krijgt. In appartementsgebouwen daalt de premie vanaf de zesde wooneenheid naar € 100 per wooneenheid.

Als deelnemer krijg je geen burenpremie. Je hebt wel recht op de Mijn VerbouwPremie en eventueel een Totaalrenovatiebonus. De projectbegeleider helpt je bij het aanvragen van deze vergoedingen.

 

Hoe kan ik de Burenpremie aanvragen?

Je kan je als deelnemer inschrijven op de website van Fluvius. Zodra 10 of meer deelnemers uit dezelfde buurt inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangesteld.

 


FAQ over premies ramen & deuren 2023

Resten er na het lezen van dit artikel nog vragen over de verschillende premies voor ramen en deuren in 2023? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze ervaren schrijnwerkers via het onderstaande formulier. Ondertussen vind je hieronder nog antwoorden terug op enkele veelgestelde vragen:  • Zijn nieuwe ramen en deuren ook interessant zonder subsidie?
   Ja! De nadelen van verouderd schrijnwerk zijn duidelijk: niet alleen heeft dit een invloed op de uitstraling van je woning, maar verouderde ramen en deuren verhogen ook de kans op koudebruggen, condensvorming, … Investeer je in hoogrendementsglas en isolerende raam- en deurkozijnen? Dan verbetert je wooncomfort aanzienlijk en bespaar je op je energiefactuur. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een professioneel schrijnwerker actief in jouw buurt. Start hier je aanvraag.


  • Waar kan ik meer informatie vinden over de beschreven premies?
   Uitgebreide info over de voorwaarden, aanvraagprocedures en uitbetaling van de bovenstaande premies, vind je terug op de website van de Vlaamse Overheid. Neig je te verdwalen je in de uitgebreide informatie over al deze premies? Aarzel dan niet om meer info en advies te vragen aan je schrijnwerker. Die is doorgaans heel goed op de hoogte van alle voorwaarden.


  • Waarom laat ik de werken beter uitvoeren door een schrijnwerker?

   Wil je graag genieten van een premie? Dan is samenwerken met een professional een vereiste. Bij de premie-aanvraag moet je namelijk een dossier indienen waarin de offertes e.d. zijn opgenomen. Een ervaren schrijnwerker staat bovendien garant voor een professionele aanpak op maat van jouw wensen. Zo luistert hij aandachtig naar jouw ideeën en integreert deze dan ook in zijn projectontwerp. Daarnaast gebruikt hij enkel kwalitatieve materialen en plaatst hij de beglazing, ramen en deuren volgens de regels van de kunst.

   In contact komen met een schrijnwerker? Vul dan ons gratis contactformulier in en laat je adviseren door professionals actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
steellook ramen in zwart
Steellook ramen
no image set
Smeedijzeren ramen: info, prijzen & realisaties
no image set
Aluminium voordeur
voordeur prijs per materiaal
Voordeur prijs: overzicht per materiaal
hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas: Kostprijs, soorten & voordelen
houten voordeuren
Houten voordeur
enkel glas vervangen
Glas vervangen raam
deur pvc
PVC deuren: uitvoeringen, voor- en nadelen & prijs