Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Bouwplannen? Wij helpen jou.

6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie plaatsen is de ideale manier om je woning te isoleren. Zo geniet je van een lagere energiefactuur en hoger warmtecomfort in huis. Om optimaal te genieten van alle voordelen en spouwmuurisolatie problemen te voorkomen, is het belangrijk dat de isolatie goed wordt aangebracht. Ontdek een overzicht van de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je ze kan voorkomen.

 

 Wat zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

Je spouwmuur isoleren is één van de belangrijkste stappen die je kan nemen om je energieverbruik te verminderen. Er zijn echter 6 veelvoorkomende fouten die je beter vermijdt bij spouwmuurisolatie:

FOUT 1: Geen vooronderzoek laten uitvoeren
FOUT 2: spouwmuurisolatie plaatsen bij een ongeschikte gevel
FOUT 3: Vervuilde spouwmuur isoleren
FOUT 4: Spouwmuur isoleren met fout isolatiemateriaal
FOUT 5: Spouwmuurisolatie niet laten aansluiten
FOUT 6: Onvoldoende ventileren na spouwmuurisolatie
CONCLUSIE: hoe fouten en spouwmuurisolatie problemen voorkomen?

Lees verder ook nog:
Prijs spouwmuurisolatie
Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie
Ontvang vrijblijvend offertes

 

1. Geen vooronderzoek laten uitvoeren

Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het achterwege laten van een grondig vooronderzoek door een isolatie expert. Bij zo’n onderzoek controleert de isolatiespecialist of je woning wel een spouw heeft, kijkt hij naar de ligging van je woning, het type gevel en de staat van je gevel, de dikte van de voegen, de dikte en de staat van de spouw, … Deze inspectie doet hij met behulp van een endoscopisch onderzoek.

 

Hoe voorkomen? Vooronderzoek van de spouw laten uitvoeren

Om te vermijden dat je de spouw laat isoleren terwijl deze niet geschikt is, laat je dus best eerst een vooronderzoek van de spouw uitvoeren door een isolatiespecialist. O.b.v. het vooronderzoek bepaalt deze of spouwmuurisolatie wel mogelijk is, hoeveel de werken ongeveer zullen kosten, welk isolatiemateriaal het meest geschikt is, of er voorbereidende werken nodig zijn (bv. cementsluiers verwijderen in de spouw), … 

Vooronderzoek van de spouw laten uitvoeren? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van vakmannen gespecialiseerd in spouwmuurisolatie via onze offerteservice.

 

2. Spouwmuurisolatie plaatsen bij een ongeschikte gevel

Om spouwisolatie te plaatsen, moet de gevel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

De gevel moet in goede staat zijn

De staat van de gevel is iets wat een isolatiespecialist beoordeelt tijdens het vooronderzoek. Wil je spouwmuurisolatie plaatsen, dan mag de gevel geen schade, barsten of scheuren vertonen. Anders is de gevel onvoldoende beschermd en kunnen vocht en wind via de beschadiging naar de spouw trekken. Daar kunnen ze de spouwmuurisolatie belasten, met vochtproblemen en verlies aan isolatievermogen als gevolg.

Verder moet de gevel stevig genoeg zijn. Er moeten m.a.w. voldoende spouwankers aanwezig zijn in goede staat.

 

De gevel moet vorstbestendig en dampopen zijn

  • Vorstbestendig: heb je een niet-geïsoleerde spouw? Dan wordt de gevel van binnenuit opgewarmd en zo beschermd tegen vorst. Door spouwisolatie verdwijnt deze warmte en dus ook de bescherming tegen vorst. Sommige gevelmaterialen (bv. zavelmortel) zijn erg vorstgevoelig. Het vocht in het materiaal kan bij vorst bevriezen en uitzetten, wat schade aan de gevel kan toebrengen.
  • Dampopen: ook bij dampdichte gevelbekleding (bv. gevel met dampdichte verf, geglazuurde gevelstenen, verblendstenen, strengpers stenen) is er risico op vorstschade en andere problemen na spouwmuurisolatie. Dat komt omdat het vocht in een dampdichte gevel geen kant op kan. De gevel kan daardoor niet snel en goed uitdrogen, waardoor vochtproblemen en vochtschade kunnen ontstaan. Bij vriestemperaturen kan het vocht in de muren bevriezen en uitzetten, met schade aan de gevel als gevolg.

 

Hoe voorkomen? Gevel herstellen + impregneren

  • Is je gevel in slechte staat? Dan zal je deze eerst moeten herstellen voordat je de spouwmuur kan laten isoleren.
  • Is je gevel vorstgevoelig of dampdicht? Je gevel impregneren kan een oplossing bieden. Daarbij wordt een transparante vuil- en waterafstotende vloeistof op de gevel aangebracht. Hierna is je gevel beschermd tegen vuil, erosie en verkleuring, neemt de gevel niet langer vocht op en blijft hij ademen. De gevel impregneren kan pas als deze schoon en vrij is van schade. Is dat niet het geval, dan moet je de gevel eerst laten reinigen of herstellen.

TIP: een isolatiespecialist controleert tijdens het vooronderzoek of jouw gevel geschikt is voor spouwmuurisolatie en of voorbereidende werken (bv. schade herstellen) nodig zijn. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 

3. Vervuilde spouwmuur isoleren

Ook een vervuilde spouwmuur (cementbaarden, steenbrokken, …) kan leiden tot spouwmuurisolatie problemen. Laat je een vervuilde spouwmuur isoleren? Dan zal het isolatiemateriaal door het vuil niet gelijk over de spouw verdeeld worden. Wanneer het vuil een verbinding vormt tussen de buiten- en binnenmuur, ontstaat een koudebrug die de kou van buiten naar binnen transporteert. De gevolgen? Een verminderde isolatiewaarde en een verhoogd risico op vochtproblemen.

 

Hoe voorkomen? Spouwmuur vervuiling verwijderen

Is je spouwmuur vervuild? Dan zal je deze vervuiling eerst moeten verwijderen om problemen na  spouwmuurisolatie te voorkomen. Of dit mogelijk is, hangt af van het type vervuiling:

  • Cementresten of steenbrokken: de isolatiespecialist kan deze vervuiling gemakkelijk verwijderen, waarna de spouw zonder problemen geïsoleerd kan worden.
  • Cementbaarden: dit type vervuiling, dat ontstaat door overmatig of slordig cementgebruik, vormt een groter probleem. Gaat het om slechts enkele cementbaarden? Dan kan je die nog laten verwijderen. Zijn er veel cementbaarden, dan is dit onbegonnen werk.

Het vooronderzoek is belangrijk om vast te stellen of er spouwmuur vervuiling aanwezig is en of die vervuiling verwijderd kan worden. Vraag hier een vooronderzoek aan.

 

fouten spouwmuurisolatie

 

4. Spouwmuur isoleren met fout isolatiemateriaal

Voor een goede isolatie is het belangrijk dat het juiste isolatiemateriaal gebruikt wordt voor jouw spouwmuur. Volgende aspecten bepalen mee welk isolatiemateriaal het meest geschikt is:

  • Dikte van de spouwmuur: in een smalle spouw kan je minder isolatiemateriaal aanbrengen. Je gebruikt in dat geval best isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Laag isolerend materiaal zal niet veel effect hebben.
  • Windligging van de woning: muren die veel wind vangen, voelen kouder aan en hebben meer of hoog isolerend isolatiemateriaal nodig.
  • Grootte van de voegen: in smalle voegen kan je niet zomaar elk isolatiemateriaal inblazen.
  • Doel van de isolatie: wil je dat de spouwisolatie niet alleen thermisch isoleert, maar ook geluiddempend werkt? Dan moet je op zoek naar een materiaal dat zowel thermisch als akoestisch uitstekend isoleert. Glaswol is hiervoor erg geschikt.

 

Soorten spouwmuurisolatie

Voor elke situatie zijn er 1 of meerdere isolatiematerialen geschikt. Mogelijke isolatiematerialen zijn:

  • EPS-parels: dit zijn kleine isomobolletjes die in de spouwmuur geblazen worden. EPS-parels zijn zeer goed bestand tegen vocht maar zijn minder geschikt als geluidsisolatie.
  • Glaswol: dit isolatiemateriaal is vochtbestendig, brandveilig en isoleert ook akoestisch het best. Glaswol is ook één van de goedkoopste materialen voor spouwmuurisolatie.
  • PUR spuitisolatie: deze spuitisolatie wordt in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Zo dicht het naadloos alle hoeken. PUR spuitisolatie wordt aangeraden bij een smalle of vervuilde spouwmuur. Het is minder geschikt als geluidsisolatie.

 

Hoe voorkomen? Laat je adviseren door een spouwmuurisolatie aannemer

Een isolatiespecialist heeft de nodige kennis en ervaring om te bepalen welk isolatiemateriaal het beste is om jouw spouwmuur te isoleren. Hij houdt niet alleen rekening met de breedte van de spouwmuur, de isolatiewaarde van het materiaal, de grootte van de voegen, … maar luistert ook naar jouw wensen. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

5. Spouwmuurisolatie niet laten aansluiten

Meestal wordt spouwmuurisolatie in een bestaande spouw gespoten of geblazen. Dat gebeurt via gaatjes die in het voegwerk geboord worden. Het is belangrijk dat de afstand tussen de gaten niet te groot is. Anders bestaat het risico dat het isolatiemateriaal niet over de gehele spouw verspreidt wordt waardoor de isolatie niet aansluit.

Daar loopt het echter vaak mis. Om tijd te winnen worden er vaak minder gaten geboord dan nodig. Het gevolg? De spouw is niet volledig gevuld met isolatiemateriaal waardoor sommige delen een te lage isolatiewaarde hebben. De spouwmuurisolatie werkt daardoor niet optimaal, wat je merkt aan het warmtecomfort en je energiefactuur.

 

Hoe voorkomen? Voldoende gaten boren in het voegwerk

Om te voorkomen dat de spouwmuurisolatie niet mooi over de spouw verspreidt, is het belangrijk om voldoende gaten te boren in het voegwerk en ervoor te zorgen dat de afstand tussen de gaten niet te groot is. Doe daarom altijd een beroep op een ervaren isolatiespecialist met bewezen expertise in spouwmuurisolatie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

6. Onvoldoende ventileren na spouwmuurisolatie

Problemen na spouwmuurisolatie worden meestal veroorzaakt door een gebrek aan goede ventilatie. Bij het aanbrengen van om het even welk type isolatie schuilt er namelijk een addertje onder het gras. Waar vocht vóór het isoleren nog op een natuurlijke manier de woning kon verlaten, kan het nu door de isolatie geen kant meer op. De mogelijke gevolgen? Muffe geurtjes, ongedierte, condensvorming, vocht- en schimmelplekken of ernstigere vochtproblemen na spouwmuurisolatie.

 

Hoe voorkomen? Woning voldoende ventileren

De enige manier om het vocht een uitweg te bieden, is via ventilatie. Enkel verluchten door de ramen en deuren regelmatig open te zetten is vaak niet voldoende. Je kiest beter voor een volwaardig ventilatiesysteem:

  • Ventilatiesysteem A: dit systeem werkt op basis van natuurlijke luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer. Zo’n ventilatiesysteem is echter gedateerd en wordt niet meer aangeraden.
  • Ventilatiesysteem B: hier is er sprake van een mechanische luchttoevoer met een ventilator, waardoor ook moeilijk bereikbare kamers verlucht worden. De luchtafvoer gebeurt op een natuurlijke manier.
  • Ventilatiesysteem C(+): dit systeem werkt op basis van een natuurlijke luchttoevoer, bv. via roosters, en een mechanische luchtafvoer via een ventilator. Dit systeem wordt, samen met ventilatiesysteem D, het vaakst gekozen bij nieuwbouwwoningen en grondige renovaties.
  • Ventilatiesysteem D: hier wordt ook wel gesproken over balansventilatie. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht gebeurt mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. Een ventilatiesysteem D is dan ook de beste keuze.

Interesse in een ventilatiesysteem? Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat van jouw wensen en mogelijkheden via onze offerteservice.

 

CONCLUSIE: Hoe fouten en spouwmuurisolatie problemen voorkomen?

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie kan je vermijden door een erkende isolatiespecialist in te schakelen. Een erkende vakman weet precies waarmee hij rekening moet houden en heeft voldoende kennis en ervaring om de isolatiewerken correct uitvoeren. Zo ben jij verzekerd van een optimale werking van de spouwmuurisolatie en kwaliteit op lange termijn.

Spouwmuurisolatie aannemer inschakelen? Via onze gratis offerteservice kom je in contact met 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw regio. Start jouw aanvraag hier.

