Laatste update, 19 november 2018 – Ook in 2018 zijn er premies ramen en deuren aan te vragen. Voor het plaatsen van hoogrendementsglas kan je in aanmerking komen voor subsidies via verschillende kanalen. Meer info over de beschikbare premies vind je hier.

Ga snel naar: Premies netbeheerderRenovatiepremieVerbeteringspremieTotaalrenovatiebonusGemeentelijke premie

 

 

1. Premies ramen en deuren netbeheerder

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas kom je misschien wel in aanmerking voor een premie van de netbeheerder (Eandis of Infrax). Het bedrag van de vergoeding is afhankelijk van de datum op de eindfactuur. Ook de U-waarde van het glas is een belangrijke factor. Deze U-waarde vertelt hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelaten. Een lagere U-waarde betekent dus een betere energieprestatie.

Bij het plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing kan je je verwachten aan een premie van 10 euro per vierkante meter. De U-waarde van de nieuwe beglazing mag maximaal 1,1 W/m²K zijn.

 

Voorwaarden van de netbeheerder

  • De premie ramen en deuren geldt alleen voor woningen in het Vlaamse gewest (vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet of woningen in het Vlaamse Gewest waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die erna werden aangesloten).
  • De premie geldt niet voor de volledige herbouw van woningen.
  • Beglazing in nieuw aangebouwde deelconstructies komt ook in aanmerking, maar verandabeglazing niet.
  • Je moet de werken laten uitvoeren door een aannemer.
  • De netbeheerder moet de premieaanvraag uiterlijk 12 maanden na de datum op de eindfactuur ontvangen.
  • Lichtkoepels en transparante kunststof platen komen in sommige gevallen ook in aanmerking voor een premie, zolang je voldoet aan de eisen.
 • Er moet een markering zijn op de afstandshouder tussen de glasbladen. Hierop moet men de energieprestatie van de beglazing kunnen vaststellen.

In het aanvraagformulier van de netbeheerder kun je exact aflezen aan welke technische eisen de nieuwe beglazing moet voldoen.

Ben je van plan om nieuwe ramen en deuren te plaatsen? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig. Klik hier voor meer informatie.

 

premies ramen en deuren

 

2. Vlaamse renovatiepremie ramen en deuren

Je kan naast de premie van de netbeheerders ook in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie wanneer je het buitenschrijnwerk gedeeltelijk of volledig vervangt in een woning van minstens 30 jaar oud. Het gaat dan om het vervangen van de ramen en buitendeuren door isolerend hoogrendementsglas met een Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K. Wanneer je enkel de beglazing vernieuwt, kom je dus niet in aanmerking voor deze renovatiepremie. Let op, want er zijn ook ventilatievoorwaarden gekoppeld aan deze vergoeding.

Het bedrag van de renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Je moet dan wel een minimum factuurbedrag van €2500 (excl. btw) kunnen voorleggen.

Net zoals bij andere premies, zijn er ook aan de renovatiepremie voorwaarden verbonden. Of je recht hebt op de premie hangt onder meer af van de woning, jouw inkomen, de facturen en eventuele andere eigendommen.

 

 

3. Vlaamse verbeteringspremie

Bij verbeteringswerken aan het buitenschrijnwerk in een woning van minstens 25 jaar oud kom je ook in aanmerking voor een Vlaamse verbeteringspremie. Het gaat dan om het vernieuwen van bestaande ramen (het raamkader), buitendeuren en rolluiken als er gelijktijdig ook dubbele beglazing wordt aangebracht. Nieuwe rolluiken worden alleen gesubsidieerd als ook de ramen vervangen worden. De kosten voor de afwerking (binnen en buiten) komen ook in aanmerking.

Het bedrag van de verbeteringspremie bedraagt €1250. Het bedrag van de voorgelegde facturen moet dan wel minstens het dubbelde van de premie bedragen (incl. btw). Ook hier hebben de voorwaarden om aanspraak te maken op de verbeteringspremie te maken met jouw inkomen, de woning en de ingediende facturen.

 

 

4. Totaalrenovatiebonus

Combineer je het plaatsen van nieuwe beglazing met 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor een Totaalrenovatiebonus. Je maakt namelijk kans op deze bonus als je vanaf 2017 drie of meer energiebesparende maatregelen toepast, d.w.z. als je minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of 2 premies combineert met de installatie van ventilatie). Volgende maatregelen komen in aanmerking:

 • Premie van de netbeheerder voor dak- of zoldervloerisolatie
 • Premie van de netbeheerder voor buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
 • Premie van de netbeheerder voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
 • Premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing
 • Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler
 • Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem

De bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor een eengezinswoning bedraagt de totaalrenovatiebonus €1250 (voor 3 investeringen), 1750 euro (voor 4 investeringen), 2750 euro (voor 5 investeringen), 3750 euro (voor 5 investeringen), 3750 euro (voor 6 investeringen) en 4750 euro (voor 7 investeringen). 

 

Voorwaarden Totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw dat voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet of waarvan de bouwaanvraag ten laatste op 31 december 2005 werd aangevraagd.
 • De eindfactuur van de 1e investering heeft een datum vanaf 1 januari 2017.
 • De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.
 • De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een termijn van 5 jaar.

 

Om aanspraak te kunnen maken op een van bovenstaande premies is het wel noodzakelijk dat je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Zo kan je ook makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

Premie ramen en deuren

 

 

5. Gemeentelijke premie ramen en deuren

Je kan ook via de gemeente premies aanvragen. Voor de plaatsing van isolatieglas kom je in sommige gemeenten en provincies in aanmerking voor een subsidie. Daarnaast kan je in sommige gemeenten ook een premie ontvangen voor inbraakpreventie. Je raadpleegt best jouw lokale bestuur om te kijken of er vergoedingen beschikbaar zijn en wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Op deze pagina kan je per Vlaamse gemeente ontdekken welke mogelijkheden er zijn.

 

 

7. Andere premies

Sinds 2017 kunnen projectbegeleiders die per project minstens 10 woningen helpen energiezuinig te maken een burenpremie krijgen. Jij kan dan samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan zo’n collectief renovatieproject. Als deelnemer heb je geen recht op de burenpremie. De burenpremie voor de projectbegeleider bedraagt max. €400 per wooneenheid of woning.

Sinds 2017 zijn er voor bepaalde huurders en verhuurders ook sociale beglazingsprojecten voor huurwoningen. Een projectpromotor begeleidt dan de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken. Voor premieaanvragen krijgt de projectpromotor 85 euro per m², aangevuld met 200 euro per dossier. Wanneer de premie voor de projectpromotor niet voldoende is om de kosten van het beglazingsproject te dekken, dan krijgt de eigenaar een factuur met het restsaldo.

 

Op zoek naar een vakman voor de plaatsing van nieuwe ramen en deuren? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

 

Bron: Vlaanderen.be