Bouwplannen? Wij helpen jou.

Premies ramen en deuren 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Voor het plaatsen of vervangen van ramen, deuren en beglazing kan je verschillende premies aanvragen. Meer info over de beschikbare premies en de bijhorende premiebedragen en voorwaarden vind je hier.

Snel naar: premies van de netbeheerder – Overkoepelende renovatiepremie – gemeentelijke premies

 

Tip: Werk samen met erkende aannemers voor je premie

Wil je aanspraak maken op alle mogelijke premies of subsidies, dan is het belangrijk om samen te werken met een erkend aannemer. Vrijblijvende offertes en advies van specialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

1. Premies van de netbeheerder

Investeer je in de plaatsing van nieuwe beglazing in een bestaande woning of appartement, dan kom je in aanmerking voor deze premies van de netbeheerder.

 

A. Premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas in een bestaande woning of appartement kan je in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder Fluvius, de fusie tussen de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax.

De nieuwe hoogrendementsbeglazing moet een U-waarde hebben van 1,0 W/m²K. De premie bedraagt in 2020 € 8 per m². Voor beschermde afnemers bedraagt de premie € 56 per m² glasoppervlak, met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor aardgas en elektriciteit.

 

Voorwaarden

 • De premie geldt alleen voor woningen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Of voor woningen in het Vlaamse Gewest waarvoor de bouwaanvraag vóór deze datum werd ingediend maar pas erna werden aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • De premie geldt niet voor de volledige herbouw van woningen.
 • De netbeheerder moet de aanvraag uiterlijk 12 maanden na de datum op de eindfactuur ontvangen.
 • Je moet de werken laten uitvoeren door een aannemer.
 • Als je voldoet aan de eisen komen lichtkoepels en transparante kunststof platen ook in aanmerking voor een premie.
 • Op de afstandshouder tussen de glasbladen moet een markering aanwezig zijn waarmee je de energieprestatie van de beglazing kan vaststellen.

Let op! Om aanspraak te kunnen maken op deze premie van de netbeheerder moet je de beglazingswerken laten uitvoeren door een erkend aannemer. Via de offerteservice ontvang je gratis advies en prijzen op maat van gespecialiseerde aannemers. Zo kan je ook makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

B. Totaalrenovatiebonus

Combineer je de plaatsing van nieuwe beglazing met 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een Totaalrenovatiebonus.

Hoe werkt het?

Als je, binnen een periode van 5 jaar en mits je aan de voorwaarden voldoet, minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met de installatie van ventilatie), dan krijg je bovenop deze premies nog een bonus.

Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je minstens 3 van onderstaande premies aanvragen en krijgen:

 • Premie van de netbeheerder voor dak- of zoldervloerisolatie
 • Premie van de netbeheerder voor buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
 • Premie van de netbeheerder voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
 • Premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing
 • Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler
 • Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem: ondanks dat er geen specifieke premie voor is komt deze maatregel wel in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus.

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor een eengezinswoning bedraagt de bonus:

 • Voor 3 investeringen: € 1.250
 • Voor 4 investeringen: € 1.750
 • Voor 5 investeringen: € 2.750
 • Voor 6 investeringen: € 3.750
 • Voor 7 investeringen: € 4.750

 

Voorwaarden Totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw dat voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet of waarvan de bouwaanvraag ten laatste op 31 december 2005 werd aangevraagd.
 • De eindfactuur van de 1e investering heeft een datum vanaf 1 januari 2017.
 • De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.
 • De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.

 

premies ramen

 

C. Burenpremie

Wil je jouw woning energiezuinig maken, dan kan je samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject, geleid door een projectbegeleider. Zo’n project houdt het uitwerken van minstens 1 energiebesparende maatregel in, bijvoorbeeld de plaatsing van nieuwe beglazing.

Het is de projectbegeleider die de burenpremie van € 400 per woning of wooneenheid krijgt. In appartementsgebouwen daalt de premie vanaf de zesde wooneenheid naar € 100 per wooneenheid. De premie is ook beperkt tot max. € 5.000 voor het gebouw.

Als deelnemer krijg je geen burenpremie. Je hebt wel recht op de premies van de netbeheerder. De projectbegeleider helpt je bij het aanvragen van deze premies.

 

D. Sociale beglazingsprojecten voor huurwoningen

Voor huurwoningen bewoond door prioritaire groepen zijn er extra hoge premies voor sociale beglazingsprojecten. Bij zo’n projecten begeleidt een projectpromotor de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.

Voor de projectpromotor bedraagt de premie € 85 per m², aangevuld met € 200 per dossier. Wanneer de premie voor de projectpromotor niet voldoende is om de kosten van het beglazingsproject te dekken, dan krijgt de eigenaar een factuur met het restsaldo.

 

Tip: Laat de beglazingswerken uitvoeren door een erkende vakman. Deze kan de werken niet alleen correct uitvoeren. Een vakman kan je ook juist informeren over de premies waar je al dan niet aanspraak op kan maken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

2. Overkoepelende renovatiepremie

Laat je het buitenschrijnwerk gedeeltelijk of volledig vervangen, dan kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Het gaat dan om het plaatsen of vervangen van de ramen en buitendeuren inclusief beglazing. Bij deze werken komt ook de plaatsing van rolluiken en de afwerking langs de binnen- en buitenkant in aanmerking.

De beglazing moet vervangen worden door isolerend hoogrendementsglas met een Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K. Let op, want er zijn ook ventilatievoorwaarden gekoppeld aan deze vergoeding.

Het bedrag van de renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Je moet dan wel een minimum factuurbedrag van € 2.500 (excl. btw) kunnen voorleggen.

 

Voorwaarden

 • Je moet voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden.
 • Je mag zowel facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen van aangekochte materialen om de werken zelf uit te voeren indienen.
 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar op het moment dat je de premie aanvraagt.
 • De woning ligt in het Vlaams Gewest en is min. 30 jaar oud.
 • De eigenaar-bewoner moet zijn domicilie in de woning hebben.
 • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben

 

Wat met de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie?

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

3. Gemeentelijke premie ramen en deuren

Sommige gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Het premiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Bovendien biedt niet elke stad/gemeente zulke premies aan. Je raadpleegt dus best jouw lokale bestuur om te kijken of er premies beschikbaar zijn en of je ervoor in aanmerking komt.

 

→  Uitgebreide info over de voorwaarden, aanvraagprocedure en uitbetaling van bovenstaande premies vind je op de website van de Vlaamse overheid. Advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen in beglazingswerken kan via de offertepagina.

 
Ramen en deuren plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
vouwdeuren Vouwdeur: Voordelen, Eigenschappen & Prijs dubbel glas Dubbel glas: info & prijzen isolatiewaarden ramen Isolatiewaarden ramen houten voordeuren Houten voordeur deur pvc PVC deuren: uitvoeringen, voor- en nadelen & prijs smeedijzeren ramen Smeedijzeren ramen: info, prijzen & realisaties Houten ramen en deuren Houten ramen en deuren voordeur prijs per materiaal Voordeur prijs: overzicht per materiaal inbraakwerende deuren Inbraakwerende deuren kostprijs nieuwe ramen Kostprijs nieuwe ramen [2020 update]