Dankzij domotica systemen wordt het leven een pak eenvoudiger. Er zijn heel wat verschillende systemen op de markt met hun specifieke voor-en nadelen. Afhankelijk van je persoonlijke behoefte, kies je voor het ene dan wel het andere systeem. Ontdek er meer over in dit artikel.

 

Soorten domotica systemen

soorten domotica systemenMet een hedendaagse domotica systemen kun je moeiteloos heel wat toestellen en toepassingen bedienen vanop afstand. Er zijn dan ook heel wat systemen op de markt. Je kan een onderscheid maken tussen systemen die integraal in de woning geïnstalleerd zijn en afzonderlijke apps waarmee je één of meerdere speciaal daarvoor bestemde producten bedient. Je kan kiezen tussen open of gesloten systemen. Daarnaast zijn er ook centrale en decentrale systemen. En ten slotte moet je ook kiezen tussen een draadloos of bekabelde systeem. Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke behoefte en de staat van je woning. Ook de prijzen kunnen vrij uiteenlopend zijn. Hoe meer toepassingen, hoe hoger de prijs.

 

 

 

A) Geïntegreerd systeem

Zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande woning kan je domotica integreren. Bij het kiezen voor een systeem, is het handig om op voorhand even na te denken waar je het meeste behoefte aan hebt. Wil je graag meer energie besparen? Of wil je graag een domotica systeem om het jezelf makkelijker te maken? De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo is het onder meer mogelijk om een je verlichting, je alarmsysteem, gordijnen, zonwering, airco, garagepoort of verwarming te automatiseren en te integreren.

Draadloos of bekabeld?

In nieuwbouwwoningen en huizen waar zeer ingrijpend gerenoveerd wordt,  kan het systeem geïntegreerd worden in de elektrische installatie. Bij bedrade systemen zal de bekabeling worden geleid naar een centraal punt, zoals bijvoorbeeld de meterkast. Daarvoor moet deze schakelruimte wel groot genoeg zijn, zeker als je er veel toepassingen op aansluit.

Heb je een bestaande woning? Dan zijn er ook mogelijkheden om het systeem draadloos te installeren. Deze systemen worden aangesloten via stopcontacten of inbouwdozen. De draadloze sensors worden in dit systeem gevoed door batterijen. Het nadeel hieraan is dat er meer kansen zijn op storingen. Het is mogelijk minder veilig dan een bekabeld systeem. De toestellen communiceren via een LAN-netwerk.

Open of gesloten?

Daarnaast kan je dan ook nog kiezen tussen open of gesloten systemen. Bij een open systeem kan je componenten van andere fabrikanten aansluiten. Bij gesloten systemen kan je enkel componenten aansluiten die van dezelfde fabrikant komen.

geintegreerde domotica systemen

Centraal of decentraal?

Er zijn ook centrale en decentrale systemen. Bij een centraal systeem stuurt één toestel de rest van de componenten aan. Als dat toestel uitvalt, werkt de rest niet meer. Met een decentraal systeem staan alle onderdelen op zichzelf. Als één onderdeel niet werkt, blijft de rest wel nog werken.

 

Voor welk systeem je ook kiest: hoe ingewikkelder, hoe hoger de prijs. Voor een vrijstaande woning met een centraal aangestuurd systeem (waarop verlichting, een alarmsysteem, de verwarming, een energieverbruik-meter, stopcontacten en  ventilatie zijn aangesloten), mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 6500 euro. Hier zijn btw, bekabeling en werkuren niet inbegrepen. Deze prijs is een gemiddelde richtprijs. Wil je graag een prijs op maat van jouw project? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een offertes aan bij professionele bedrijven.

 

B) Mobiele bediening bedrijfsspecifieke producten

Grote bedrijven zoals Google, Samsung en Apple blijven natuurlijk niet achter. Deze 3 bedrijven ontwikkelde elk apart een domoticasysteem waarop je toestellen kan aansluiten die enkel op hun eigen systeem kunnen aangesloten worden. Een voorbeeld daarvan is de Nest Thermostat. Dat is een thermostaat die speciaal ontwikkeld is voor het Google Nest-domoticasysteem. Het nadeel hieraan is dat deze 3 bedrijven tot op vandaag vaak werken met specifieke producten die speciaal voor hun systeem ontwikkeld zijn. Zowel Google als Apple zijn bezig om hun eigen systemen uit te breiden met meer producten dan tot nu toe het geval is.

hedendaagse domotica systemen

 

Prijs van een domotica systeem

Door de evolutie die domotica de laatste jaren doorgemaakt heeft, zijn de prijzen sterk gedaald ten opzichte van vroeger. Startprijzen beginnen vanaf 6400 euro voor een centraal bekabeld systeem in een vrijstaande woning waarop de standaard functies (zoals verwarming, verlichting, alarmsysteem, etc) zijn aangesloten. Afhankelijk van de opties die je kiest, kan deze prijs makkelijk oplopen. Vraag bij onze offerteservice gratis & vrijblijvend prijzen aan op maat van uw woning en uw persoonlijke behoefte.

 

Alle voordelen op een rijtje

  • Mobiel: hedendaagse domoticasystemen bedien je ook vanop je smartphone en tablet
  • Energiebesparing: door controle van de aangesloten toestellen daalt je energiefactuur
  • Comfort: vanuit je luie zetel kan je verschillende toepassingen bedienen, zodat door het huis lopen overbodig wordt.
  • Makkelijke installatie: breekwerken zijn dankzij de huidige systemen verleden tijd.

Verschillende toepassingen van domotica systemen

 

Waar komt domotica vandaan?

De domotica zoals we die vandaag kennen, is afgeleid van de automatische processen in industriële bedrijven en kantoorgebouwen. Tegen het einde van de vorige eeuw werd er een standaard voor domotica gekozen, waardoor het makkelijker was om verschillende systemen te integreren. Sindsdien is er nog heel wat vooruitgang geboekt, waardoor het mogelijk is om via mobiele toestellen een systeem op afstand te bedienen.