 

Lees onder de foto meer over de spouwmuurisolatie prijs en de voor- en nadelen van spouwisolatie.

fouten bij spouwmuurisolatie

 

Prijs spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten). Belangrijke factoren die de spouwmuurisolatie prijs beïnvloeden zijn o.a. het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatie. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie en hun prijs:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs/m² (excl. btw)
EPS-parels€ 20 - 25
Glaswol€ 15 - 20
PUR spuitisolatie€ 25 - 30

Een exacte prijs ontvangen voor spouwmuurisolatie? Een isolatiespecialist komt graag bij je langs voor een vooronderzoek en bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Start hier jouw aanvraag.

 

Druk de prijs voor spouwmuurisolatie met de isolatiepremie

Spouwmuurisolatie is één van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om je energieverbruik te drukken. Je maakt hiervoor dan ook aanspraak op de Mijn VerbrouwPremie. Om deze premie te krijgen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je woning is minstens 15 jaar oud.
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.
  • De spouw heeft een minimale breedte van 5 cm.
  • Het isolatiemateriaal heeft een lambdawaarde van maximum 0,065 W/m.K.

Meer informatie over de isolatiepremie? Daarvoor kan je steeds terecht bij jouw isolatiespecialist. Hij bezorgt jou ook de nodige documenten voor de premieaanvraag. Vind een expert in jouw buurt.

 

Voordelen en nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie biedt heel wat voordelen, waaronder:

  • Lagere energiefactuur: dankzij spouwmuurisolatie hoef je minder te stoken om de temperatuur in je woning constant te houden. Dit laat zich al snel zien op je energiefactuur.
  • Hoger wooncomfort: spouwmuurisolatie zorgt voor een constantere binnentemperatuur. De temperatuur in huis zal dus minder snel zakken wanneer de verwarming even uit staat.
  • Betere geluidsisolatie: afhankelijk van het isolatiemateriaal zorgt spouwmuurisolatie ook voor een hoger akoestisch comfort. Je zal in je woning minder snel hinder ondervinden van omgevingsgeluiden.

 

In principe heeft spouwmuurisolatie geen echte nadelen, zolang het goed is uitgevoerd, je goed ventileert en je de 6 grootste fouten vermijdt die in dit artikel besproken worden. Toch hou je best ook nog rekening met onderstaande aandachtspunten wanneer je je spouwmuur wil laten isoleren:

  • Spouw moet een minimale breedte hebben: de spouw moet minimaal 5 cm breed zijn voor spouwmuurisolatie. Is je spouw smaller? Dan kan je ervoor kiezen om deze te laten isoleren met een materiaal met een hoge isolatiewaarde. Hou er wel rekening mee dat je in dit geval geen aanspraak maakt op een isolatiepremie.
  • Niet mogelijk als de spouw erg vervuild is: wanneer je een erg vervuilde spouw isoleert, loop je het risico dat de isolatie niet mooi aansluit. Zo kunnen er koudebruggen ontstaan die de warmte naar buiten leiden. Heb je een vervuilde spouw en wil je toch isoleren? Dan kies je beter voor een alternatieve isolatiemethode, zoals de buitenmuur isoleren.
  • Gevel impregneren bij sommige gevelbekledingen: heb je een dampdichte of vorstgevoelige gevel? Dan zal je die eerst moeten laten impregneren voor je de spouwmuur kan laten isoleren. Doe je dit niet, dan kan je last krijgen van vochtproblemen na spouwmuurisolatie. Dit geldt ook voor gevels die onderhevig zijn aan slagregen.

TIP: op basis van een grondige analyse van je gevel wijst een isolatiespecialist je op de mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie en hoe je eventuele problemen na spouwmuurisolatie kan voorkomen. Vraag vrijblijvend een analyse aan via onze offertepagina.

 
Spouwmuur isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Lees ook
inspuiten spouwmuurisolatie
Spouwmuur na isoleren: Voordelen en nadelen
spouwmuren opvullen boorgaatjes
Spouwmuren opvullen: 5 vragen & antwoorden
spouwmuurisolatie kostprijs
Kostprijs spouwmuurisolatie
eps spouwmuurisolatie
EPS spouwmuurisolatie
spouwmuur isoleren of niet
Spouwmuur isoleren of niet?
spouwmuurisolatie vochtbestrijding
Spouwmuurisolatie: 8 tips om vocht te voorkomen
spouwmuur isoleren pur
PUR spouwmuurisolatie: Prijzen - Nadelen & Voordelen
eps spouwmuur isolatie
EPS korrels als spouwmuurisolatie: mogelijkheden & voordelen