Het kiezen van de juiste ramen kan best wel eens een moeilijke opgave zijn. Het aanbod aan profielen en glassoorten is groot en iedere materiaalsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Een van de zaken waar je op kunt letten is de isolatiewaarde (U-waarde) van de ramen. Deze is erg belangrijk want de isolatiewaarde bepaalt voor een groot deel hoeveel energie je uiteindelijk zult gaan besparen. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte raamprofielen en bijbehorende isolatiewaarden.

 

U-waarde ramen

Shutterstock

 Wat is de U-waarde?

De U-waarde, vroeger K-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal per vierkante meter doorlaat. De hoeveelheid warmte wordt uitgedrukt in de zogenaamde warmtedoorgangscoëfficiënt en wordt weergegeven als: W/m²K (aantal watt per m² bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin).

Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelaten en hoe beter het glas in combinatie met het raamprofiel isoleert.

 

Isolatiewaarde van houten ramen

Houten raamprofielen hebben een lage U-waarde van 0,8 – 0.63  W/m²K.  De mate van isolatie wordt voornamelijk bepaald door de soort hout en de dikte van de raamprofielen. Door de zeer lage U-waarde zijn houten ramen uitermate geschikt voor gebruik in passief huizen.

Voordelen van houten ramen:
•    Hout is relatief eenvoudig te bewerken.
•    Houten raamprofielen zijn makkelijk te luchtdicht te maken.
•    Natuurlijke warme uitstraling.
•    Goede akoestische isolatie.
•    Hernieuwbare grondstof.

 

Isolatiewaarde van PVC ramen

Isolatiewaarden ramen

Shutterstock

Pvc ramen hebben een U-waarde van 1.2 – 0.78 W/m²K. De isolatiewaarde van kunststof profielen is voornamelijk afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel. Het is namelijk de stilstaande lucht in de profielen die goed isoleert. Hoe meer luchtkamers, des te beter isoleert het profiel. Verder zijn ook de gebruikte afdichtingsmaterialen van invloed op de isolatiewaarde en de afstandhouders waarmee de glasbladen van elkaar gescheiden worden.

Voordelen van pvc ramen
•    Kwaliteit van pvc ramen wordt door innovaties steeds beter (lagere U-waarders).
•    Geschikt voor gebruik in passiefhuis.
•    Haast geen onderhoud nodig.
•    Zeer lange levensduur.

 

Isolatiewaarde van stalen ramen

Stalen ramen hebben doorgaans een u-waarde die ligt tussen 2.6 en 1.9 W/m²K. Een U-waarde van 1.2 is in uitzonderlijke gevallen mogelijk door gebruik te maken van thermische profielen en tripple glas. De profielen zijn gemaakt van roestvrij staal (inox) en zijn meestal voor 100% recycleerbaar.

Voordelen van stalen ramen
• Lange levensduur.
• Geen onderhoud nodig.
• Sterk, roestvrij, moderne constructies mogelijk.

 

Isolatiewaarde van aluminium ramen

isolatiewaarden aluminium ramen

Shutterstock

Aluminium raamprofielen hebben een U-waarde van 1.5- 0.8 W/m²K. De meeste ramen die voorzien zijn van dubbel glas hebben een U-waarde van 1.5. Met driedubbele beglazing (tripple glas +++) zijn waardes tot 0.8 W/m²K mogelijk. Het aantal luchtkamers in het profiel en de wijze waarop kamers gescheiden zijn, bepaalt de isolatiewaarde.

Voordelen van aluminium profielen
• Duurzaam materiaal, roest niet, gaat zeer lang mee.
• Geen onderhoud nodig.
• Recycleerbaar.
• Aluminium is sterk, hierdoor zijn stijlvolle slanke raamprofielen mogelijk.

 

Overzicht isolatiewaarden ramen (lager is beter)

Soort raamprofiel
U-waarde  W/m²K
Hout
0.8 – 0.63 W/m²K
PVC
1.2 – 0.78 W/m²K

Aluminium
1.5 – 0.8 W/m²K

Staal
2.6 – 1.9 W/m²K

 

 

Vergelijk verschillende raamwinkels!

Wanneer we isolatiewaarden van ramen gaan vergelijken moeten we niet enkel kijken tussen de verschillende afwerkingsmaterialen. Ook onderling is er heel wat verschil tussen de profielen. Wanneer je prijzen en offertes gaat vergelijken doe je er dan ook goed aan niet alleen de prijs maar ook de isolatiewaarde in rekening te brengen. Voor vrijblijvende offertes kan u ook gebruikmaken van onze online offerteservice. Deze dienst wordt u gratis aangeboden en heeft recht op maximaal 3 offertes op maat. Meer informatie vind je hier.

 

Isolerende ramen prijs aanvragen

Shutterstock

 

 

Tags: